16 Грудня 2020
Новини

Як зняти біль без ліків: психологічні прийоми

Як зняти біль без ліків: психологічні прийоми

Психолог Олена Григор’єва підготувала практичні поради та вправи, які можуть допомогти в ситуаціях фізичного дискомфорту і полегшити біль.

Про це інформує ВП.

  1. Деталізуємо відчуття болю

Закрийте очі і дозвольте тілу розслабитися. Зосередьтеся на області, де відчуваєте біль. Постарайтеся ясно відчути розміри і форму болючої області. Вона довга? Кругла? Трикутна? Або якоїсь іншої форми? Вона пласка, немов млинець? Або у неї є об’єм? Вона вся однакова чи в ній присутні місця різної інтенсивності? Які у неї межі? Чіткі чи розмиті? Розходяться від неї хвилі через тіло чи вона ізольована?

  1. Спостерігаємо біль.

Спостерігайте уважніше, ніби цей біль – жива істота. Коли і як ця істота буде рухатися? Чи зміняться межі? Вона стане сильнішою чи слабшою? Чи зміститься її центр? Зважайте, як біль буде змінюватися кожні кілька секунд, нехай навіть ледь помітно.

  1. Розділяємо і владарюємо.

Розділіть сильний біль на складові частини і відстежуйте, як вони виникають від моменту до моменту. Зі складовими частинами впоратися набагато легше окремо, тоді і загалом біль легше пережити. Відчуття болю можна зменшити, якщо розкласти його на окремі відтінки - фізичне відчуття (ломота, печія, стріляючий біль, пульсуючий, ниючий біль, свербіння), емоційний стан і т.д. - поділяючи їх по зонах локалізації в тілі.

  1. Відмічаємо мінливість болю.

Біль може відчуватися як щось непорушне і постійне, але ви можете навчитися відмічати в ньому зміни. Кожні кілька секунд відчуття болю змінює форму або позицію, стає сильнішим чи слабшим, розширюється або стискається, циркулює. Якщо біль змінюється явним або ледь помітним чином, зосередьте всю свою увагу на цій зміні, дозвольте цьому потоку відчуттів захопити вас, так ви почнете сприймати біль як дію і процес, а не як незмінну річ.

  1. Дихаємо через область болю.

Постарайтеся розслабитися. Виявіть місце болю або дискомфорту, зосередьтеся на ньому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, Здоров'я, Поради
В тему

Останні матеріали