Поради

Як закрити березовий сік на зиму

Як закрити березовий сік на зиму

Березовий сік - це смачний та корисний напій, в склад якого входить безліч вітамінів, органічних кислот, ефірних масел і мікроелементів. Всі перераховані компоненти необхідні людському організму. Зберігається свіжий продукт недовго. Однак при бажанні можна законсервувати його на зиму. Як правильно приготувати сік берези в домашніх умовах?

Рецепти березового соку

Березовий сік з лимонною кислотою

Найпростіший спосіб законсервувати березовий сік – додати до нього лимонну кислоту. Напій виходить освіжаючий, на смак солодко-кислий.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік у каструлі доведіть до 90°C, але не дайте йому закипіти, інакше всі корисні речовини зникнуть. Зніміть піну, щоб не зіпсувати смак та зовнішній вигляд напою. Якщо піну не зняти на дні банки буде осад. Додай цукор і лимонну кислоту. Помішайте рідину до повного розчинення цукру. Закатайте банки.

Березовий сок з лимоном

Законсервувати березовий сік можна і без лимонної кислоти. Кисло-солодкі ноти забезпечить свіжий лимон. Такий рецепт березового соку корисніший, однак неякісний лимон може додати злегка гіркуватий присмак.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 1 лимон;
  • 150-200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Доки сік підігріватиметься, наріжте лимон кружальцями та покладіть на дно банки. Зніміть піну. Коли рідина дійде до кипіння додайте цукор, помішуйте напій доки він не розтвориться. Тоді розлийте сік по банках.

Рецепт березового соку з апельсином

Додати оригінальних ноток соку можна апельсином. Завдяки цитрусовим такий березовий сік подобається навіть дітям.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 2 шт. – апельсин;
  • 100-200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Покладіть у банки кружальця апельсину. Сік доведіть до 90°C, зберіть піну та додайте цукор та лимонну кислоту. Коли цукор розтане, залийте гарячий березовий сік у банки.

Березовий сік зі смородиною

Якщо бажаєте чогось пікантного, тоді вам сподобається березовий сік зі смородиновим смаком. Для цього рецепту знадобляться гілочки куща смородини, які можна наламати самостійно чи купити на ринку. Вибирай обов'язково молоді пагони. Яскраво-зелені багаті на вітаміни.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 10 шт. – гілочок смородини;
  • 100-200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік поставте на вогонь та доведіть до 90°C. Зніміть піну та додайте цукор та кислоту. Добре розмішайте напій.

Гілочки смородини вимийте та наріжте так, щоб вони помістилися у банку та не заважали закотити кришку. Розлийте сік по банках та загорніть у одіяла.

Рецепт з м'ятою

Мабуть, найкраще втамовують спрагу м’ятні напої. Якщо вам подобається свіжий присмак м’яти, тоді варто спробувати наступний рецепт.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 50-70 гр. – м’ята;
  • 100 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік у каструлі доведіть до кипіння, зніміть піну і додайте цукор та кислоту. Вкиньте гілочки м’яти. Вимкни вогонь і дай настоятися протягом 10 хвилин. Тоді знову доведіть сік до кипіння. Ситечком вийміть м’ятні гілочки та розлийте сік по банках.

Березовий сік з карамеллю

Якщо не знайшли гілочок смородини чи м’яти, додати соку ексклюзивних ноток можна звичайними льодяниками.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 3 цукерки (барбарис, дюшес чи м’ята);
  • 100 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік у каструлі доведіть до 90°C, але не дайте йому закипіти. Зніміть піну, щоб не зіпсувати смак та зовнішній вигляд напою. Додай цукор, лимонну кислоту та карамельки. Помішайте рідину до повного розчинення цукру. Закатайте банки.

Важливо: Цукор краще додавати за смаком. Ласунам у 3 л. березового нектару можна всипати до 250 гр. цукру. Якщо подобається натуральніший смак – обмежтесь 100 гр. цукрового піску.

Рецепт з шипшиною

Смак напою залежить від додаткових складових рецепта. У березовий сік можна додавати не тільки фрукти, але і шипшину, родзинки та інші сухофрукти. На 3 літри свіжого продукту потрібно:

  • 1 жменя плодів шипшини.
  • 3/4 ст. цукрового піску.

Процес приготування схожий з попередніми рецептами. Для початку слід підготувати ємності, а потім і сам продукт. У сік додати цукор і плоди шипшини. Отриману суміш довести до кипіння і, профільтрувавши, розлити по банках. Закатані ємності необхідно перевернути догори дном і укутати.

Варто відзначити, що продукт, у складі якого є плоди шипшини, являє собою хороший профілактичний засіб. Напій здатний знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Березовий сік з барбарисом

Сік березовий поєднується з багатьма фруктами і ягодами. Барбарис в даному випадку не є винятком. З ним продукт виходить не менш ароматним. Для приготування потрібно:

  • 3 л березового соку.
  • 100 г ягід барбарису.
  • 1 ст. цукрового піску.

Для початку слід підготувати ємності: вимити і простерилізувати. В даному випадку краще використовувати банки, обсяг яких становить 3 літри. У кожну ємність всипати стакан цукрового піску і по 100 г ягід. Березовий сік необхідно вилити в каструлю і довести до кипіння, але не кип'ятити. Після цього продукт профільтрувати. Найкраще використовувати марлю.

Гарячу рідину розлити по банках і герметично закрити. Цукор розчиняти вже в закатані ємності. Для цього можна її трохи потрясти або ж покатати по підлозі.

Таким способом можна консервувати березовий сік у поєднанні з різними фруктами і ягодами. Для цього можна використовувати ківі, яблука і груші кислих сортів, чорну смородину, вишні. Кожен з напоїв має свій неповторний смак і аромат.

Березовий сік являє собою унікальний продукт, вживання якого позитивним чином позначається на роботі імунної системи. До його складу входять дубильні речовини, які надають антисептичні властивості продукту. Глюкоза і фруктоза, що містяться в нектарі, покращують роботу мозку. З цієї причини фахівці рекомендують вживати його тим, хто відчуває важкі розумові навантаження. Варто відзначити, що склад не викликає алергічних реакцій, і практично не має протипоказань.

Головні правила консервації березового соку

  1. Перед тим як консервувати сік підготуйте банки. Перше, що потрібно зробити – переконатися у тому. що горло посудини ціле, інакше кришка пропускатиме повітря, а отже сік довго не простоїть. Добре вимийте та простерилізуйте посудини. Простерилізувати слоїки можна зручним для вас способом: над парою, кип’ятком, в духовці, в мікрохвильовій печі чи в посудомийці;
  2. Процідіть березовий сік. Рідина може містити гілочки дерев, листя, камінчики, комахи, що не надто апетитно виглядає у напої. Очистити сік можна пропустивши його через марлю чи ситечко. В деяких рецептах господиням пропонують процідити уже готовий, гарячий сік, – але цей спосіб складніший;
  3. Сік підігрівайте до 90°C, але не кип’ятіть, адже при кипінні більшість корисних речовин гинуть, а такий напій користі принесе мало;
  4. Коли сік дійде до кипіння, з’явиться піна. Її потрібно зібрати, інакше вона осяде на дні банки та зіпсує смак соку;
  5. Щоб банка не лопнула поставте всередину звичайну столову ложку. Коли заповните слоїк рідиною, дістаньте ложку;
  6. Після того, як закатаєте кришку, поставте банку на горличко та закутайте в одіяла.

Цікаво: Найкорисніший березовий сік – свіжий. Консервований сік хоча і смачний, але його лікувальна дія мінімальна. Ще один спосіб зберігання березового соку – заморожування. Так корисні речовини не зникають повністю.

Підготуйте чисті пакети чи пластикові пляшки, залийте у них сік та помістіть у морозильну камеру.

Консервація березового соку: відео

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рецепти
В тему