20 Квітня 2018
Новини

Куди поїхати на вихідні: замки та палаци України

Куди поїхати на вихідні: замки та палаци України

У кожному куточку нашої країни заховані справжні архітектурні скарби – палаци і замки, що колись належали коронованим особам і знатним вельможам. Багато з них прекрасно збереглися і стали відомими музеями.

Деякі тільки починають свій шлях із невідомості. Всі вони мають унікальну історію, і в кожному вам розкажуть дивовижну легенду – пише vesti-ukr.com.

Свірзький замок

Львівська область

У 45 км на південь від Львова в живописній місцевості розміщений романтичний Свірзький замок. З вартової вежі замку відкривається дивовижна панорама на навколишні мальовничі пагорби і скелі, зелені ліси, озера і ставки. Замок прекрасно зберігся до наших днів і є одним з найцікавіших об’єктів Львівщини, недарма його включили в популярний туристичний маршрут «Срібна підкова». Вартість відвідування: дорослий – 10 грн, дитячий – 5 грн.

Недалеко від замку стоїть старий млин XIX століття.

В окрузі збереглося безліч католицьких храмів: у Бібрці – костел Св. Миколая та Анни, в Дунаєві – костел Св. Станіслава, в Перемишлянах – костел Св. Петра і Павла.

В ході маршруту «Срібна підкова» можна відвідати екскурсії середньовічними оборонними монастирями і замками: замки у Старому Селі, Унівської лаври і Поморянський.

У селі П’ятничани збереглася оборонна споруда XVI століття – П’ятничанська вежа.

У Свіржі розташований костел Успіння Богородиці XVIII століття.

Мавританський палац Курисів

Одеська область

У селі Петрівка Одеської області розташований унікальний палац Курисів, побудований у незвичайному для українського степу готично-мавританському стилі. Покинутий нині маєток, прикрашений чудовими парадними сходами і башточками, був побудований підполковником Іваном Курисом, котрий отримав землі в дар за відмінну службу під командуванням Олександра Суворова. Відвідування безкоштовне.

Читайте також: Топ-6 найкрасивіших турів вихідного дня

Можна заїхати в село Трояндове на плантацію троянд «Країна вільних троянд». У травні вони тільки зацвітають, але там проводять дегустацію рожевого варення і лікеру, приготованого за унікальним рецептом з пелюсток особливо пахучих сортів троянд. У Трояндовому можна замовити прогулянку на конях.

Підгорецький замок

Львівська область

У селі Підгірці Львівської області зберігся один з найкрасивіших замків України. Елегантна будова на пагорбі потрапила в найпопулярніший екскурсійний маршрут Львівщини – «Золота підкова». Замок побудований у 1440 році Іваном Підгорецьким. Зведений задовго до Версалю, цей палац перевершив більшість французьких маєтків. Замок є музеєм, працює із 11:00 до 18:00. Вихідний день – понеділок. Ціна: дорослий квиток – 30 грн, дитячий – 9 грн.

Навпроти Підгорецького замку розмістився приголомшливо красивий Римсько-католицький костел, де також проводять фотосесії. У 10 км розташований знаменитий Олеський замок.

У селі Новий Милятин розташований унікальний теплий гейзер, який б’є з-під землі на висоту близько 10 метрів і утворює невелике озеро. Можна викупатися в мінеральній теплій воді. У Буську можна подивитися Палац Бадені і дерев’яну церкву св. Онуфрія.

Шарівський палац

Харківська область

Палац цукрового магната Леопольда Кеніга в Харківській області був побудований з воістину королівським розмахом. За легендою, дружина Кеніга хоч і вийшла за нього, але ніколи не любила барона. Він же намагався всіма силами догодити дружині, і коли вона побажала покататися влітку зі сніжної гірки, барон, не довго думаючи, насипав гору із цукрового піску. Вхід на територію парку і палацу платний – 30 грн.

Читайте також: На травневі свята українці їдуть відпочивати до Китаю

В парку можна знайти Камінь любові. За легендою, біля цього каменю баронеса зрадила своєму чоловікові, за що він поставив цей камінь на улюбленій алеї своєї дружини, щоб нагадувати про те, що трапилося.

Острозький замок

Рівненська область

Замок будували кілька поколінь князів. Сьогодні ансамбль представлений чотирма спорудами: житлова оборонна вежа – Кам’яна, Богоявленська церква, башта Нова та дзвіниця споруди 1905 року. Приміщення вежі Кам’яної пристосоване під музей, у залах якого розташована експозиція Острозького краєзнавчого музею. Замок відкритий: щодня з 9:45 до 17:00, п’ятниця – з 9:45 до 16:00. Вихідний: понеділок. Ціна: квиток для дорослих – 20 грн, для дітей і пенсіонерів – 10 грн.

До замкової вежі Кам’яної примикає Богоявленський собор, побудований за часів домонгольської Русі. Також збереглись окремі від замка укріплювальні споруди: вежі Татарська і Луцька – нині музей книги, де зберігається Острозька Біблія – ??перше в світі повне видання Старого і Нового Завіту церковнослов’янською мовою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему