Поради

Відкладати гроші на старість треба замолоду

Відкладати гроші на старість треба замолоду

 

Що спільного між літніми людьми та молоддю? Перш за все, фінансове становище. Літні не змогли, а молодь ще не встигла забезпечити собі гідне життя.

 

Крім того, тим і іншим повинно допомагати покоління між ними, і це породжує проблеми. Адже більшість активних працівників аж ніяк не забезпечена надлишком грошових коштів. Причина цього може бути пов'язана з низькою зарплатою, контрастними відмінностями в оплаті праці, неправильними рішеннями щодо великих витрат, але в підсумку не варто дивуватися, що лише багато хто не в змозі щось відкладати за рахунок повсякденних витрат.

Але в підсвідомості засіло розуміння необхідності робити заощадження. Якщо не на наступний рік, то хоча б на старість. Так, невеликий запас забезпечує впевненість і дарує свободу, але турбота про старість ще важливіша. В ідеалі можна було б прагнути як до короткострокового, так і до довготривалого накопичення заощаджень. Чесно було б визнати, що починати збирати гроші – те ж саме, що тренуватися. Найважче вперше переступити поріг спортзалу, тобто відкласти першу суму.

Отже, найважливіше – це зробити перший крок і реально відкласти якусь суму – неважливо, наскільки вона мала. Важливо виробити дисципліну і звичку економити гроші. І далі зміцнюватися в розумінні того, що мати невеликий запас грошей і напружуватися в ім'я цього цілком природно.

Як і де знайти гроші для накопичень, особливо коли їх особливо й немає? Є дві можливості – зменшити витрати або збільшити доходи. Зрозуміло, подібні роздуми спочатку нервують, але якщо проявити стійкість і прагматизм, в підсумку можна розраховувати на позитивний результат.

Відкладання грошей пов'язане з інвестуванням, щоб інфляція не з'їдала те, що накопичено. Тут знову необхідний прагматизм, оскільки в короткочасному плані досягнення такої мети без надмірного ризику майже немислимо. Однак протягом тривалого часу успішне вкладення коштів цілком можливо, тобто більш прибуткове інвестування передбачає довготривале планування свого майбутнього.

Час працює на нас: чим більш далекий горизонт результатів інвестування, тим більше ми можемо ризикувати, а чим більше ризик, тим краще той результат, на який можна розраховувати. Якщо, наприклад, протягом п'яти років щомісяця відкладати по 30 євро, в результаті за п'ять років отримаємо 1800 євро.

Якщо ж одночасно інвестувати ці кошти, наприклад, з продуктивністю в п'ять відсотків, та ж сама сума до кінця п'ятого року складе вже 2089 євро. Якщо ж період відкладання та інвестування буде довшим, через десять років відповідні суми складуть вже 3600 і 4754 євро, через 20 років – 7200 і 12 499 євро, через 30 – 10 800 і 25 114 євро, а через 40 – 14 400 і 45 662 євро. Різниця очевидна.

Саме з цієї причини починати відкладати пенсійні накопичення варто замолоду. Застрибнути в потяг на ходу ніколи не пізно, але життя подібне до концерту – хто з глядачів раніше прийшов, той і зайняв краще місце.

Подолання зачарованого кола надій знаходиться в руках кожного представника покоління молоді та людей середнього віку, адже відкладати гроші кожен повинен все-таки сам. Найбільш згубно – це відкладати це рішення на безкінечне завтра.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Сім'я
В тему