Поради

Коли треба слухати інтуїцію: пояснення психологів

Коли треба слухати інтуїцію: пояснення психологів

Психологиня Діана Сабітова розповіла, коли варто слухати свій внутрішній голос уважніше.

Напевно, багатьом із нас знайоме таке почуття, коли начебто якийсь голос зсередини підказує, як нам вчинити.

Ми чи чітко відчуваємо «так, давай, погоджуйся» або навпаки «ні, цього робити не варто». Буває й так, що ніби саме тіло заважає: не хоче кудись іти, а в інших ситуаціях ми біжимо, наче у нас виросли крила. А ще може так вийти, що ми точно розуміємо, що станеться далі – з нами чи з іншою людиною, але не можемо пояснити, чому: «відчуваю, разом ним не бути».

У психології вважається, що так працює наша підсвідомість – інформація давно перероблена на несвідомому рівні і нам приходять звідти «підказки», як чинити. Це називається інтуїція. Але часто логіка (свідомість) намагається з цим розумно сперечатися: «так все гаразд, людина ж хороша», «всі кажуть, що мені допоможе ця зустріч» і т.п.

Але через деякий час ми можемо сказати: «шкода, що не послухали свій внутрішній голос». Спробуємо розібратися, в яких ситуаціях потрібно обов'язково інтуїцію слухати?

  1. Коли потрібно ухвалити рішення терміново, негайно і від цього залежить багато чого. У критичній ситуації найправильніші рішення приходять якраз із глибин несвідомого – свідомості потрібен час, щоб обробити інформацію. Тому після страшних випадків люди кажуть: «я просто знав, що треба робити».
  2. Коли ви відчуваєте дежавю, вам здається, що так вже було чи вам зрозуміло, як розвиватиметься ситуація далі. Не чекайте на цей розвиток – вирішуйте з опорою на попередній, внутрішній досвід. Швидше за все, несвідоме вам посилає сигнал - дивись, не пропусти момент.
  3. Коли ви відчуваєте дискомфорт, інтуїтивне бажання залишити простір, зустріч, відмовитись кудись іти без видимих причин. Краще послухати інтуїцію. Цілком можливо, там на вас чекають неприємні люди, неприємні емоції чи події. Особливо уважним треба бути до сигналів, що йдуть від тіла – хочеться зависнути, посидіти, щось забувається вдома – так несвідомо ми намагаємося затримати себе і не пускати туди, де буде погано та дисгармонійно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, цікаво знати, Поради
В тему

Останні матеріали