15 Жовтня 2019
Новини

Не тільки Світязь: на Волині міліють озера

Не тільки Світязь: на Волині міліють озера

Озеро Світязь на Волині стрімко міліє.

Вода відійшла від берега на десятки метрів. Її рівень впав на 36 сантиметрів, пише Район.Шацьк.

Спеціалісти Шацького природного парку кажуть – це найнижча позначка за останні 35 років. Обмілів не лише Світязь. Понад два десятки водойм в районі мають схожу проблему, – розповіли журналісти у сюжеті новин на телеканалі Інтер.

Чи можна запобігти зникненню курортної «перлини» України?

Ще влітку попід берегом в урочищі Гряда хлюпалися діти. А містки стояли у воді. Та за два з половиною місяці вода у Світязі пішла від берега ще на півсотні метрів.

«Вода падала, можна сказати, щотижня – на пару сантиметрів берег відходив просто на очах», – говорить Віктор Кропивник, житель Шацька.

Човни та містки опинилися на піску. На Світязі утворилися величезні піщані коси. Там, де колись була вода – люди нині косять очерет. А про водойму на цьому місці пам'ятає хіба що навігатор. Показує: знімаємо з дна озера.

Обміління Світязя та ще понад двох десятків озер науковці пов'язують зі зміною клімату та недостатньою кількістю опадів.

 «Якщо ми ввійдемо з такою відміткою води в зиму, то, можливо, буде таке явище, як задуха на озерах. На озерах Світязь, Люцимер, Пулемецьке цього, звичайно, не буде, оскільки це глибоководні водойми. А маленькі озера можуть загинути взагалі», – говорить Петро Юрчук, науковий співробітник Шацького національного природного парку.

У тому, що озера міліють, волиняни звинувачують сусідів-білорусів. Мовляв, через розробку Хотиславського крейдяного кар'єру, а це менш ніж півсотні кілометрів звідси – вода тікає до сусідів.

«Кажуть, що Білорусія викопала той котлован. Лукашенко каже, що воно нічого. Ну хто його знає, але видно воно з чим то зв'язано. Пока не копав, воно все було, а типір», – говорить Олександра, жителька Шацька.

У районі ростуть новобудови, особливо біля водойм. Болота осушили ще у шістдесятих. Такі навантаження для озер – справжнє випробовування. Та як рятувати їх на місцевому рівні, наразі не знають.

«Це туристична, рекреаційна привабливість нашого району. Нам потрібні наукові ґрунтовні дослідження, і тоді місцева влада з тих своїх повноважень, які вона має на сьогодні, може приймати рішення», – говорить Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької райдержадміністрації.

Для ефективного дослідження фахівцям необхідне сучасне обладнання. Та в області на це грошей немає.

Проситимуть про допомогу Київ. Тим часом волиняни на сайті президента зареєстрували петицію. Просять врятувати Світязь від екологічної катастрофи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: світязь, екологія, водойми
В тему

Останні матеріали