8 Листопада 2018
Новини

В Україні близько 2,5 мільйона дітей отримують аліменти

В Україні близько 2,5 мільйона дітей отримують аліменти

Коли розлучаються батьки, найбільше страждають діти. Більшість малеча залишається  з матір’ю, а батькам залишається сплачувати аліменти. Частина з них, не усвідомлюючи батьківського обов’язку, намагаються уникнути сплати аліментів.

Сьогодні в Україні у примусовому порядку виконується приблизно 600 тисяч судових рішень цієї категорії.

Як заявила заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, завдяки оновленому законодавству у сфері захисту прав дітей державним виконавцям Мін'юсту  вдалося стягнути з початку року 3,8 млрд грн аліментів на користь 541 тисячі дітей. Тобто в середньому на одну дитину стягнуто 7 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батькам, які не платять аліментів, загрожує тюрма

Також, за словами заступника Міністра, завдяки нововведенням майже 133 тисячам боржників з виплати аліментів обмежено право виїзду за кордон, керування автомобілем, користування зброєю та полювання.

Окрім того, складено 26,7 тисяч протоколів про притягнення боржників до адміністративної відповідальності і судами винесено 2151 постанову про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

949 боржників фактично відпрацьовують на суспільно корисних роботах, кошти за оплату яких ідуть на ліквідацію заборгованості по аліментах. Уже стягнуто 1,3 млн грн завдяки застосуванню до боржників санкцій у вигляді суспільно корисних робіт.

Серед основних проблем у відомстві називають:  відсутність офіційного працевлаштування, отримання зарплат у «конвертах», приховування власного місця проживання і, нарешті, свідоме оформлення майна на третіх осіб.

До речі, деякі боржники відмовляються від добровільної сплати аліментів, аргументуючи це небажанням віддавати кошти в руки колишній дружині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьків перевірять, куди вони витрачають аліменти на дитину

У цьому випадку варто відзначити, що внесення останніх змін в законодавство врегулювало це питання. Відтепер аліменти є власністю дитини.

Якщо є сумніви, що сплачені гроші не витрачаються за цільовим призначенням, боржник має можливість звернутися до органу опіки й піклування з відповідною заявою для подальшого контролю за використанням коштів.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка
В тему