Поради

Сучасні праски полегшують процес прасування

Сучасні праски полегшують процес прасування

Прасування білизни після великого прання займає час, але господиня завжди встигає паралельно зробити кілька справ. Це можливо завдяки сучасним електричним праскам, які значно полегшують процес прасування.

Яку вибрати праску, якщо практично всі моделі мають однакову форму, вагу і навіть функції? Чому зовні однакові праски мають різну вартість, при цьому різниця часто буває суттєвою? Чи можна купити праску «раз і назавжди», так, щоб вона підходила на всі випадки життя? Цей огляд допоможе вам знайти відповіді на ці та інші запитання.

Властивості підошви, набір функцій і потужність є найважливішими характеристиками, які слід враховувати при виборі праски. Ці характеристики впливають на вартість побутового приладу. Більшість призначено для використання в домашніх умовах, проте існують дорожні та промислові праски. Таким чином, передбачувані умови використання також слід враховувати, вибираючи праску.

Підошва праски

Підошва праски – це робоча поверхня цього приладу, яка стикається з тканиною під час прасування. Властивості підошви визначають функціональність праски, тому звертайте увагу на неї насамперед. Крім того, матеріал, з якого виготовлена підошва, істотно впливає на вартість праски.

Підошва сучасних прасок найчастіше виготовляється з алюмінію, нержавійної сталі або металокераміки.

Алюмінієва підошва

Вибирайте праску з алюмінієвою підошвою, якщо ви шукаєте недорогий прилад, який дозволяє швидко попрасувати одяг перед виходом на роботу. Алюмінієва підошва швидко нагрівається і охолоджується, що особливо важливо для молодих людей, які завжди кудись поспішають.

Невелика вага підошов з алюмінію може стати перевагою і недоліком праски. Легку праску зручно використовувати в тому випадку, якщо ви хочете попрасувати одну-дві речі перед виходом на роботу. Однак ви швидко втомитеся під час прасування «гори білизни та одягу» після великого прання, адже вам доведеться сильно тиснути на праску, щоб розгладити всі складки на простирадлах.

Одним з найбільш серйозних недоліків підошви з алюмінію є схильність цього матеріалу до механічних пошкоджень. Непомітні подряпини на підошві можуть зіпсувати речі з делікатної тканини.

Вибирайте алюмінієву підошву з тефлоновим покриттям, якщо ви часто прасуєте такі речі. Це покриття забезпечує краще ковзання підошви з тканини, що зменшує ймовірність її псування. Однак тефлонове покриття залишається чутливим до механічних пошкоджень.

Сталева підошва

Найдовговічніші праски мають підошву з нержавійної сталі. Вибирайте відповідні моделі, якщо ви не хочете думати про подряпини на підошві та термін служби вашої праски. Підошва із сталі важча за підошву з алюмінію, тому праски зі сталевою підошвою добре підходять для прасування

Зверніть увагу на спеціальні покриття, що поліпшують ковзання праски по поверхні і збільшують міцність сталевої підошви. Гарне ковзання компенсує велику вагу праски, що дозволить вам прасувати одяг без зайвих зусиль. А збільшена міцність важлива при прасуванні виробів з металевими блискавками, ґудзиками та іншими елементами, які можуть пошкодити підошву.

Простота догляду є ще одною перевагою сталевої підошви, яку можна очищати практично будь-якими мийними засобами. Праски зі сталевою підошвою зазвичай належать до середнього та високого цінового сегменту.

Підошва з металокераміки

Купуйте праску з підошвою з металокераміки та кераміки, якщо ви часто прасуєте вироби з делікатних тканин (наприклад, з вовни або шовку). Металокерамічна підошва забезпечує найбільш легке ковзання праски по поверхні виробу, що зменшує ризик ушкодження останньої під час прасування.

Також підошва з цього матеріалу швидко нагрівається і довго утримує тепло, що скорочує витрату електроенергії при прасуванні великої кількості виробів.

Підошва з металокераміки та кераміки вважається найбільш схильною до механічних пошкоджень. У результаті необережного поводження можлива поява відколів на поверхні підошви, які роблять праску непридатною до використання. Металокерамічна і керамічна підошва є в прасках, що належать до середнього і високого цінового сегменту.

Що ще треба знати про підошви

Як ми вже відзначали, підошва визначає функціональність праски, що робить її властивості одним з основних критеріїв вибору цього приладу. Тому враховуйте додаткові фактори, що збільшують якість підошви.

Зверніть увагу на рівномірність нагрівання підошви під час роботи праски. Ця характеристика впливає на якість прасування. Рівномірне нагрівання підошви забезпечується в тому випадку, якщо праска укомплектована нагрівальним елементом великого розміру. Якщо нагрівальний елемент занадто маленький, підошва буде нагріватися нерівномірно. Оскільки точно визначити температуру підошви в різних точках без спеціальних приладів неможливо, вивчайте документацію вподобаної моделі. У кращих моделей прасок різниця температури нагріву підошви в різних точках не перевищує 10% від середньої температури нагріву. Деякі видання для споживачів іноді публікують результати тестів рівномірності нагрівання підошов прасок популярних виробників. Ці результати можна використовувати для оцінки однієї з найбільш важливих характеристик прасок.

Вибирайте праску з додатковими насадками на підошву, які допомагають підготувати прилад до прасування речей з різних тканин. Наприклад, ви легко попрасуєте одяг із щільної бавовняної тканини праскою з підошвою з нержавійноїсталі. А насадка з металокераміки або алюмінію з тефлоновим покриттям допоможе вам попрасувати шовкову блузку. Зазвичай додаткові насадки призначені для прасування речей з делікатних тканин.

Набір функцій: краща праска вміє все

Зволоження парою і водою, а також захист від «забудькуватості» є функціями, обов'язковими для сучасних прасок.

Вдаримо паром по зім'ятому одязі

Пар допомагає краще і швидше попрасувати будь-яку тканину, тому обов'язково купуйте праску з функцією пароутворення. Більше того, деякі тканини взагалі неможливо попрасувати без пари. На що слід звернути увагу, оцінюючи функцію пароутворення?

  • Об'єм резервуара для води повинен відповідати вашим потребам. Якщо ви прасуєте одну-дві речі, вибирайте праску з об'ємом резервуара 200-250 мл. Однак якщо ви влаштуєте «велике прасування», праска з цим об'ємом резервуара виявиться незручною. Вам доведеться постійно додавати воду в парогенератор. Для таких випадків підійде праска з об'ємом резервуара понад 350 мл.
  • Швидкість утворення пари 30 г за хвилину є достатньою для прасування виробів у звичайному режимі. Вибирайте праску з можливістю збільшити швидкість утворення пари, якщо ви часто прасуєте  вироби з товстої грубої тканини. Ця функція може мати різні назви в залежності від виробника (наприклад, «турбопар», «паровий удар»). Паровий удар дозволяє в ручному режимі різко збільшити швидкість утворення пари до 100 гза хвилину і більше, що підвищує ефективність прасування при необхідності.
  • Тиск пари також впливає на здатність праски розгладжувати складки на виробах з товстої тканини. Праска, що забезпечує тиск пари 3-4 бар, підійде вам для повсякденного побутового використання. Парогенератор з тиском пари понад 4,5 бар знадобиться вам для професійного використання.
  • Кількість отворів для пари і їх розташування – ось ще одна важлива характеристика праски. Вибирайте праску з великою кількістю отворів (як мінімум 50), розташованих по всій підошві. Зверніть увагу на наявність отвору в носику праски, оскільки він допоможе вам розгладжувати складки на дитячих речах, а також між ґудзиками, біля швів, комірів і в інших важкодоступних місцях.
  • Якщо ви любите ідеальний порядок у всьому, вибирайте праску з функцією вертикальної подачі пари. Ця праска дозволить вам розгладити невеликі складки на одязі, не знімаючи його з вішака. Таким способом зручно прасувати верхній одяг, піджаки, а також вироби з вовни та інших делікатних тканин. Також вертикальний пар дозволить вам «освіжити» штори.
  •  Вибирайте праску із захистом від накипу, функцією самоочищення і протикрапельною системою. Захист від накипу зазвичай забезпечується спеціальним фільтром, який видаляє з води надлишкові солі. Вчасно міняйте цей фільтр, щоб ваша праска служила довго. Функція самоочищення дозволяє видалити з резервуара і отворів для пари частинки накипу і бруду. А протикрапельнасистема захистить ваші речі від розводів, які утворюються при попаданні на тканину крапель води.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему