Поради

Скандинавська низькокалорійна дієта, меню на кожен день і тиждень

Скандинавська низькокалорійна дієта, меню на кожен день і тиждень

Чи можна їсти і худнути - питання, яке цікавить багатьох. Відповідь ствердна. Головна умова - вживати правильні продукти. Яскравим підтвердженням виступає скандинавська дієта, яка набирає все більшої популярності. Дотримання простих правил дозволить позбавитися від зайвої ваги без шкоди для здоров'я.

Характеристика скандинавської дієти

Автором дієти є датський дієтолог Сьюзі Венгель. Його метою було створення системи харчування, яка забезпечує швидке зниження ваги без шкоди для здоров'я. У пріоритеті - збереження максимальної кількості корисних речовин, необхідних організму для повноцінного функціонування.

Основу харчування становить дієтична піраміда скандинавських країн. У меню можна зустріти страви норвезької, данської, шведської, фінської і ісландської кухні. Перевага віддається вживання їжі рослинного походження. При цьому бажано складати раціон харчування з продуктів, вирощених в рідному регіоні.

А ось від перероблених, штучних продуктів слід відмовитись раз і назавжди, оскільки синтетичні добавки, підсилювачі смаку, фарбники здатні завдати шкоди здоров'ю. Також не рекомендується вживати екзотичні страви. Організм може почати чинити опір, що призведе до розладу шлунка. Це пояснюється генетичною схильністю до певної їжі. До чужої ж, нетипової їжі організм не адаптований.

Багато експертів наголошують на схожості скандинавської дієти з середземноморською системою харчування. При цьому виділяють єдину очевидну відмінність - сорт використовуваної для приготування страв олії. Згідно середземноморської дієти, слід застосовувати оливкову олію. А ось скандинавська система харчування віддає перевагу ріпаковій, відомою також під назвою «олія каноли». Вона дозволяє знижувати показники поганого холестерину в крові, цілюще впливає на роботу серцево-судинної системи.

Переваги і недоліки скандинавської дієти

Переваги скандинавської дієти
Переваги скандинавської дієти

Скандинавська дієта визнана зразком правильного харчування. Оптимально підходить людям, які ведуть здоровий спосіб життя. Відрізняється значним списком переваг:

  • прискорення процесів метаболізму;
  • ефективність в питаннях зниження ваги і збереження досягнутого результату;
  • екологічність, оскільки перевага віддається натуральним, вирощеним в природних умовах продуктам;
  • омолодження організму;
  • зміцнення імунітету;
  • оздоровлення внутрішніх органів;
  • профілактика раку, діабету, захворювань серцево-судинної системи.
Читайте також

Відзначається повна безпека для організму. Проте існує кілька недоліків. Вони досить відносні, але знати про них необхідно:

  • Повільна швидкість зниження ваги. Стиль харчування розроблений за принципом поступового впливу на організм. Отже, будь-якого роду стреси, викликані жорсткими обмеженнями в їжі, що сприяють швидкому схудненню, не передбачені;
  • Постійність. Якщо прийнято рішення харчуватися відповідно до рекомендованого меню, то відхилення неможливі. Не можна чергувати скандинавську дієту з безконтрольним споживанням шкідливої їжі. Розроблений Сьюзі Венгель стиль харчування - це повноцінна філософія здорового способу життя. Її або приймають, або ні.

Також є протипоказання. Скандинавська дієта не підходить людям, які страждають на алергію на морепродукти і вегетаріанцям, оскільки риба і м'ясо повноцінно включені в рекомендоване меню. Решта можуть сміливо переходити на повноцінний, збалансований раціон.

Режим і раціон харчування

Режим харчування включає п'ять прийомів їжі, кожен з яких повинен включати в себе білки, вуглеводи і овочі в пропорції 1: 1: 2. Для того щоб розмір порції був оптимальним, рекомендується користуватися своєю долонею: 1 кулак - норма білків, 1 кулак - норма вуглеводів, 2 кулака - норма овочів. Даним способом можна скористатися в будь-якому місці, оскільки вимірювальний прилад завжди в наявності. На думку дієтологів, це золота середина для організму. Сприяє відсутності почуття голоду і запобігає обжерливості.

Вечеряти рекомендується за 2-3 години до сну. Це звільнить організм від додаткового навантаження в нічний час. Однак при виникненні апетиту безпосередньо перед сном дозволяється стакан нежирного кефіру або натурального йогурту.

Рекомендується віддавати перевагу домашній продукції без додавань штучних інгредієнтів. Вживання солі слід звести до мінімуму. Способи приготування їжі, які необхідно використовувати: запікання в духовці, варіння, тушкування, обробка парою. Смажені страви знаходяться під забороною.

Нордична дієта практично виключає жири. М'ясо рекомендується пісне, при кожному зручному випадку замінюється рибою або морепродуктами. Якщо блюдо передбачає використання олії, то вибір рекомендується зупинити на лляній або рапсовій.

У раціоні має бути присутня максимально можлива кількість свіжих фруктів і овочів в сирому вигляді. При цьому важливе значення має різноманітність. Не варто забувати і про дари дикої природи.

Скандинавська дієта не виключає вживання хліба. Однак рекомендує вибирати житній з борошна грубого помелу. Що стосується питного режиму, то дозволені негазовані напої. Раз в тиждень навіть можна побалувати себе келихом червоного вина.

Рекомендовані продукти для скандинавської дієти

Продукти для скандинавської дієти
Продукти для скандинавської дієти

Використовуючи основні правила скандинавської дієти для схуднення, складається меню на кожен день. Для зручності був складений список рекомендованих продуктів. Він включає:

  • овочі та фрукти, бажано вирощені в рідному регіоні;
  • ягоди і гриби, бажано зібрані власноруч;
  • пісне м'ясо, особливо вітається дике;
  • риба, перевагу слід надавати виловленій в північних морях;
  • морепродукти;
  • крупи, краще жито, рис, овес;
  • дієтичні хлібці, мюслі;
  • горіхи;
  • натуральна молочна та кисломолочна продукція з низьким ступенем жирності;
  • яйця;
  • рапсова або лляна олія;
  • мед.

Складаючи меню на кожен день, не слід забувати головне правило скандинавської дієти - вживати слід якомога більше продуктів в сирому вигляді за умови, що вони не вимагають обов'язкової термічної обробки. Завдяки цьому забезпечується максимально можливе надходження клітковини, харчових волокон, що сприяє очищенню організму. Крім того, зберігаються корисні вітаміни, мікро- і макроелементи.

Заборонені продукти

Часом не так просто продумати меню, маючи лише список рекомендованих скандинавською дієтою для схуднення продуктів. Обставини можуть складатися по-різному: нестача коштів, убогий вибір на прилавках магазина. Тоді на допомогу приходить перелік продуктів, які слід виключити:

  • солодкі ласощі, вироблені технічним шляхом. Йдеться про цукерки, торти, морозиво;
  • ковбасні вироби: сосиски, сардельки, м'ясні рулети, виготовлені на виробництві;
  • копченості;
  • порошкова молочна та кисломолочна продукція;
  • консервована і маринована продукція;
  • фаст-фуд;
  • газовані напої;
  • продукти з пшеничного борошна.
Читайте також

Крім цього, при складанні меню згідно скандинавської дієти, рекомендується звести до мінімуму вживання солі, алкогольних напоїв, жирної їжі. Аналізуючи заборони, можна зробити висновок, що перевагу слід віддавати екологічно чистим продуктам.

Оптимальний варіант – купувати продукти у фермерів. При відсутності таких, необхідно пошукати спеціалізовані магазини, що займаються продажем екопродукції.

Найпростіший варіант скандинавської дієти

Скандинавська дієта для схуднення не передбачає конкретного меню на кожен день. Надається свобода при виборі страв. Все залежить від особистих смакових переваг. Головне, виключити заборонені продукти і слідувати основним правилам.

Однак існує базовий варіант дієти, який можна використовувати повністю або видозмінювати. За основу взято доступні продукти та прості в приготуванні страви. Згідно скандинавської дієти, зразкове меню на тиждень по днях включає основні прийоми їжі і виглядає наступним чином:

  1. Ранок рекомендується починати з сніданку, до складу якого входять: томати, зелений горошок, 2 яйця-пашот, бутерброд з цільнозернового хліба і масла. На обід рекомендується легкий суп з овочів, звареної на воді гречаної каші, куряче філе. Вечеря складається з запеченої риби і вінегрету, приготованого з відварених овочів.
  2. Сніданок - каша з вівсяної крупи, зварена на молоці з низьким ступенем жирності. Для насиченого ароматного смаку можна додати лісові ягоди. Обід - приготований в домашніх умовах рулет з м'яса курки і грибів, мікс зі свіжої капусти з морквою. Вечеря - каша з перлової крупи, приготована на пару нежирна яловичина.
  3. Ранок слід починати з жмені горіхів, салату, приготованого з свіжих ягід з додаванням натурального йогурту. Йогурт можна приготувати самостійно. Обідати рекомендується голубцями, бутербродом з цільнозернового хліба і сиру твердих сортів. На вечерю пропонується гречана каша з додаванням грибів.
  4. Сніданок - каша з рисової крупи, бутерброд з житнього хліба і сиру твердих сортів. Обід - перець, фарширований пісним курячим фаршем з додаванням зелені, яблуко. Вечеря - запечена в духовці риба з використанням сирного соусу, мікс зі свіжих овочів (огірок, томат, зелень).
  5. Вранці можна з'їсти запіканку з сиру з додаванням фруктів, порцію горіхів розміром з кулак. Обідати пропонується запеченою в духовці картоплею з морепродуктами, салатом, що складається з відвареного буряка і сиру твердих сортів. Вечеряти рекомендується пшоняною кашею, приготовленою на воді з додаванням гарбуза. Припустимо з'їсти шматок хліба з борошна грубого помелу.
  6. Сніданок - яєчня. Як бонус можна з'їсти часточку гіркого шоколаду. Обід - рагу, яке готується в духовці з овочів і курячої грудки, один апельсин. Вечеря - різотто. В якості інгредієнтів використовується коричневий рис і гриби.
  7. Ранок слід починати з омлету, одного томату. На обід передбачається суп на вторинному бульйоні з рибними фрикадельками, бутерброд з житнього хліба з сиром твердих сортів. На вечерю можна приготувати овочеве рагу, тушкованій на повільному вогні котлету, приготовленій на пару.

Оскільки скандинавська дієта для схуднення рекомендує 5 прийомів їжі в день, то в проміжках між сніданком, обідом і вечерею необхідні перекуси. Вони можуть складатися з цільнозернового хліба, свіжих овочів або фруктів, сиру з низьким ступенем жирності, горіхів, склянки свіжовичавленого соку, нежирного кефіру або натурального йогурту. Один перекус - один продукт або напій.

Відгуки та результати

Спочатку скандинавська дієта розроблялася як система здорового харчування. В процесі була створена група добровольців для вивчення впливу збалансованого раціону на стан організму. Результати перевершили всі очікування. Відзначалося поліпшення загального самопочуття і роботи внутрішніх органів.

Крім того, в ході дослідження спостерігалося планомірне зниження ваги. Учасники скинули від 3 до 15 кг. Отже, нордична дієта стала позиціонуватися і як система для схуднення. Це стало підставою для такого широкого розповсюдження серед охочих мати струнку фігуру.

Прихильники низькокалорійної дієти за скандинавською методикою відзначають поступове, але стабільне зниження ваги. За відгуками тих, що худнуть нормалізується тиск, поліпшується сон, стан волосся, шкіри, організм сповнений сил і енергії.

Результат досягається не шляхом строгих обмежень, а за допомогою повноцінного харчування. Отже, відсутнє постійне відчуття голоду як при більш строгих дієтах. Немає потреби боротися зі своїми бажаннями, з'їсти що-небудь заборонене. Поступово відбувається зміна ставлення до їжі, приходить усвідомлення необхідності вживати тільки здорову, екологічно чисту продукцію. Як результат, досягнутий ефект зберігається назавжди. Згодом не виникає проблем із зайвою вагою.

Єдиною перешкодою виступає складність в придбанні натуральних продуктів. Часом доводиться витратити багато часу, щоб знайти перевірених постачальників, які гарантують якість. Однак немає нічого неможливого. Головне не здаватись!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дієти, Здоров'я
В тему