3 Жовтня 2019
Новини

Змінюється порядок перетину лінії розмежування на Донбасі: що треба знати

Змінюється порядок перетину лінії розмежування на Донбасі: що треба знати

ДПС попередила про зміну порядку перетину лінії розмежування на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) Донбасу.

29 жовтня, згідно з постановою  Кабміну, запрацює новий порядок перетинання лінії розмежування на ТОТ у Донецькій і Луганській областях, повідомив у коментарі «Українській правді» речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

«Одна з головних новацій: діти зможуть перетинати лінію розмежування виключно за паспортом, закордонним паспортом або проїзним документом дитини.

Це більшою мірою стосується, коли діти їдуть на окуповану територію. Якщо діти їдуть звідти, ми розуміємо, що не в усіх є такі документи. Вони зможуть перетинати лінію розмежування за свідоцтвом про народження, але – для того, щоб батьки змогли оформити на них документи», – роз’яснив прессекретар ДПС.

Таким чином батьки, діти зі свідоцтвом про народження проїжджатимуть на контрольовану територію України, подаватимуть документи на оформлення паспорта або закордонного паспорта. Після чого міграційна служба видасть їм довідку, що вони подали відповідні документи, з якою вони зможуть повернутися на окуповану територію, а пізніше – перетнути лінію розмежування, коли їхатимуть забирати оформлені документи.

Пропуск на ТОТУ громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюватиметься на підставі нотаріально посвідченої згоди другого з батьків або інших документів, передбачених постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

Нотаріально-посвідчена згода другого з батьків (усиновлювачів) не вимагається у разі, коли дитина повертається на ТОТ у супроводі того з батьків, з яким здійснила виїзд.

Діти віком від 14 до 16 років, які навчаються в навчальних закладах на контрольованій території України, зможуть перетинати лінію розмежування без батьків при наявності паспорта і підтвердження про навчання у такому закладі освіти.

У загальному порядку громадянам України для перетину лінії розмежування на ТОТ необхідно мати із собою паспорт громадянина України або закордонний паспорт, або тимчасове посвідчення громадянина України та дозвіл фізичної особи.

Для іноземців порядок перетину лінії розмежування фактично залишився без змін.

Водночас у ДПСУ наголосили, що на ТОТ Луганської області серед місцевих жителів бойовики запускають фейки, нібито українські прикордонники взагалі не випускатимуть дітей до 16 років за наявності свідоцтва про народження. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна на сході україни
В тему