3 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 3 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 3 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 800 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Протягом доби зафіксовано 97 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та  65 авіаційних ударів, здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби за підтримки авіації ворог здійснив шість безуспішних атак на позиції наших військ у районі населеного пункту Кринки Херсонської області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 3 пунктах управління, а підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління противника.

 

Станом на ранок 3 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 472 140 (+1 270) осіб,
  • танків – 7 354 (+22),
  • бойових броньованих машин − 14 129 (+33),
  • артилерійських систем − 12 102 (+58),
  • РСЗВ − 1 053,
  • засобів ППО − 786 (+2),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 580 (+19),
  • крилатих ракет − 2 126,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 266 (+42),
  • спеціальної техніки − 1 993 (+5).

 

  • Міністерство оборони України повідомило, що наразі закінчується зведення фортифікацій у п’яти областях - Сумській, Запорізькій, Донецькій, Херсонській та Харківській.

Жодних інших деталей міністерство не повідомило.

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони України розповіли про російський "тришаровий" план дестабілізації України. Він поєднує у собі перевагу на полі бою, дезінформаційну кампанію в Україні та ізоляцію на міжнародній арені.

Травень буде ключовим місяцем, коли рф застосує цей "тришаровий" план дестабілізації.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні Президент Володимир Зеленський прибув до Хмельницького – день був присвячений ситуації в області, зокрема безпековій. Він також вручив нагороди пораненим захисникам, що лікуються в місцевому госпіталі.

Глава держави заслухав детальні доповіді щодо ППО і РЕБ в області на ключових об’єктах. Також ішлося про безпеку Хмельницької атомної станції, потенціал енергетики в регіоні та відновлення пошкоджених російськими ударами об’єктів.

Крім того, Володимир Зеленський сьогодні призначив очільника обласної адміністрації Сергія Тюріна, презентував в області економічну платформу «Зроблено в Україні», поспілкувався з місцевими підприємцям та зустрівся з курсантами Академії державної прикордонної служби України.

  • В Офісі Президента України розповіли деталі зустрічі Президента Володимира Зеленського з главою МЗС Британії Девідом Кемероном, який напередодні відвідав Київ з неоголошеним візитом.

Глава держави подякував уряду Великої Британії за найбільший пакет оборонної підтримки обсягом пів мільярда фунтів стерлінгів, про який оголосили минулого тижня.

«Надання цього пакета, разом із надважливим рішенням США про допомогу, має велике значення для нас у цей ключовий момент», – сказав Володимир Зеленський.

Він також наголосив: важливо, щоб озброєння, передбачене пакетом підтримки, надійшло якомога швидше. Передусім бронетехніка, боєприпаси та ракети різних типів.

Особливу увагу під час зустрічі приділили підготовці до міжнародних заходів, що відбудуться незабаром: саміту "Групи семи" в Італії, інавгураційного Саміту миру у Швейцарії, саміту НАТО у Вашингтоні та четвертого саміту Європейської політичної спільноти у Великій Британії.

Про візит глави МЗС Британії не повідомляли публічно на офіційних ресурсах обох країн.

  • Девід Кемерон пообіцяв, що Британія буде виділяти Україні три мільярди фунтів стерлінгів щорічної військової допомоги, і це буде відбуватися "стільки, скільки буде потрібно".

Заява Кемерона є найбільшою обіцянкою підтримки Великої Британії з моменту повномасштабного вторгнення росії у 2022 році.

Кемерон також заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для нанесення ударів по цілях на території росії, і що Київ має вирішувати, чи робити це.

«Україна має таке право. Так само, як росія завдає ударів всередині України, ви можете цілком зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищає себе».

  • Посольство Британії в Україні поінформувало, що глава МЗС Британії Девід Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори з Україною щодо 100-річного партнерства. Це буде це зовсім нова угода для поглиблення відносин між обома країнами.

Ідеться про широкий спектр відносин: від торгівлі, безпеки та оборони, до науки та технологій, освіти, культури та багато іншого.

  • Національний банк України заборонив банкам та небанківським фінансовим установам брати під заставу товари подвійного призначення, які можна використати у військових цілях.

Цю заборону ввели на виконання рішення РНБО.

Так, товарами подвійного призначення, зокрема, є безпілотники, прилади нічного бачення, тепловізори та інше.

  • Підприємства, що виробляють дрони, зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості проекту. Пільговий режим для таких виробників буде діяти на всій контрольованій території України.

Відповідно до рішення уряду, виробники дронів зможуть спрямувати грантові кошти на придбання, доставку, монтаж обладнання. А власні кошти в межах вартості проекту - зокрема, й на поповнення оборотного капіталу.

  • СБУ закликала громадян дотримуватися заходів безпеки під час Великодня. У відомстві кажуть, що окупанти використовують великий арсенал заходів підривної діяльності проти нашої держави, зокрема у міжконфесійних відносинах.

Служба безпеки закликає громадян напередодні та у період відзначення Великодня:

  • обмежити відвідування масових заходів;
  • не піддаватися на можливі провокації чи підбурювання до незаконних дій;
  • дотримуватися комендантської години, встановленої для вашого регіону;
  • не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, а під час неї перебувати в укриттях;
  • повідомляти правоохоронні органи про підозрілі предмети та осіб, які можуть влаштовувати провокації чи становити потенційну загрозу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Прессекретар російського диктатора Дмітрій Пєсков заявив, що у Кремлі стурбовані та вважають "небезпечними" і такими, що "нагнітають напруженість" останні заяви президента Франції та очільника МЗС Великої Британії щодо можливої присутності західних військ в Україні та ударів зброєю Британії по території рф.

Пєсков заявив, що це веде до «прямої ескалації напруженості» навколо війни в Україні.

При цьому він традиційно забув згадати, до чого ведуть російські ракетні удари по мирних українських містах і знищення армією рф цілих населених пунктів на території України.

Відповідна стурбованість Кремля заявами наших партнерів свідчить тільки про те, що росія розуміє тільки мову сили, а поступки сприймає як прояв слабкості.

  • Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс заявила, що путін відчуває "параноїдальний страх" через нібито намір Заходу обмежити владу рф у світі, і це привело його до рішення витрачати історично рекордні суми на мілітаризацію.

«путін продовжує вважати, що росія перебуває під загрозою, і майже напевно припускає, що більша, краще оснащена армія донесе цю думку до західної та внутрішньої аудиторії… Він продовжує розглядати розширення НАТО та підтримку України Заходом як зміцнення його давнього переконання, що Сполучені Штати і Європа прагнуть обмежити владу росії».

На думку Гейнс, це уже «певна параноя». Кремлівський диктатор збільшив витрати на оборону майже до 7% ВВП росії, що майже вдвічі перевищує середній показник за історію, і наразі оборонний бюджет рф становить приблизно 25% усіх федеральних витрат.

  • На головному російському військовому цвинтарі – федеральному військовому меморіалі «Пантеон захисників Вітчизни» – закінчуються місця для поховання через високі втрати армії рф під час війни в Україні.

Кількість поховань у некрополі почала різко зростати після 24 лютого 2022 року: якщо з червня 2013 року (коли було відкрито цвинтар) по липень 2021 року там було зроблено 353 поховання, то після початку повномасштабного вторгнення в Україну тільки в секторі поховань загиблих на українському фронті з'явилося понад 900 могил.

У 2023 році в Міноборони ухвалило рішення розширити територію цвинтаря на 17 га, приєднавши до нього лісопарку.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • ІТ-коаліція на чолі з Естонією та Люксембургом надала Україні ноутбуки, монітори та інше комунікаційне обладнання вартістю 900 тисяч євро.

Обладнання вже найближчим часом доставлять підрозділам.

«Це перше замовлення обладнання, яке надійшло до ЗСУ в межах ІТ-коаліції», - зауважили у Міноборони.

Ефективна і швидка закупівля відбулася завдяки Агенції НАТО з підтримки та постачання.

  • Італійські ЗМІ повідомляють, що уряд країни готується затвердити 9-й пакет військової допомоги для України до саміту "Групи семи" 13 червня. До нього, зокрема, увійде система протиповітряної оборони SAMP/T.

В Італії є п’ять таких систем, і Рим має намір передати Україні систему, яку він позичав Словаччині.  

Новий пакет допомоги також включатиме артилерію.

  • Німецька компанія Hensoldt поставить Україні ще 6 радарів повітряного спостереження TRML-4D для потреб ППО.

Про це повідомляє виробник на своєму офіційному сайті. Замовником виступає Міністерство оборони України, а оплату здійснює уряд Німеччини в рамках військової допомоги.

Вартість закупівлі шести радарів TRML-4D становить понад 100 мільйонів євро.

Нові РЛС будуть поставлені до України цього року.  

  • Google, у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України, запускає другий етап Фонду підтримки Google for Startups Ukraine Support Fund на 10 мільйонів доларів.

Стартапи можуть отримати гранти до 100 тисяч доларів, які можна буде використати на:

  • Розвиток бізнесу
  • Відновлення операцій, постраждалих від війни
  • Створення нових продуктів, що відповідають актуальним потребам

Особливу увагу буде приділено стартапам, що розробляють продукти на основі штучного інтелекту (ШІ).

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему