Життя

Яким стане клімат в Україні через 50 років

Яким стане клімат в Україні через 50 років

Кліматологи б’ють на сполох – зміни в кліматі спостерігають з кінця минулого століття, однак таких, які відбуваються протягом останніх років ще не бачили. Фахівці стверджують, що буквально через якихось 50, максимум 100 років в країні відбудуться дуже серйозні, пов’язані з кліматом, зміни.

– Маються на увазі нові погодні явища, захворювання, тварини, рослини, – розповідає кліматолог Світлана Бойченко. – Лише за останні 100 років середня температура повітря в Україні піднялась на 1 – 2 градуса. І повірте, це багато. В нормі температура тіла людини становить 36,6. І коли додати ще один градус, то людина починає хворіти. Так і наша кліматична система вже в стані захворювання. Як наслідок цього – ми спостерігаємо різноманітні аномалії.

На сьогодні міжурядова група експертів з питань змін клімату, вивчивши темпи зміни клімату в Україні, розробила три варіанти того, що і як відбуватиметься далі. Найреальнішим називають перший – середня температура на Землі зросте до 2100 року не більше як на 2,5 градуса. За другого варіанту розвитку подій температура зросте на 3,5 – 4 градуси, що також реально, бо весною минулого року в Арктиці зафіксували рекордну спеку +30 градусів.

– В разі реалізації третього варіанту в арктичних широтах температура зросте до +8 – +10 градусів, – розповідає кліматолог Віра Балабух. – Хочу наголосити, що збільшення середньої температури на один градус означає збільшення теплого періоду на 10 днів. І коли температура зросте на 10 градусів, то полярне літо збільшиться на 100 днів.

Фахівці прогнозують, що в Україні клімат ставатиме все більш сухим. Гарячі повітряні опустелюватимуть південний схід України, рухаючись в сторону північного заходу. Відтак літо буде не лише спекотним, але й дуже сухим. Будуть і зливи, а після них – спека.

– І це сприятливі умови для посухи, – стверджує пані Світлана. – Бо суха земля не може прийняти вологу, яка по ній лише стікає. Побутує думка про те, що рясний дощ може виправити ситуацію під час посухи, однак це не правильно – для нормального живлення ґрунту, рослин потрібні затяжні, спокійні дощі. Також посуха і рясні зливи часто призводять до раптових повеней і підтоплень. Такі підтоплення були в Одесі, Львові, Маріуполі. Причому, в майбутньому такі явища можуть бути ще гіршими. Зростання температури на 3 – 4 градуси призведе до того, що південь України стане пустелею.

В майбутньому стануть теплішими і зими. Хоча час від часу аномальні похолодання все ж приноситимуть з Арктики сильні морози і рясний сніг. Однак зими зі стабільним, довготривалим покривом, до яких ми звикли і які вже нині починають зникати, в майбутньому зникнуть взагалі. Сніг випадатиме максимум на декілька днів. І це матиме дуже серйозні наслідки, бо більшість річок України мають снігове живлення. Також відбудеться втрата води у колодязях, що вже фіксують в різних регіонах. Тому нас очікує серйозна проблема із водозабезпеченням.

Також зміни клімату призведуть до появи торнадо. Почастішають лісові пожежі, які матимуть масштабні обсяги, адже в умовах відсутності снігу бур’яни залишатимуться сухими і будуть чудовими провідниками для пожеж.  Сильні вітри та посухи провокуватимуть пилові бурі.

– Також мої колеги задумалися над тим, на клімат якої країни буде схожим на клімат в Україні, – розповідає кліматолог Роман Поліщук. – Вивчивши тенденції, дійшли висновку, що клімат буде подібним до того, який нині в Австралії. Це означає, що кількість опадів в теплу пору року суттєво скоротиться, що призведе до знищення урожаїв. Опади випадатимуть лише взимку. За таких умов на півдні України стане неможливим вирощування сої, цукрового буряка, проблемним стане вирощування кукурудзи та ріпаку. Все зміститься на територію Західної України. Усі ці зміни вплинуть на флору та фауну. Рослини та тварини мігруватимуть з південного сходу на північний захід. Дослідження показують, що до 2050 року в Україні не залишиться лосів, які підуть на північ. Подібні зміни загрожують й іншим тваринам, пернатим та рослинам. Вже тепер в наші моря заходять ті морські мешканці, які притаманні для Середземного моря, і ні в Азовському, ні в Чорному морях раніше ніколи не фіксувалися. В 2017 році на озері Сиваш вперше гніздувалися рожеві фламінго, чого раніше ніколи не було. До України емігрувала кільчаста горлиця, ареалом проживання якої є Іран та сусідні країни. В наших степах з’явилися шакали, лисиця корсак, яка поширена в напівпустелях Центральної Азії. Все це свідчить про те, що в недалекому майбутньому в нас з’являться сухопутні черепахи, багато нових для України комах, птахів та плазунів.

З появою нових видів тварин, птахів, комах збільшиться загроза для традиційної екосистеми. Адже вони є джерелом вірусів та хвороб, яких в нас раніше не фіксували взагалі або ж фіксували лише поодинокі випадки. Зокрема, гарячка західного Нілу, холера, хвороба Лайма, сказ тощо.

– Все це означає, що наша флора та фауна просто не зможе пристосуватися до таких швидких змін, – каже пан Роман. – Відтак готуватися до цих змін потрібно вже зараз. Зокрема, подумати про системи зрошень. До 2030 року Україна планує скоротити кількість викидів на 65% порівняно з 1990 роком. Слід подбати про модернізацію промисловості, обробку стічних вод, переробку відходів. Також варто максимально перейти на органічне сільське господарство, як це нині роблять чимало країн світу. Нині нерідко можна почути, що потепління – це гарна нагода зекономити на опаленні, можливість пережити холодні зими тваринам та птахам. Однак якщо температура на Землі зросте на 4 і більше градусів, планету очікують незворотні і дуже страшні зміни. Тому закликаю кожного подбати про її майбутнє шляхом зменшення використання пластику, роздільного збору сміття, споживання «зеленої» енергії, висаджування дерев тощо.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, погода, природа
В тему