В центрі уваги

«Хто хоче перемогти, мусить написати свою історію»: у Луцьку говорили про творчість Івана Корсака

«Хто хоче перемогти, мусить написати свою історію»: у Луцьку говорили про творчість Івана Корсака

У Луцьку до 75-річчя від дня народження відомого волинського письменника та журналіста Івана Корсака відбулася науково-практична конференція.

3 грудня 11 спікерів, дослідників та поціновувачів творчості Івана Феодосійовича розповідали про його здобутки та про ту лепту, яку він вклав у літературну скарбничку Волині та України.

На захід «Волинь у часі та просторі: історія, культура, духовність» завітали й високопосадовці Луцька та області.

Першим до слова запросили сина Івана Корсака Віктора:

«Насамперед ця конференція має надзвичайно велике значення для науки. Вона є одним із ефективних шляхів її формування, теоретичного апарату тощо. Ще одним із важливих аспектів є те, що ми будемо говорити сьогодні про історію. Мені дуже подобаються слова Наполеона: «Історію пишуть переможці». Я їх завжди перефразовую: «Хто хоче перемогти, той мусить написати свою історію».

Наступний вагомий аспект цієї конференції – це формування еліти. Ми говоритимемо про знакові постаті, а це відіграє важливу роль у творенні еліти. Це найкоротший шлях стати кимось, коли ти бачиш, як виріс хтось інший.

Важливо, що ми вчимося і фіксуємо у просторі та часі видатних особистостей. Наприклад, таких як Іван Корсак».

Заступник голови Волинської облради Григорій Пустовіт зауважив, що Іван Корсак є знаковою постаттю нашого краю.

«Це велика справа, коли ми – українці, волиняни шануємо наших земляків. Коли не боїмося самі собі, а нині Івану Корсаку, дати справжню достойну оцінку, яку заслужила людина. Я, як заступник голови обласної ради, хочу сказати, що ми говоримо про наукову спадщину, але давайте поговоримо й про громадську позицію. Іван Феодосійович тричі був депутатом Волинської обласної ради. Він – почесний громадянин Луцька та Камінь-Каширська. Він – лауреат багатьох премій. А його роль у формуванні громадської думки на Волині – неперевершена», - наголосив Пустовіт.

Основна програма науково-практичної конференції розпочалася із виступу наукового співробітника Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, журналіста, доктора Українського вільного університету Мюнхена Сергія Козака.

«Це надзвичайно приємно виступати перед людьми, які вміють цінувати своїх земляків. Ми в Києві теж вже дещо зробили – відкрили виставку в онлайн-режимі в найбільшій бібліотеці нашої країни – Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського, де представлені твори Івана Корсака. Сьогоднішній захід є підтвердженням того, що є велике бажання розширити наукову вагу творчості цієї людини», - підкреслив Козак.

Під час заходу спікери розповідали про спадщину української діаспори в творчості Івана Корсака, торкалися теми кохання у його творах, спогадів інших письменників про його особистість, патріотизм та багато іншого.

Опісля відбулося нагородження переможців конкурсу «Читаю імена твої, Україно».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, література, книги
В тему