Поради

Українців атакуватимуть чотири види грипу: чим вони небезпечні

Українців атакуватимуть чотири види грипу: чим вони небезпечні
Фото ілюстративне

Щороку з настанням холодів українці починають хворіти на застуду. Як пояснюють лікарі, це пов’язано з різкою зміною погоди. А оскільки наш організм іще не адаптувався до надмірної вологості і низьких температур, то й імунна система дає збій.

Поки що, кажуть епідеміологи, спостерігається сплеск на гостру респіраторну вірусну інфекцію. Її фіксують в усіх областях України. А от із грудня організму доведеться протистояти набагато серйознішій проблемі – грипу. Бо хоча симптоми ГРВІ та грипу схожі, втім останній вкрай небезпечний своїми ускладненнями. Минулого епідсезону через вірусну інфекцію перехворіли (і це тільки офіційно!) п?ять із половиною мільйонів українців, із яких 65% – це діти віком до 17 років. Через ускладнення після грипу померли 64 людини, в тому числі 12 дітей.

«Канзас» полюватиме на пенсіонерів,  «Брісбен» – на дітей

Уже зараз експерти Всесвітньої організації охорони здоров?я попереджають: до України насуваються чотири штами грипу. Два з них (схожі до штамів «Колорадо» і «Пхукет») нові для нашого регіону. Тому антитіл до цих штамів наш організм іще не виробив. А от зі штамами «Брісбен» (H1N1) та «Канзас» (H3N2) ми вже стикалися в минулому та позаминулому епідемічних сезонах. Тож вони тепер не такі страшні.

Як зазначають епідеміологи, у групі ризику цьогоріч перебуватимуть молоді люди. Штам грипу «Канзас» найбільше «полюватиме» на пенсіонерів, які не подбали за щеплення проти грипу. «Брісбен» буде надто не безпечним для дітей, вагітних, а також людей із хронічними захворюваннями, особливо діабетом, ожирінням і бронхіальною астмою.

Чи всім по кишені якісна вакцина?

У Міністерстві охорони здоров?я прогнозують, що перша хвиля грипу накриє Україну у грудні. Хворобливим буде весь січень, а також перша половина лютого. Загалом же штами грипу літатимуть у повітрі аж до травня.

В Інституті епідеміології та інфекційних хвороб підрахували: під час епідсезону 2019/2020 на грип та ГРВІ перехворіють від 4,8 до 6,7 мільйона українців. Тож, аби не поповнити цієї статистики, лікарі радять якнайшвидше провести вакцинацію від грипу.

«Оскільки після щеплення опірність організму дещо ослаблюється, то проводити його треба зараз, коли ще немає епідемії грипу, – пояснює завіду-вачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології Алла Мироненко. – Імунітет проти грипу вироблятиметься організмом упродовж наступних двох тижнів після вакцинації».

Завдяки щепленню від грипу, перевірили фахівці, ймовірність важкого перебігу хвороби зменшується на 60%, наполовину мінімізується ризик госпіталізації хворого, а небезпека летального наслідку зменшується на 80%.

Зважаючи на боязнь українців придбати неякісну вакцину з багатьма побічними діями, Алла Мироненко наголошує: «Цього року фармацевти закупили для наших співвітчизників вакцину виробництва Франції та Кореї. Французький препарат діятиме на всі чотири штами грипу, а корейський – на три».

У Держлікслужбі повідомили, що перші 100 тисяч доз вакцин уже пройшли стандартну процедуру державного контролю якості та з початку жовтня надійшли у фармацевтичні мережі країни. Ціна однієї дози французького препарату коливається в межах 250 грн. Оскільки щеплення від грипу не є обов?язковим, то купувати вакцину потрібно власним коштом, а щеплення проводити лише тоді, коли людина почувається цілком здоровою та в найближчі два тижні не контактуватиме з хворими на грип та ГРВІ.

«Із кожним роком вакцинація від грипу стає все популярнішою. Масово проводять щеплення в колективах, чиї працівники перебувають у постійному контакті з хворими (педагоги, лікарі, фармацевти), – кажуть експортери. – Тож якщо торік до України було завезено 350 тисяч доз вакцин, то цього року планується закупити 500 тисяч доз».

Народні методи

Ну, а лікарі вже зараз радять усім без винятку українцям готуватися до зустрічі з грипом, посилюючи опірність організму.

Серед методів, які допоможуть зміцнити імунітет, – прийняття контрастного душу, гармонійне поєднання роботи й відпочинку, збалансоване харчування з овочами та фруктами в раціоні, регулярне провітрювання приміщення. Допомагає «розбудити» біологічно-активні точки організму масаж ступні на спеціальному килимку.

Оксана Бубенщикова

УВАГА! ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНИЙ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: грип, Здоров'я, Волинь, лікування
В тему