Поради

Від поличок до компресора: за якими критеріями вибирати холодильник

Від поличок до компресора: за якими критеріями вибирати холодильник

Часи, коли люди економили на побутовій техніці, давно минули. Якісні девайси значно полегшують життя та дарують впевненість у завтрашньому дні. Тож тепер мікрохвильовка, блендер чи якісний холодильник – не виняток, а правило для кожної кухні. Адже саме вони допоможуть повноцінно господарювати та завжди мати під рукою свіжу їжу.

В останньому аспекті незамінним є саме холодильник. Цей предмет побутової техніки нині нашпигований різноманітними функціями та можливостями, вбудовані морозильні камери дозволяють робити значні запаси на зиму. І водночас, холодильник  тепер – це не обов’язково біла неоковирна шафка, а навпаки – стильний акцент на кухню.

Якщо ви задумалися про купівлю холодильника, слід розібратися, яка саме техніка ідеально задовольнить ваші потреби. І тут роль дизайну моделі відходить на задній план. Бо щоб холодильник вірою та правдою прослужив багато років, це має бути якісна система.

Необхідно зрозуміти, чи має бути вбудована морозильна камера, які температурні режими згодяться, який обсяг для зберігання потрібен тощо.

Розбираємося, якими параметрами варто керуватися при виборі холодильника та чому важливо їх врахувати.

Габарити та кількість камер

Чи не перший критерій, котрим керуються при купівлі камери – це її розміри та обсяг. Надто великий пристрій може не вписатися в задумане місце, а у надто малому холодильнику не вистачатиме на все простору. Тому перед купівлею важливо добре переміряти глибину ніші або іншого місця, де у подальшому стоятиме покупка.

Варто зауважити, що виробники холодильників керуються більш-менш стандартними параметрами для своїх моделей, тож максимальний розкид  розмірів – 5-10 см. Тому за габаритністю холодильники ділять за принципом кількості камер на одно, дво-, трикамерні і та холодильники Side-by-Side.

Однокамерні – найменші, адже можуть бути і низькими, і вузькими. Ці системи переважно оснащені невеликою морозильною камерою, розташованою зверху, або ж можуть взагалі її не мати. Середньостатистичні розміри до 160 см у висоті, 55 – у ширину  (є вузькі види на 40 см) та 60 – у глибину. Не надто популярні на ринку через невеликий обсяг простору, де можна зберігати продукти.

Двокамерні – більш ходові варіанти. Складаються із двох приблизно однакового розміру частин із окремими ручками – холодильної та морозильної камер, такий собі прилад два в одному. Зазвичай, якщо вона знизу, то вона більшого розміру і має шухлядки, верхня ж – дещо менша та оснащена полицями.

Зручнішим вважається нижнє розташування камери, адже нею користуються рідше. Оскільки йдеться про найбільш популярні системи, для них немає стандартних габаритів як таких – є і міні варіанти, і досить великі агрегати, підбирати слід під індивідуальні параметри кухні.

У трикамерних холодильниках система обладнана додатковою «фішкою» – зоною свіжості. Це, фактично, третя камера холодильника, де підтримується клімат у 0 - +1 С. У цій частині зберігають продукти, які не придатні до заморожування, або ж просто такого не потребують. Вони не втрачають своєї структури під впливом надто низьких показників тепла та водночас довго зберігають свіжість.

Моделі Side-by-Side –  як окреме царство холодильників. Вони двосторонні, морозильна камера спроектована збоку. Вказаний варіант має дуже великий обсяг місця, що дозволяє заготовляти продукти для великої родини, та водночас він потребуватиме більше простору, тому підійде далеко не для кожної кухні. Висота таких холодильників частенько сягає 2 м та ще метра у ширину, при глибині 60-80 см.

Таким чином, найбільший вибір – серед двокамерних холодильників, а от найважче буде підшукати підходящий трикамерний.

Корисний об'єм

Ще один важливий параметр, котрий потрібно зважувати купуючи холодильник. Зауважимо, що корисний об’єм певним чином пов’язаний із габаритами агрегату.

У даному випадку зважають на співвідношення обсягу холодильної та морозильної камер залежно від цілей купівлі техніки, адже корисний об’єм пристрою є сумою обсягів камер. Наприклад, якщо для вас пріоритетом є заморозка чи утримування продуктів тривалий час при низькій температурі, треба обирати більшу морозилку.

Таким чином, наприклад, влітку та восени вдасться заморожувати багато сезонних овочів та фруктів для приготувань узимку. Натомість коли важливим є наявність великого обсягу свіжих продуктів, котрі регулярно змінюються, більшою повинна бути холодильна частина системи.

Обсяг корисного об’єму холодильника, а також окремий корисний об’єм різних температурних камер для кожної моделі прораховує виробник. Вказана цифра означає об’єм холодильника із врахуванням полиць та шухлядок, зазвичай зазначається у літрах. Універсальної поради, яка цифра для системи ідеальна, немає, оскільки все опирається на індивідуальні потреби, кількість людей, які користуватимуться холодильником тощо.

Проте є середні показники, якими зручно буде керуватися при виборі. Так, для користування двома людьми вистачить холодильника із корисним об’ємом орієнтовно у 180 л. Слід враховувати близько 70 л на людину, із збільшенням кількості осіб літраж зменшити до 50 на особу. Тобто для трьох оптимально обирати варіант на 250 л, для шістьох вистачить 350 л.

Насправді, великі цифри не означають автоматично великого розміру холодильника. Адже найменші однокамерні моделі мають обсяг у 80-230 л для зберігання продуктів. Двокамерні досягають 350, натомість багатокамерні та Side-by-Side – до 700 л. Зауважимо, що останній вид тому також обирають для закладів харчування, або ж великих родин, де є особливі вимоги для зберігання продуктів.

Матеріали

Не менш важливим параметром є матеріали, із яких виготовляють холодильник та комплектуючі. Чи не найпоширенішим та доступним варіантом є  пластик. Він не піддається впливу низьких температур, його легко очищувати, проте він не надто стійких до механічних пошкоджень та із часом може затиратися, втрачаючи привабливий вигляд.

Матеріалами вищого класу є  метал, дерево та заливне скло.

Метал виглядає благородніше, його важче пошкодити, металевий варіант без сумніву служитиме довше. Водночас і коштуватиме така модель дорожче. Натомість дерево використовують для виготовлення корпусу невеликих ексклюзивних моделей, тож на ринку знайти їх складно.

Заливне скло – цікаве інтер’єрне рішення. Глянцева поверхня виглядає неординарно, окрім того, її легко очищувати та доглядати. Матеріал стійкий до розбивання, деякі виробники пропонують знімні панелі із заливного скла, які можна змінювати. Таким чином вдасться замінити й зовнішній вигляд холодильника.

«Начинку» холодильника та морозильної камери теж виготовляють переважно із пластику, скла чи металу. Оптимальний варіант – скляні поверхні, які є стійкими та простими у користуванні. Натомість металеві не завжди зручні тому, що їх випускають у вигляді решіток,тож у випадку коли щось розіллється, доведеться чистити пів холодильника.

Температура і потужність заморожування

Оскільки холодильник призначений для довготривалого зберігання харчових продуктів, у ньому має підтримуватися відповідний режим температури. Усі сучасні холодильники надають змогу регулювати її коливання у діапазоні починаючи із 0 С до +10 С.

У трикамерних варіантах «зона свіжості» зберігає стандартну температуру, близьку до 0, та іноді і в двокамерних є така зона, відділена герметично. У ній температуру системи регулюють окремим тумблером. Важливо ознайомитися із необхідними показниками для різних продуктів, щоб зберегти їхню свіжість та корисну властивості.

Щодо потужності заморожування, то ця функція покладається власне на спеціалізовану морозильну камеру. Тут необхідно підтримувати значно нижчу температуру. Потужність заморозки вимірюють у кілограмах, адже вона визначає кількість харчів, які морозилка заморозить протягом доби. Цей показник для холодильників коливається у межах 3-12 кг.

Клас та потужність морозильної камери холодильника легко визначити за спеціальними параметрами, які часто маркують власне на дверцятах холодильника з допомогою символу *. Кількість зірочок визначає і температуру, і час зберігання продуктів у камері холодильника.

* означає, що всередині підтримується температура у щонайменше -6 С, тому продукти зберігатимуться тиждень без втрати властивостей.

** свідчить про те, що температура утримується на рівні -12 С, тож харчі щонайменше місяць можуть чекати на приготування.

*** - у камері холодильника зберігається температура -18 С, тож 3 місяці забезпечуватиме свіжість харчів.

**** повідомляє, що у морозилці температура сягає -24 С, тому їжа до року має право тут зберігатися.

Розморожування

Розморожування холодильників буває ручним, крапельним чи автоматичним.

Ручне притаманне хіба моделям невисокого класу чи старим агрегатом, оскільки систему треба вимикати та вручну збирати талу воду.

При крапельному  система регулює рівень вологи – зайвий обсяг збирається у краплинки та стікає по стінці у спеціальний піддон.

Авторозморозка (система No Frost) найзручніша, адже не потребує класичного розморожування.  У цьому випадку лід, що намерзає, розтоплює спеціальний нагрівач, котрий вмикається автоматично, підсушування також відбувається через вентилятор. Проте фахівці радять таки раз на рік робити розморозку таким холодильникам.

Компресор і рівень шуму

Компресор – серце холодильника, що відповідає за спрямування, перекачування та стискання газу, котрий забезпечує низьку температуру. Більшість апаратів мають автоматичну систему регуляції компресора: він постійно працює на певному рівні та автоматично вимикається і вмикається «підхолодити», коли кількість тепла зростає. Вмикання та вмикання компресора супроводжується шумом та іноді невеликою стряскою техніки.

Є також інвенторні холодильники, де компресор працює постійно, регулюючи потужність відповідно до потреб. Це – сучасніша система, яка працює безшумно. Проте цей тип потребує наявності стабілізатора компресора у разі небезпеки відключення електроенергії.

Окрім того, техніку обладнують одним або двома компресорами – на весь холодильник, або окремо на холодильну та морозильну камери. Насправді пересічному споживачу не важливо скільки компресорів, тут уже на перший план виходить аспект надійності. Таким чином навіть один компресор, проте добре зібраний, працюватиме краще, ніж два дешевших компресори.

Зауважимо, що саме типу компресора визначає рівень шуму холодильника. Такий параметр, зазначений у децибелах, вказують у технічній документації до агрегату. Більшість компресорів мають допустимий рівень максимум до 40 дБ. Хоча це комфортний рівень, є  й зовсім  безшумні холодильники. Вартість таких машин вища, однак доцільність у них є лише, якщо його встановлюють у спальній кімнаті.

Енергоспоживання

Цей параметр показує обсяг економності холодильника, як найбільш затратного по енергії приладу. Його розраховують відповідно до показників для холодильних систем різних категорій. Тобто те, скільки такий холодильник має використовувати енергії теоретично приймають за 100%, а клас визначає, скільки прилад розходує на практиці.

  • A— до 55%
  • B— 75%
  • C— 75-90%
  • D— 90-100%
  • E— 100-110%
  • F— 110-125%
  • G— понад  125%

Зазвичай клас економічності зазначають у технічних документах та на наклейках на дверцятах агрегату.

Тип управління

Є два основні типи для холодильників: механічне та електронне.

Механічне – простіший та надійніший варіант. Таке управління здійснюється за принципом термостата: обирають не конкретний параметр у градусах, а рівень, який відповідає певному діапазону.

Натомість електронне управління дає змогу керувати холодильником до градуса. Також дає змогу окремо регулювати температуру у холодильній та морозильній камері. Цей варіант більш сучасний та дорожчий.

Кліматичний клас

Цей параметр визначає умови, у яких холодильник треба використовувати. Кліматичний клас – це діапазон температури, у якому агрегат експлуатуватиметься найдовше.

Є такі класи:

  • Клас N —  від +16 до +32 С
  • Клас SN — від+10 до +32 С
  • Клас ST — від +18 до +38 С
  • Клас T — від +18 до +43 С

Є також мультикласові варіанти, наприклад, N-ST, що передбачає ширші температурні рамки. Звертайте увагу на цей параметр, якщо, наприклад, влітку жара у вашій зоні підіймається дуже високо – тоді обирайте холодильник із вищим класом.

Інші особливості

Щоб холодильник став практичним та надійним помічником звертайте увагу на якість зборки: чи міцно прикріплені комплектуючі, чи зручні ручки, чи є коліщата. Бажано, щоб двері мали шар ущільнювача, котрий дозволить запобігти перепадам температури. Понюхайте матеріали – навіть пластик повинен бути якісним та не видавати жодного запаху. Зверніть увагу, що існують також вбудовані моделі – можливо, це саме те, що потрібно для вашої кухні.

Ну і, звісно, віддавайте перевагу перевіреним виробникам. Гарно себе зарекомендували холодильники  від Samsung, Liebherr, Indesit, LG, Bosch, Gorenje. А головне – обирайте варіант із врахуванням індивідуальних потреб.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кухня
В тему