19 Вересня 2018
Новини

«Біовідходи»: у Херсоні мертвонароджених дітей викидали у сміття

«Біовідходи»: у Херсоні мертвонароджених дітей викидали у сміття

Херсонська обласна клінічна лікарня опинилася в центрі скандалу після того, як головний лікар зізнався у тому, що тіла мертвонароджених дітей утилізували як відходи. Про це йдеться у дописі спільноти «Твій Херсон».

«Скандал у лікарні Херсона: головлікар зізнався, що тіла мертвонароджених дітей утилізували як відходи. Дитина, котра народилася мертвою, теж має право на достойне поховання, адже це велика трагедія для сім’ї. Та, на жаль, багато років наші лікарі думали інакше. Як можна пояснити такий цинізм медиків? Мертвих дітей викидали на сміттярку», – сказано у публікації.

А повідомив таку шокову новину уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, який особисто прибув у обласний центр із перевіркою. Про це чиновник написав у своєму офіційному акаунті у «Фейсбуку».

«Мертвонароджених дітей вважали біосміттям та викидали на звалище. Було важко повірити, коли мені про це розповів батько, дитина якого народилася вчасно, але мертвою. Тому я приїхав до Херсонської обласної клінічної лікарні, щоб особисто переконатися в тому, що лікарня утилізувала мертвонароджених дітей разом зпісляопераційними відходами. Це нелюдське ставлення, і не існує жодного виправдання такому вчинку. Як можна кинути дитину, вже сформовану, як непотріб, в один ящик з біовідходами? Це неприпустимо!» – написав Микола Кулеба. 

На місці інформація, надана херсонцем, чия дитина народилася неживою, підтвердилася.

«Головний лікар з більш ніж 20-річним стажем зміг лише вибачитися та зазначив, що це їхня провина і він не знав, що мертвонароджена дитина не є ПЛОДОМ, і тому повинно бути проведене гідне поховання. І в цій лікарні роками мертвонароджені діти утилізувались як медичні відходи», – висловив обурення Уповноважений Президента з прав дитини.

«Закон говорить про гідне ставлення до мертвонароджених дітей та про гідне поховання. Проте лікарі його роками не дотримувалися. Які зміни в законодавстві ще потрібні, якщо ви й ті, що є, не читаєте і не виконуєте? Є чіткі інструкції й закони, яким необхідно слідувати. Навряд чи ви змогли б зробити таке з власними дітьми. Скільки ще таких випадків по всій країні, про які не повідомляється?» – резюмував Кулеба. І судячи з гнівної реакції дитячого омбудсмена, у херсонській медичній верхівці скоро полетять голови.

Чиновник відзначив, що звернувся до очільника Херсонської ОДА, аби губернатор узяв під контроль проведення службового розслідування щодо цієї ситуації та з’ясував, куди йдуть кошти, виділені на такі поховання з місцевого бюджету. А також омбудсмен вимагає роз’яснень від Мінздоров’я та наполягає на проведенні перевірок у решті регіонів.

Очна ставка між головлікарем і омбудсменом задокументована на відео.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, скандал, херсон
В тему