Поради

Суп з гусячої крові - Черніна

Суп з гусячої крові - Черніна

Одна з найяскравіших польських страв, незважаючи на назву це чорний суп з гусячої крові «Черніна» (czernina). Страва не тільки національна, але і знакова, оскільки застосовується в старовинних національних обрядах.

Незважаючи на підозрілий зовнішній вигляд «черніна», приготована хорошим поваром - це ситна і смачна юшка, особливо приємна взимку, для тих, хто прийшов з холоду. До її складу крім гусячої крові, входить бульйон з гусячих потроів, морква, корінь селери, сушені груші, чорнослив та інші добавки, які вже регулює кухар відповідно до своїх уявлень про ідеальний суп.

Така юшка було улюбленою стравою кримських ханів династії Гіреїв, які часто знаходили притулок як в Польщі, так і Великому князівстві Литовському.

У XIX столітті з цим супом була пов'язана важлива традиція: його подавали молодим людям, яким батьки коханої відмовляли під час сватання. Чарніна особливо популярна на півночі та заході Польщі.

Інгредієнти

  • тельбухи гусячі 150 г;
  • кров гусяча 50 г;
  • морква 15 г;
  • цибуля ріпчаста 15 г;
  • петрушка 10 г;
  • вода 350 мл;
  • фрукти сушені (сливи, яблука) 20 г;
  • лаврове листя;
  • оцет 5 мл;
  • цукор;
  • сіль, перець за смаком;

Рецепт приготування

  • Гусячу кров змішують з оцтом, щоб вона не згорнулася.
  • Варять бульйон з тельбухів, овочів і приправ, готують лазанки.
  • Сушені фрукти промивають, замочують на кілька годин і відварюють в тій же воді.
  • Бульйон проціджують, вливають кров, кип'ятять, закладають овочі, нарізані соломкою і приправляють за смаком сіллю, цукром, лимонним соком або оцтом.
  • Зварені фрукти, лазанки, нарізані потрухи кладуть в миску і заливають супом. За цим же рецептом можна приготувати суп з качиної крові.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рецепти
В тему