9 Серпня 2019
Новини

Звідки береться зайва вага та як швидко схуднути – Супрун

Звідки береться зайва вага  та як швидко схуднути – Супрун

Перш ніж вирішувати худнути, важливо зрозуміти, звідки береться зайва вага, й, виходячи з цього, формувати план схуднення. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.

 Накопичення жиру в тілі залежить від низки причин, й далеко не завжди безпосередньо від нас:

  1. Традиції харчування у сім’ї

Якщо у сім’ї заведено їсти без огляду на почуття голоду і ситості, дітей змушують їсти, вдома завжди є цукерки, чай з цукром чи перекус бутербродом не вважаються їжею, багато смажать, мало їдять овочів — у дитини формується нездорове уявлення про їжу. 

  1. Здоровий сон

Хронічний брак сну призводить і до «нічного дожору», й до порушення роботи гормональної системи, що контролює ситість та відкладення жирових покладів. 

  1. Гормональне здоров’я

На нашу вагу та схильність утворювати підшкірні чи вісцеральні запаси жиру впливає низка гормонів: гормони щитоподібної залози, статеві гормони, соматотропін (гормон росту), кортизол, інсулін, лептин і адипонектин. Зміни ваги супроводжують також менопаузу і навіть другу фазу менструального циклу. Саме тому в разі невпинного набору ваги за звичайного раціону та способу життя слід піти не на марафон схуднення, а на огляд ендокринолога.

  1. Генетика

Нині це відомо: є люди, які генетично схильні багато їсти та не повнішати. А є кілька генів, що відповідають за схильність до ожиріння. Утім більшість випадків ожиріння мають багатофакторне походження: поєднання дії кількох генів та середовища, що сприяє набору ваги, як-от традиції харчування у сім’ї.

  1. Психічні розлади

Це той випадок, коли докоряти людині й закликати опанувати себе та почати або припинити стільки їсти, марно. Порушення харчової поведінки бувають при клінічній депресії (відмова від їжі чи переїдання, зсув раціону в бік солодкого, швидкої їжі чи алкоголю) і тривожному розладі (неконтрольоване переїдання, заїдання стресу).

  1. Збалансованість раціону

Слід прагнути раціону, в якому є багато різних овочів, сирих та приготованих, фрукти і ягоди, риба, м’ясо і бобові, горіхи й насіння, жири рослинного і тваринного походження, і зовсім трохи солодощів, алкоголю чи ковбасних виробів.  Будь-які перекоси в раціоні призведуть до чогось і цього переліку: набору ваги, браку нутрієнтів, втрати м’язової ваги, а отже – зменшить енерговитрати, розвитку стійкості до інсуліну, ламкості нігтів та випадіння волосся, порушення мікрофлори кишківника.  7. Повторювані помилки в плануванні харчування - кава, наприклад, лате - теж калорійна;  - солодкі сніданки теж можуть сприяти набору ваги;  - часті перекуси - вони радше псуватимуть вам апетит, зуби та індекс маси тіла. 8. Брак фізичної активності  Пам’ятайте, що люди еволюціонували за умов браку їжі та значних фізичних навантажень. Виживали ті, хто добре бігав та добре відкладав жир. Зараз все навпаки — ми не голодуємо в прямому значенні цього слова і мало рухаємося.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, зайва вага, схуднення, уляна супрун
В тему