22 Листопада 2018
Новини

В Будинку профспілок у Києві, де живцем згоріли майданівці, відкрили фастфуд зі «смаженими курчатами»

В Будинку профспілок у Києві, де живцем згоріли майданівці, відкрили фастфуд зі «смаженими курчатами»

«Смажені курчата в клярі» – один зі слоганів закладу швидкого харчування, який, попри протести активістів, учора, в п’яту річницю початку Майдану, запрацював у стінах столичного Будинку профспілок. Пише «24 канал».

Ввечері середи, 21 листопада, у Києві активісти повстали проти відкриття у Будинку профспілок кафе зі «смаженими курчатами». Людей обурило, що у цій будівлі, яка стала частиною історії Революції Гідності і де заживо згоріли євромайданівці, у день п’ятої річниці початку другого Майдану, наче насміхаючись над пам’яттю загиблих, намірилися відкрити забігайлівку, головним слоганом якої є «Смажені курчата в клярі».

У згорілому під час Революції Гідності в лютому 2014 року Будинку профспілок запрацював ресторан швидкого харчування мережі KFC. Ця подія розлютила українців. Тож вони влаштували акцію протесту. Зокрема, розмалювали стіни написами: «Гідність?», «Де ваша совість?», «Тут загинули люди».

Утім, завершилося все тим, що силовики, які були стягнуті на місце події, побили активістів і застосували до них сльозогінний газ. Про це у своєму «Фейсбуку» писав лідер праворадикальної організації націоналістичного спрямування «С14» Євген Карась.

«Активістів відлупили і відвезли на РУВС. Річниця Революції. Протестували проти генделика у відновлених профспілках. Хто може, підтягуйтеся на підтримку. Герцена, 9», – написав активіст.

За даними столичних ЗМІ, до райвідділу поліції повезли шістьох членів організації.

Протест під Профспілками

Також від дій поліцейських постраждав адвокат. брат депутата Мустафи Найєма – Масі Найєм, якому порснули в очі зі сльозогіннного балончика.

«Щойно, під час здійснення адвокатської діяльності і захисту свого клієнта на майдані Незалежності, відносно мене був застосований спецзасіб (газовий балончик) співробітниками поліції (не патрульної): Удодов Олександр Сергійович, номер жетону 0132928; Бояр Сергій Сергійович, номер жетону 0053541; Ошомок Олександр Валерійович, номер жетону 0133017. Опік очей та обличчя. Завтра напишу відповідну заяву», – написав юрист у «Фейсбуці».

Будинок Профспілок

За даними медиків-волонтерів, у Будинку Профспілок, у якому тоді розташовувався Штаб національного спротиву і який майже дощенту згорів під час драматичних подій 18–20 лютого 2014 року, загинули десятки мітингувальників, точна цифра не відома досі. Лише 19 лютого медики-волонтери, з їхніх слів, витягли з БП чотири сильно обгорілих трупи, і на той момент там лишалися тіла ще десятків загиблих. На противагу цифрам, озвученим самими євромайданівцями, офіційні дані ДСНС зовсім інші: одна людина загинула, врятовано 41. Втім, як відомо зазначені події розгорталися в період, коли особливої довіри до заяв офіційних органів бути не могло. Активісти після трагедії звинувачували у підпалі силовиків. Ті ж перекладали відповідальність на «Правий сектор».

За даними тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування вбивств на Майдані, штурм Будинку профспілок здійснювався за вказівкою колишнього Голови СБУ Олександра Якименка, його першого заступника Володимира Тоцького, керівника центру спецоперацій «Альфа» Олега Присяжного та керівника Антитерористичного центру СБУ Андрія Меркулова.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ
В тему