Поради

Інтуїтивне харчування: правила схуднення без дієт

Інтуїтивне харчування: правила схуднення без дієт

Медики знайшли спосіб схуднення, при якому можна обійтися без жорстких дієт та виснажливих тренувань. Таким способом стало інтуїтивне харчування.

Модель інтуїтивного харчування стала формуватися ще в 1970-ті роки. Однак масовий інтерес ця методика викликала після досліджень доктора Стівена Хоукса. Чоловік страждав від надмірної ваги. Суворі дієти та голодування, які практикував доктор, хоча і давали хороші результати, але не сприяли закріпленню результату. Відтак кілограми швидко поверталися.

І лише після інтуїтивного харчування, Хоуксу вдалося схуднути на 22 кілограми і більше не гладшати. Тоді ж, у 2005 році, науковець проводить дослідження, беручи за основу власний досвід.

Що таке інтуїтивне харчування

Філософія інтуїтивного харчування в тому, щоб навчитися розділяти фізіологію від емоційного чиннику. Наш організм відмінно розбирається у тому голодні ми чи ні. Якщо дослухатися до свого тіла, то наш шлунок споживатиме рівно стільки їжі, скільки передбачено для нормальної життєдіяльності, а отже в шлунок не потрапить ні одна лишня калорія, яка відкладеться на боках.

Багато хто не зрозумівши головної ідеї закидає інтуїтивне харчування. Відгуки людей, які вже спробували цю методику, зводяться лише до одного: аби цей прийом подіяв потрібно слухати своє тіло і навчитися відрізняти здоровий фізичний голод від емоційного.

Чим відрізняється фізичний голод від емоційного?

Фізичний голод – це гостра потреба організму в поживних речовинах. При цьому ми відчуваємо дискомфорт, який проявляється на фізіологічному рівні:

  • Слабкість;
  • Дратівливість;
  • Бурчання в животі.

Підчас фізичного голоду будь-яка їжа, чи то смажена картопля чи то овочевий салат, здаватимуться нам однаково апетитними.

Емоційний голод – це спроба «заїсти» негативну емоцію. Ми часто їмо від нудьги, смутку, образи чи розгубленості. Такий голод народжується в голові і не супроводжується фізіологічними проявами. Варто зазначити, для того щоб насититися фізично нам достатньо тарілки супу, а емоційний голод можна задовольнити лише поклавши до рота щось жирне ви солоденьке. Саме такий вид голоду спричиняє переїдання, що провокує зайву вагу.

Аби навчитися розрізняти ці два типи голоду, купувати книги про інтуїтивне харчування не потрібно. Варто лише навчитися прислухатися до реакцій свого організму та задовольняти голод фізичний і боротися з емоційним.

Лише цих знань достатньо, аби знизити вагу, покращити показники артеріального тиску, знизити холестерин та зміцнити здоров’я загалом.

Читайте також: Як схуднути без дієт, таблеток і спорту: 17 секретів для дуже лінивих

Основні правила інтуїтивного харчування

Чим відрізняється інтуїтивне харчування від дієт? Головна відмінність у тому, що дієта вчить нас обмежувати бажання та відмовляти організму в їжі. Це ж часто призводить до зривів, які ведуть за собою об’їдання. Принцип інтуїтивного харчування: дай організму те, чого він вимагає.

Ключових принципів інтуїтивного харчування не так вже й багато. До того ж, більшість з правил ощасливлять людей, які прагнуть схуднути.

Скажіть «Ні» дієтам

Будь-яка дієта – серйозний стрес для організму. Практикуючи інтуїтивне харчування їжте все, що просить ваш організм. Головне зрозуміти, що їжа – друг, а не ворог.

Їжа – ваш друг

Війна з їжею від початку приречена на фіаско. Без їжі ми довго не протримаємося. Не діліть їжу на корисну та шкідливу. Натомість навчіться розрізняти те, чого потребує ваш організм від того, без чого він може обійтися. Якою б не була дієта вона передбачає обмеження, а то і повне виключення, тих чи інших продуктів. І як тільки ми щось забороняємо собі, відразу саме цього вимагає наш мозок.

Якщо ви мрієте про гамбургер, але не дозволятимете його собі з’їсти, то в результаті зірветеся та замість однієї булочки з котлетою запхаєте в себе ще й картоплю фрі, курячі нагетси, лаваш, а зверху заллєте все це літною Кока-Коли. Але замість омріяного полегшення вами опанує гостре почуття провини і стрес, які а ж ніяк не сприяють схудненню.

Інтуїтивне харчування – це примирення з їжею, яку охрестили шкідливою. Хочеться гамбургер? Будь ласка! Але перш ніж відкусити перший шматок абсолютно чітко і осмислено дайте відповідь на питання: «А мені це потрібно? Яким буде результат?». Адже таке задоволення принесе кілька зайвих сантиметрів.

Усвідомлений вибір їжі – ось один із фундаментів інтуїтивного харчування.

Не бійтеся голоду

Голод – це природне і нормальне відчуття, сигнал від організму про те, що ви насправді потребуєте білків, жирів та вуглеводів. Якщо ви щойно поїли, а відчуття насиченості не прийшло, отже ви неправильно вгамували перші ознаки голоду. Не входьте в конфлікт з інстинктом самозбереження та поїжте. Інакше ви і не зрозумієте, як замість легкого перекусу у 20:00 ви сьорбатимете борщ з каструлі о третій ранку.

Встановіть довіру між собою та їжею і не бійтеся втамовувати голод при появі перших фізичних сигналів. Не чекайте доки голод заволодіє усіма вашими думками, але і не їжте «за компанію», якщо щойно з-за столу.

Читайте також: Їмо і худнемо: 7 продуктів, які можна їсти на ніч

Встановіть межу насиченості

Ситість – сигнал, який дає нам зрозуміти, що час відсунути тарілку, незважаючи на те, що у ній залишилося. Умовно розділіть свої відчуття за шкалою від 1 до 10, де 1 – сильний голод, а 10 – дискомфорт від переїдання. Ймовірніше, найкомфортніше ви відчуватимете себе на рівні 5-6 балів. Наступного разу, приймаючи їжу, зупиніться саме на цій позначці. Для того, щоб визначити цю шкалу не потрібно заглиблюватися у книги про інтуїтивне харчування.

Не заїдайте негатив

Ми часто заїдаємо нудьгу, тривогу, злість. Так, щось смачненьке здатне на короткий час притупити переживання. Але задумайтеся – чи може їжа вирішити вашу проблему і допомогти в складній ситуації? Обід здатен абстрагувати від проблем, але аж ніяк не усунути їх. І в підсумку, вам доведеться боротися не лише з емоційною недугою, а і фізичною, яку спричинило переїдання.

Якщо не готові вирішити проблему зараз, то усуньте її не їжею, а спортом, прогулянками, хобі, спілкуванням з людьми, які можуть допомогти.

Їжте красиво

А ви знали, що лише 4% японців мають зайву вагу? Вчені пояснюють цей феномен тим, що жителі Країни сонця, що сходить, ставляться до їжі по-філософськи і намагаються отримати задоволення від трапези. Їжте не поспішаючи, насолоджуйтесь смаками та виглядом їжі. Практикуючи це правило інтуїтивного харчування ви зрозумієте, що смакуючи шлунок насичується швидше. А це також сприяє зниженню ваги.

Читайте також: Що приготувати на вихідні? Три рецепти для американського вікенду

Довіряйте інтуїції

Припиніть хвалити себе за те, що за день спожили менше 1000 калорій (це шок для організму) і не лайте себе, коли з насолодою з’їли шматочок торту. Слухайте своє тіло і воно підкаже, що можна їсти, а від чого варто відмовитися. Довіряйте собі. Інтуїція, на відміну від дієти, робить висновки з якості продуктів, а не слідує грамам.

Любіть себе

Так, самоповага також невідривно пов’язана з інтуїтивним харчуванням. Ви ненавидите своє тіло і воно бачить у вас ворога. Ви морите його голодом і воно за найменшої можливості відкладає кожну калорію про запас.

Досить не подобатися собі, перестаньте критикувати своє відображення в дзеркалі і вишукувати в собі недоліки. Полюбіть своє тіло і вам буде простіше вдосконалювати його.

Живіть активно

Схуднути без дієт керуючись лише інтуїтивним харчуванням – можливо. А от отримати тіло голлівудської красуні лише правильно харчуючись – навряд чи вдасться. Спорт – важлива складова здорового та красивого тіла.

Та навіть якщо ви не маєте наміру претендувати на роль моделі з обкладинки глянцевого журналу, живіть активно.

Відмовтесь від армійських тренувань. Звертайте увагу на рухи тіла, робіть те, що приносить вам задоволення, а не ставте за ціль спалити більше калорій. Танцюйте, плавайте, робіть вправи з йоги, – все це має за мету встановити гармонію між фізичним та духовним тілом. А у гармонійних людей краще працює інтуїція, яка і визначає межі в харчуванні.

Поважайте своє здоров’я

Віддавайте перевагу тим продуктам, які піклуються про ваше здоров’я та які порадують смакові рецептори. Інтуїтивне харчування – не ідеальна дієта, яка сприяє швидкому схудненню. Не переймайтеся цифрами на вагах чи сантиметрами на стрічці. Прогрес буде і, варто зазначити, без шкоди організму. Неважливо, наскільки повільно ви рухаєтеся, головне – не зупиняйтеся.

Читайте також: Що приготувати на вихідні? 3 рецепти для гарячого мексиканського вікенду

Чи можна схуднути на інтуїтивному харчуванні?

Багато питань виникає, коли мова заходить про інтуїтивне харчування. Відгуки в Інтернеті про цю методику різні. Навіть фахівці не дають однозначної відповіді. Наш організм влаштований так, що без фізичних навантажень таз постійним джерелом зайвих калорій схуднути неможливо. Аби методика за якою схуднув Стівен Хоукс допомогла і вам, рекомендується мінімум 30 хвилин фізичної активності в день. Не обов’язково ходити в спортзал. Схуднути при інтуїтивному харчуванні допоможуть навіть біг або ходьба в швидкому темпі. Якщо ви і так ведете активний спосіб життя, то варто змінити режим тренувань, до яких вже звикло ваше тіло.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему