Поради

Як правильно зберігати і вибирати моркву

Як правильно зберігати і вибирати моркву

У народі недарма кажуть, що виростити – це лише пів справи, адже, як свідчить статистика, приблизно половина урожаю псується через неправильне зберігання.

– Саме тому саме час подбати про правильне зберігання моркви, – переконана Раїса Дрина з міста Берестечка, що на Волині. – І передусім вчасно вибрати коренеплоди. Чимало господинь інколи дещо поспішають викопати моркву, не знаючи, що найкраще це робити у фазі її повної стиглості, тобто починаючи з середини вересня.

Викопавши овочі, я очищаю їх від землі, а тоді обрізую морквиння, але так, щоб приблизно сантиметр зелені залишався для того, щоб морква не втратила вологи і не почала в’янути. Опісля вибираю ті коренеплоди, які призначені для тривалого зберігання, і протягом декількох днів провітрюю їх надворі в захищеному від сонячних променів місці.

До речі, на власному досвіді я вже неодноразово переконувалася, що найкраще зберігається морква тих сортів, які мають конічну форму, дещо гірше – з циліндричною, а вкрай погано – ранні сорти із вкороченими типами коренеплодів. Також ті коренеплоди, які більші, містять у своєму складі більше цукру, а, отже, значно менше уражуються хворобами при тривалому зберіганні.

До того ж моркву, яка була висіяна в квітні – на початку травня, найкраще використати невдовзі після збирання урожаю, а ту, яку сіяли в другій половині останнього місяця весни, залишити на тривале зберігання. Особисто я віддаю перевагу сорту «Шантане», який висіваю вже не один рік. Також гарно зберігаються коренеплоди сортів вітамінна і нантська.

Сьогодні чи не кожна господиня має власний фірмовий спосіб зберігання моркви, який дасть змогу насолоджуватися вітамінними салатами аж до весни.

Однак варто пам’ятати, що морквини найкраще зберігаються у вертикальному положенні кінчиками вниз, подібно тому, як цариця осені росте на грядках. Для цього можна поскладати її в ящики і пересипати сухим піском, деревною тирсою або ж лушпинням з ріпчастої цибулі. При цьому на верхній шар моркви насипати шар піску чи тирси на три-п’ять сантиметрів.

– Річ у тім, що саме тирса і пісок добре вбирають зайву вологу, – розповідає Раїса Олександрівна. – А також при такому зберіганні коренеплоди не втрачають своїх смакових якостей доволі довгий час. Можна також брати і поліетиленові мішки з плівки 100 – 150 мікрон, і, розмістивши у них моркву, пересипають її сухим піском. Тоді в нижній частині мішка слід зробити маленькі отвори для видалення можливого конденсату і покласти його на стелаж. У цьому разі пісок вбереже овочі від можливого поширення інфекційних захворювань.

Я перепробувала різні способи і останнім часом зберігаю моркву в сітках, куди кладу не надто багато овочів, а саму сітку ставлю на пластикові ящики. Такий спосіб, при дотриманні інших умов зберігання, дає змогу ласувати морквою до весни. Однак потрібно пам’ятати, що в підвалі повинно бути темно, температура має становити плюс два – мінус три градуси, а відносна вологість повітря не може перевищувати 90 відсотків, адже в протилежному разі овочі почнуть псуватися, оскільки підвищення температури лише до п’яти градусів сприяє тому, що коренеплоди починають проростати.

Також, перед закладанням моркви на зберігання слід подбати і про те, щоб її не уразили різноманітні хвороби. Саме з цією метою її посипають розтовченою крейдою, або ж, коли мова йде про невелику кількість коренеплодів, можна розвести глину і кожен овоч опустити в розчин, завдяки чому морква не гнитиме і не втрачатиме своїх корисних властивостей.

Можна скористатися і методом, який був поширений у наших бабусь: для тривалого зберігання вони перекладали овочі лушпинням ріпчастої цибулі. А можна і приготувати і цибуляний настій – для цього знадобляться 200 грамів подрібненої ріпчастої цибулі, яку слід залити десятьма літрами гарячої води і настояти протягом доби. Тоді обприскати настоєм урожай, дати коренеплодам висохнути і покласти моркву в поліетиленові мішки. Однак при цьому потрібно кожен шар пересипати тирсою і цибулевим лушпинням.

– Але не слід забувати, що протягом всього періоду зберігання потрібно слідувати за станом зберігання коренеплодів, – зауважує господиня. – Якщо уражено декілька коренеплодів і на них з’являється білий або сірий наліт, то краще видалити весь вміст поліетиленового пакета або ящика. Також не можна вирізати уражене місце на моркві, оскільки токсини грибка поширюються по всьому коренеплоду. І в разі споживання такої морквини можуть стати причиною отруєння організму як людини, так і тварини.

Моркву дуже просто зберігати на грядці, тобто не викопуючи її восени, а, зрізавши морквиння при настанні морозів, утеплити гноєм, тирсою або іншими матеріалами. Такий спосіб зберігання також доволі ефективний. І ще – в жодному разі не можна мити коренеплоди моркви – це прискорює розвиток хвороб.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: якість, Здоров'я
В тему

Останні матеріали