Поради

Що робити, коли із ваших стосунків зник секс

Що робити, коли із ваших стосунків зник секс

На початку стосунків партнери буквально не можуть відірватися один від одного, але проходить кілька років, і потяг слабшає. Подружні пари починають віддавати перевагу не сексу, а спільному перегляду серіалу. Чому ж так відбувається?

  1. Гормони, вік і ліки

Роль гормонів в інтимному житті не варто недооцінювати. На початку відносин партнери відчувають потужний потяг, за який відповідають естроген і тестостерон. Коли цей етап проходить, виникає «тяжіння», на перший план виходять дофамін і серотонін. Вони породжують почуття закоханості, окриленість, яке так часто оспівується в віршах про кохання. Але через кілька років романтика змінюється прихильністю, за яку відповідає окситоцин. Партнери поважають і довіряють один одному, але сексу в їх відносинах стає менше.

З віком відбувається природне зниження потягу в зв'язку з менопаузою у жінок і зменшенням рівня тестостерону у чоловіків. Відсутність бажання може бути обумовлена і іншими причинами, наприклад, прийомом гормональних препаратів, антидепресантів, протисудомних ліків, протизаплідних засобів. Щоб освіжити відносини, потрібно подбати про своє здоров'я, пройти обстеження і отримати консультацію ендокринолога.

  1. Фізичне та психологічне виснаження

Стреси, проблеми на роботі, втома не залишають ресурсів для інтимного життя. На тактильну перенасиченість часто скаржаться жінки в декреті. Перш ніж займатися сексом, необхідно заповнити недолік енергії. У цій справі допоможуть ванни з аромаоліями, масаж, медитація. У вихідні корисно іноді відкласти домашні справи і присвятити час собі.

  1. Стало менше пристрасті

З роками нестримна пристрасть змінюється духовною близькістю і розумінням. Інтим витісняється загальними цілями, прагненнями та інтересами. Це природний процес. Не варто думати, що і через 10 років спільного життя ви повинні хотіти один одного по кілька разів щодня. Набагато важливіше прийти до своєї норми, коли кількість сексу влаштовує обох, будь це раз в тиждень або на місяць. У деяких пар з роками пристрасть у відносинах стає тільки сильнішою. Тому над цим теж можна працювати. Потрібно поважати відчуття один одного і не соромитися говорити про свої бажання.

  1. Втрата привабливості партнера

На потяг до партнера впливає його любов до власного тіла і догляд за ним. Фізична активність, заняття спортом підвищують тонус, додають бадьорості і впевненості в собі, формують привабливі обриси фігури. Якісна косметика, крем або гель для душу підвищують настрій, дають можливість відчути себе королевою. Важливо не забувати про догляд за собою, знаходити для цього час і кошти.

  1. Комплекси і не любов до себе

Якщо людина відчуває, що секс став гіршим, вона може комплексувати з цього приводу, турбуватися, що партнер піде або почне зраджувати. Для чоловіків психологічним ударом стає порушення ерекції. Але сум'яття в думках тільки погіршує ситуацію. Проблема полягає в тому, що людина сама собі перестає здаватися привабливою, транслюючи невпевненість і почуття провини. У цій ситуації можуть допомогти психологічні тренінги. Якщо причина комплексів у фізичному здоров'ї, потрібна консультація лікаря.

  1. Повне розчинення в партнері і втрата особистих кордонів

Пристрасть і романтика вимагають простору. З роками подружжя настільки занурюються один в одного, що між ними пропадає психологічна дистанція. Якщо хочете повернути пристрасть, встановлюйте особисті кордони. Відокремлюйте свій світ від загального, згадайте про власні хобі та інтереси. Примусьте партнера відчути себе менш доступною, а значить, більш бажаною.

  1. Проблеми сексуальної комунікації

Партнери часто соромляться говорити про свої інтимні бажання або роблять це некоректно. Але налагоджена комунікація - важлива умова гармонійних відносин. Можна м'яко і ненав'язливо спрямовувати улюбленого, вибираючи вдалий момент, слова і інтонацію. Відвертість і правильне спілкування зроблять секс яскравішим і дозволять обом отримати задоволення.

  1. Розбіжність сексуальних темпераментів

Причиною проблем в інтимному житті може бути розбіжність статевої конституції. Якщо вона слабка, людині достатньо фізичної близькості 2-3 рази на місяць. Партнер з сильною конституцією прагне до щоденного контакту, що може стати причиною конфлікту. Для одного секс перетворюється на муку, а інший постійно відчуває незадоволеність. Єдиний вихід - не замовчувати проблему, а обговорювати і знаходити компромісний варіант.

  1. Проблеми в стосунках

Якщо накопичилося багато претензій до партнера, ви постійно конфліктуєте, навряд чи захочеться фізичної близькості. Пора сісти за стіл переговорів, гармонізувати відносини, а потім налагоджувати сексуальне життя.

Незалежно від причин, за якими ви не відчуваєте потягу одне до одного, будьте чесні і поважайте почуття свого партнера. І пам'ятайте: відкритий діалог - найкраще вирішення проблем в будь-якій ситуації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: секс, стосунки, психологія
В тему