23 Травня 2019
Новини

«Вірний завжди»: в Україні відзначають День морської піхоти

«Вірний завжди»: в Україні відзначають День морської піхоти

Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають День морської піхоти.

Рівно рік тому, 23 травня 2018 року, п'ятий президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про День морської піхоти України». Документом затверджувалося і створення святкового дня, і відродження та розвиток військових традицій морської піхоти ВМС ЗСУ.

«Українська морська піхота особлива. Особливо мотивована та в гарному сенсі зла, адже тут чи не найбільша концентрація тих для кого повернення Криму справа особистої честі ба навіть помсти. В лавах цих підрозділів ті, хто не зрадив присязі, не полестився на пропозиції окупанта, зберіг честь та довів вірність Україні і її народу при окупації півострова. Для цих людей повернення Криму – це встановлення справедливості, це повернення до дому», - повідомляє прес-служба Мністерства у справах ветеранів.

Чому саме 23 травня?

«Наша морська піхота веде свою славну бойову історію від 23 травня 1918 року, коли Гетьман України Павло Скоропадський видав Указ «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Відтоді хоробрі морські піхотинці своїми численними подвигами доводили любов та відданість Україні. Шляхетне гасло піхотинців «Вірний завжди» стало їхнім кредо та життєвим дороговказом», - написав спікер парламенту Андрій Парубій.

Саме 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський наказав розпочати формування цього роду військ для несення служби на системному рівні. Спочатку було створено три полки, у кожному з яких було по три курені (батальйони). Курені ж, зі свого боку, мали по чотири піхотні та по одній кулеметній сотні.

Починаючи від часів Гетьманату і до сьогодні морська піхота реформувалася та зазнавала певних структурних змін.

Також 23 травня 2018 року морпіхи отримали берети іншого кольору. Замість чорного головного убору тепер вони носять берети відтінку морської хвилі.

«Як штормове Чорне та Азовське море», — зазначив Петро Порошенко під час вручення нового головного убору генерал-майору Юрію Соделю у Миколаєві у 2018 році.

Як святкуватимуть морпіхи свій день?

Сьогодні у Маріуполі урочисто відзначать День морської піхоти. Як повідомили у Маріупольській міській раді, близько полудня відбудеться показ військової техніки та озброєння Морської піхоти Військово-морських сил ЗСУ. Пізніше пройде святковий концерт за участю оркестру Центру військово-музичного мистецтва Військово-морських сил та рок-гуртів «Riffmaster» та «Брати Станіслава». 

А вчора, 22 травня, українських морських піхотинців благословляв у Ватикані Папа Франциск. Про це розповів Заступник керівника Департаменту військового капеланства УГКЦ Андрій Зелінський.

«Нехай ваш бойовий девіз «Вірний завжди» зміцнює бойовий дух і рішучість української морської піхоти, а етос морського піхотинця й надалі слугуватиме духовним дороговказом на шляху до нових звершень і перемог.Слава морській піхоті! Слава Україні!», - написав генерал-лейтенант Руслан Хомчак.

Історії відважних морпіхів

У березні 2014 року чорні берети зі сльозами на очах покидали окупований півострів та відправлялися на материк. До цього часу вони зі зброєю у руках під носом у ворога чекали наказу про виїзд з Криму.

Російські солдати вимагали залишити всю зброю, проте морпіхи заявили, що поїдуть тільки з вантажівками і на БТРах з прапором України та свого батальйону. А якщо хтось спробує проникнути на територію частини – відкриють вогонь.

Українські морпіхи в окупованому Криму
Українські морпіхи в окупованому Криму

З 650 морських піхотинців вірними Україні залишились лише 200. Інші залишилися на окупованій ворогом території. Дві сотні чорний беретів продовжили свою службу вже у військовій частині Миколаєва.

Морпіх Володимир теж готувався до виходу з півострова. Він з побратимами не мирився з агресором і сьогодні продовжує захищати країну, просто зараз на передовій. Згадує, як тоді обговорювали з побратимами подальші дії.

«Спілкувалися, думали як будемо виходити, що буде далі. Вже починали розвиватись події на Донбасі, починались захоплення адміністрацій, приміщень поліції, приміщень СБУ. Тому, коли ми виходили, ми розуміли, що починається війна в Україні і що ми приймемо активну участь в цих подіях», – розповідає морський піхотинець.

Щодо колишніх співслужбовців, які присязі зрадили, говорить неохоче – вибору їхнього не розуміє.

«Зрадники нікому не потрібні. Зрадити перший раз – найскладніше, далі буде легше і легше. Так що я думаю, що вони нікому не будуть там потрібні», – додав Володимир.

Цікаво, що не у кожного морпіха є штормовий берет – його треба заслужити. Традиційно цього досягають пройшовши надскладний марш-кидок зі смугою перешкод. Випробування і фізичної сили і психологічної. До нього готуються місяцями.

Зараз морська піхота розширилась і активно модернізується новою технікою та озброєнням. Багато воїнів йдуть сюди з інших підрозділів. Хоча і розуміють, тут буде вкрай непросто. Сьогодні морська піхота – один з найбоєздатніших родів військ. На Приазов'ї, де вони воюють, за кожної ротації ворог зазнає страшних втрат.

Важко не погодитися зі словами полковника Андрія Гнатова:

«Морпіхами не народжуються! Ними - стають! Важкими випробовуваннями, великим бажанням, терплячістю, витримкою, щирим братерством... Ми разом йдемо цим шляхом. Через все. Через війну. Через горе, коли вона забирає життя наших хлопців. Але після кожної втрати, ми знаходимо сили жити далі, за себе і за того побратима, що загинув в бою... Ми формуємо якісних громадян нашої країни. Щирих і відважних воїнів. Свідомих брати відповідальність не лише за себе, а й за долю всієї країни. І один у полі воїн, але перемога це завжди досягнення команди».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, морська піхота, історія, маріуполь, свято, крим
В тему