27 Березня 2024
Новини

До ЄС через Польщу потрапляє білоруська деревина

До ЄС через Польщу потрапляє білоруська деревина

До Європейського Союзу через Польщу потрапляє підсанкційна деревина з білорусі, яку видають за казахстанську.

Польські митники заявили, що не можуть перевіряти справжність усіх митних декларацій, - йдеться у спільному розслідуванні «Схем» (проєкт української редакції «Радіо Свобода»), «Білоруського розслідувального центру» та польського видання Gazeta Wyborcza.

Журналісти з трьох країн зауважили, що після введення санкцій на білоруську деревину до ЄС суттєво зріс імпорт дерева з Казахстану. Так, за даними Євростату, у 2022 році з Казахстану в Польщу ввезли товарів із дерева на 14 мільйонів євро, а вже через рік цей показник збільшився майже вп’ятеро — до 68 мільйонів євро. 

І це при тому, що Казахстану самому доводиться імпортувати деревину з білорусі та росії, оскільки ліси займають лише 5% від його площі, до того ж половина з них саксаули — чагарники або карликові дерева з покрученими стовбурами та гілками, що ростуть у пустелях або напівпустелях.

Журналісти проаналізували один із контрактів між казахстанською фірмою Nurr-electro та польською PLRBL на постачання палісаду із сосни майже на мільйон євро — і з’ясували, що підписи та відбитки печаток на документі фальшиві. Як засвідчили журналістам двоє незалежних експертів із графічного дизайну, їх наклали на документи за допомогою фоторедактора.

Юрист Nurr-electro Арман Тулієвич у коментарі журналістам також заявив, що компанія не мала «фінансових операцій за такою угодою, не те що товару», і що в них «немає такої печатки», як у документі. А представник білоруської компанії-перевізника «Галлардо» зізнався, що товар — із білорусі: «Ми з Казахстану не везли, ми з білорусі везли, нам там завантажили».

Водночас єдиний власник польської компанії-покупця PLRBL Олег Янович відмовився відповідати на запитання журналістів.

Митна служба Польщі відповіла, що не має фізичної можливості перевіряти всі митні декларації. Натомість Міністерство внутрішніх справ Польщі заявило, що розпочало перевірку.

Значне зростання імпорту деревини з Казахстану за останні два роки також зафіксувала Польська торгово-промислова палата деревообробної промисловості. Представник відомства Петр Гарстка розповів, що стосовно цього є звернення до Міністерства державних активів Польщі, але поки що відповідь на нього не надійшла.

Крім Польщі, у 2023 році збільшився експорт казахстанської деревини до Латвії, і цей показник тепер утричі більший, ніж минулого року: 11 млн євро проти 3,5 млн євро.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, білорусь, економіка, санкції
В тему

Останні матеріали