Поради

Як правильно вибрати унітаз – поради щодо вибору

Як правильно вибрати унітаз – поради щодо вибору

Житло може бути оформленим за останнім трендом, але, коли мова йде про санвузол, тут на перший план виходять комфорт і практичність. Основним елементом будь-якого туалету є унітаз. Помилково вважати, що вони всі однакові й достатньо купити першу модель, запропоновану продавцем в магазині. Щоб унітаз був вдалим, надійним, функціональним та привабливим, треба визначитись з масою нюансів. Адже є різні способи кріплення, чаші, змивні системи, види зливних бачків, матеріали. І навіть вартість основного елементу туалету коливається від найбюджетніших варіантів сантехніки до захмарних цін. Не хвилюйтеся – ми підкажемо, як вибрати унітаз. 

Визначаємо бюджет покупки

Щоб відсіяти зайве, насамперед слід визначити, скільки можете витратити на унітаз. Сучасний ринок сантехніки пропонує широкий ціновий діапазон, щоб задовольнити потреби будь-якого споживача.

Бюджетний варіант

До цієї категорії належать близько 80% вітчизняних туалетів. Низька вартість сантехніки не завжди означає погану якість. Демократична ціна обумовлена відсутністю мита та транспортних витрат. В цілому ж якість вітчизняних унітазів прийнятна. Однак є ще краща альтернатива – вироби іноземної торгової марки, філіал якої є у вашому місті. У такому випадку можна придбати якісну і недорогу модель.

До бюджетної сантехніки також належать унітази китайського виробництва. Продукцію цієї цінової категорії частіше обирають для офісів, медичних та навчальних закладів.

Середній ціновий сегмент

Якщо маєте достатню суму і не можете визначити, який унітаз вибрати з цієї категорії, зверніть увагу на фінське, чеське, польське виробництва. Також невелика кількість сантехніки є з Іспанії та Туреччини. Як правило, вартість таких імпортних унітазів варіюється в межах 3500 – 6000 грн. Хоча серед іспанських туалетів є зразки й за 9500 тис. 

Клас люкс

Така елітна сантехніка завозиться з Німеччини, Швеції та Австрії. Ці країни зарекомендували себе, як виробники якісного обладнання для туалетів. В Україні унітаз цієї категорії коштує близько 7000 – 12000 тис. Звісно, багато залежить від торгової марки.

Визначаємося зі способом кріплення унітазу

Обирати оптимальну модель варто з врахуванням планування та площі туалету.

Підлогові унітази

Ця традиційна технологія передбачає монтаж безпосередньо в підлогу. Унітаз кріпиться до стяжки анкерами та гайками. Ніжка плавно розширюється та переходить у чашу. Такий спосіб не вимагає високої кваліфікації, тому обходиться дешево. Хоча подібна сантехніка займає чимало місця та й модель має дещо застарілий вигляд.

Підвісні унітази

Вибір унітазу для маленької площі туалету чи об’єднаного санвузла робіть на користь підвісної моделі. Ця технологія стає популярнішою рік за роком. Адже вона економить площу внаслідок того, що сантехніка впритул присунута до стіни, а точніше – висить на ній, залишаючи площу підлоги під унітазом вільною. Для цього в стінку монтують раму, розраховану на навантаження до 400 кг.

Звісно, такі конструкції для туалетів мають вищу ціну. Але витрата повністю виправдовує себе візуальною легкістю, мініатюрністю й органічним виглядом в приміщенні. Уся система комунікацій успішно ховається за фальш-стінкою, при цьому доступ до неї не втрачається. Прихований зливний бачок генерує мінімум шуму. Якщо обрати модель зі звукоізоляцією, то вдома взагалі не буде сторонніх шумів зі сторони туалету. Крім того, унітаз підвісної конструкції полегшує прибирання та миття підлоги.

Підвісний унітаз
Підвісний унітаз

Вибираємо чашу унітазу

Визначаючи, як правильно вибрати унітаз, зверніть особливу увагу на конструкцію чаші. Від цього залежить, як буде змиватись вода, чи будуть бризки та інші проблеми з сантехнікою.

Воронкоподібна чаша

Такий тип вважається оптимальним вибором. Зливний отвір чаші унітазу розташований майже в центрі, не має виступів та заглиблень. Це запобігає розбризкуванню води та скорочує потребу у використанні йоржика – більшість бруду в туалеті видаляє вода. 

Тарілчаста чаша

Отвір змиву в такому унітазі трішки зміщений вперед, а дно має невелике заглиблення, в якому збираються відходи до того, як запускається змив води. Головна перевага – унітаз з низькою ціною. Мінус – така конфігурація отвору тільки збільшує кількість бризок через те, що надмірний тиск призводить до утворення виру у водному потоці. Щоб змити унітаз, потрібно чимало води (іноді навіть доводиться переналаштовувати систему бачка, щоб відрегулювати об’єм рідини).

Козиркова чаша

Конструкція такої чаші схожа на тарілчасту – отвір стоку зміщений вперед, але на дні не заглиблення, а вигнутий виступ. Завдяки цьому нечистоти одразу опиняються у зливі, лише їхні залишки змиваються після натискання на кнопку. Це й мінімізує розбризкування з отвору козиркової чаші. 

Системи змиву в унітазах

Щоб вода в туалеті якісно й безшумно змивала всі нечистоти, треба підібрати унітаз з правильним принципом змиву. Існують дві технології:

Прямий (горизонтальний, каскадний) змив;

Потік води рухається до зливу по прямій лінії. Це гарантує сильну подачу, втім лише по центру. Унітаз по краях і під обідком очищається неякісно. Доводиться використовувати йоржик. Цю систему використовували у всіх моделях сантехніки часів СРСР. Перевага такого варіанту – в сильному потоці води. Унітаз з прямим змивом має суттєвий недолік – необхідність додаткового очищення.

Круговий (кільцевий, душовий, зворотній) змив.

Вода з бачка йде в чаші по колу, вздовж жолобків в ділянці обідка. Звідти стікає донизу. Шум під час змиву в туалеті менший, а очищення поверхні – краще. Проте унітаз такого типу коштує дорожче за сантехніку з прямою технологією. Також є вірогідність, що з часом змивні отвори, які є під обідком, засмітяться сольовими відкладеннями.

До речі, існують безобідкові унітази. У такої сантехніки немає прихованих зон, де накопичується бруд та іржа. Вода просто стікає по стінках, а саму чашу легко очистити. Щоб вода не розбризкувалась під час змиву, в унітазі передбачений керамічний розподільник, завдяки якому вода йде в кількох напрямках й омиває чашу з певною швидкістю та на визначеній висоті.

Як вибрати унітаз без бризків

Коли роздумуєте над тим, який унітаз вибрати, дуже вагомим фактором є відсутність розбризкування води. В інноваційних моделях є система антисплеск. Вона довгий час розроблялася та удосконалювалася. І зараз має неабиякий попит. Її завдання полягає в тому, щоб запобігати розбризкуванням води по чаші унітазу та за його межами. Це спрощує очищення сантехніки, гарантує гігієнічність туалету та комфорт для тих, хто користується сантехнікою.

Такі моделі чудово змивають та мають особливу конструкцію всередині. Візуально їх вирізняє вузький зливний отвір, зміщений вліво чи вправо. Рівень води в чаші невисокий. Круговорот води в унітазі відбувається рівномірно по всьому контуру отвору. Таку чашу легко вирізнити серед інших пропозицій магазину сантехніки.

Способи кріплення зливного бачка

Наступний параметр аналізу питання, як правильно вибрати унітаз, – визначити види фіксації бачка.

  • Об’єднаний з унітазом. Це найбільш поширений варіант. Бачок встановлений по задньому краю, кріпиться за допомогою надійних болтів. Конструкція коштує недорого, встановлюється легко. Також її можна ремонтувати або замінювати зливний бачок чи чашу. Але є моделі-моноблок, де бачок з унітазом є єдиним цілим. Вони мають незвичайний та стильний вигляд, однак така сантехніка дорожча й складніша в обслуговуванні.
  • Автономний бачок. У цього виду є ще поділ на підвісні та інстальовані системи. Перший різновид дозволяє зекономити простір і гарантує хороший тиск на змиві. Дизайн сантехніки найчастіше витриманий в ретростилі. Що ж до інсталяцій, то унітаз без бачка має інноваційний та мінімалістичний вигляд. Зливний бачок ставлять в стіну або фальш-поверхню, закривають плиткою. Зовні лишаються тільки кнопки змиву. Монтаж такого туалету складний, і для його ремонту потрібно розбирати стіну в туалеті.

Визначаємося з матеріалом виготовлення

Незважаючи на великий вибір якісних матеріалів, для виробництва сантехніки використовують фаянс, порцеляну, натуральний і штучний камінь, пластик. Також можуть бути чавунний, сталевий унітаз. Як вибрати серед такої невеликої кількості варіантів? Слід детально вивчити характеристики кожного матеріалу, його переваги та недоліки. Та обрати для себе найбільш прийнятну сантехніку.

Унітази з фаянсу

Це класична для сантехніки дрібнопориста кераміка, покрита особливою емаллю для захисту від вологи. Найбільша перевага – демократична вартість та приємний вигляд. Але фаянс недовговічний, служить всього 10 – 15 років. Проблема саме в емалі, яка з часом стирається й ефективно вбирає вологу, руйнується та тріскається.

Унітази з порцеляни

Цей матеріал виготовляється на основі білої глини з додаванням кварцу та польового шпату. Такий склад робить чашу та бачок унітазу міцними, витривалими й більш зносостійкими. Емаль дуже приваблива на вигляд, витримує мінімум 25 років інтенсивної експлуатації. Вартість порцелянового унітаза вища. Різниця в ціні з більш доступними аналогами сягає 50% і вище.

Сталеві унітази

Нержавіюча сталь – міцна, витривала, довговічна та гігієнічна сантехніка. У такого матеріалу максимально високий ресурс. Подібний унітаз не боїться навіть сильних ударів на відміну від кераміки. Недарма антивандальну сантехніку роблять саме з нержавійки. Також ці моделі мають стильний дизайн. Але ціна вища, ніж на порцеляну.

Чавунні унітази

Міцний, але не надто популярний в магазинах матеріал для туалетів. Бо ця сантехніка важка, громіздка, служить відносно недовго. Незважаючи на захищену емаллю поверхню, що рятує від іржі та корозії, чавун – доволі вразливий метал. Від сильних ударів він може розкришитися. Такі унітази зазвичай використовують в місцях з невеликою кількістю відвідувачів туалету.

Мармур і штучний камінь

Такий унітаз обирають для житла, оформленого в стилі класицизм, ампір чи бароко. Дуже гарний та надійний матеріал, що має ексклюзивний дизайн, посилену гігієнічність та гладеньку, наче скло, поверхню. А це дуже зручно для очищення, що вкрай важливо для туалету. Навіть слабкий тиск води в унітазі змиває бруд до найдрібніших елементів. Вартість мармурової сантехніки найвища з усіх можливих варіантів.

Штучний камінь теж відрізняється оригінальним виглядом та багатою палітрою кольорів. Для нього характерна висока гігієнічність, оскільки в чаші не затримуються запахи. Такий унітаз коштує дешевше, ніж у мармуровий аналог. Але він потребує бережної експлуатації, не витримує сильних ударів.

Пластикові унітази

Дану сантехніку переважно випускають з акрилу. Є моделі, в яких передбачена багатошарова, армована склотканиною структура. Для унітазів з пластику характерні невелика вага, простий монтаж системи, доступна вартість. З недоліків можна виділити недостатню міцність, залежність від перепадів температур та відносно невеликий термін експлуатації туалету. Подібну сантехніку часто купують для дачі.

Відео: Як вибрати унітаз? Який краще купити?

Перед тим, як купити хороший унітаз, також слід звернути увагу на те, як організована подача води в бак:

  • Бічний привід – шланг фіксується збоку бачка, що знижує ціну системи. Такий пристрій дуже шумний і має не надто привабливий зовнішній вигляд конструкції.
  • Нижній привід – подача в зливний бачок води відбувається знизу, внаслідок чого унітаз майже безшумний. Ці моделі мають мінімалістичний дизайн й найбільшу ціну.

Можна придбати зливний бачок з двома режимами змиву: поповнення всього запасу води або половини. Така система обійдеться дорожче, але згодом буде вигіднішою завдяки економії на водопостачанні.

Зважаючи на всі вище перераховані критерії вибору, лише вам вирішувати, який унітаз краще саме для вас та вашої квартири чи іншого приміщення. Досягнення у сфері сантехніки дозволяють купити настільки технологічний туалет, що він буде навіть сам змивати воду чи підігрівати сидіння.

  • Для початку треба визначити, які з характеристик унітазу для вас є принциповими, а які другорядними.
  • У бюджеті покупки закладіть найнижчий та найвищий рівень ціни.
  • Підберіть пропозиції різних виробників і порівняйте варіанти.

Так вам вдасться купити гарний, надійний, практичний та довговічний унітаз.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сантехніка, квартира
В тему