Життя

Людина померла, а пенсії недоотримала: кому йдуть ці гроші?

Людина померла, а пенсії недоотримала: кому йдуть ці гроші?

Українське законодавство надає родичам право отримати пенсію за ту людину, яка у зв’язку зі смертю недоотримала своїх виплат. У Пенсійному фонді України з цього приводу дали детальні роз’яснення.

На гроші може претендувати не лише той, хто проживав із пенсіонером

У ПФУ пояснили, що недоотримана пенсія за місяць включно виплачується членам сім’ї небіжчика, які проживали з пенсіонером на день його смерті (детальніше про це – у статті 52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

До кола членів сім’ї, які можуть претендувати на ці гроші, належать дружина небіжчика (або чоловік небіжчиці), їхні діти, а також батьки.

Цю виплату можуть отримати й непрацездатні члени сім’ї, які не проживали з покійним пенсіонером. Але за умови, що ці особи перебували на утриманні пенсіонера, який помер (більше про це – у частині другій статті 36 Закону 1058).

Куди й кому звертатися?

Щоб отримати згадані вище кошти, членам сім’ї необхідно звернутися до Пенсійного фонду протягом шести місяців від дня відкриття спадщини (вона відкривається внаслідок смерті особи чи оголошення її померлою).

Якщо ж за недоотриманою пенсією звертаються декілька членів сім’ї, які мають законне право на отримання суми пенсії (тобто або проживали з пенсіонером на момент його смерті, або перебували на його утриманні, оскільки є непрацездатними), то належна сума ділиться порівну між усіма родичами, які мають право на ці гроші.

Кошти виплачуються через установи уповноважених банків. А якою саме повинна бути сума – визначають органи Пенсійного фонду. Такі правила діють із квітня 2021 року.

Які документи необхідні?

Щоб забрати пенсію, недоотриману пенсіонером у зв’язку зі смертю, заявник повинен звернутися до того територіального органу ПФУ, на обліку в якому перебував померлий. До відділу обслуговування громадян (тобто сервісного центру) необхідно разом із заявою подати документ, який засвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть пенсіонера, а також підтверджувальні папери про родинні зв’язки заявника і померлого пенсіонера.

Щоб підтвердити факт спільного проживання заявника та пенсіонера на момент його смерті – можна пред’явити паспорт громадянина України чи тимчасове посвідчення громадянина України.

Засвідчити родинні стосунки заявника і пенсіонера можна з допомогою паспорта, довідки про склад сім’ї, свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб та рішення суду.

Незатребувані кошти приплюсовуються до спадщини

Бувають ситуації, що в пенсіонера не виявилося родичів, які з ним проживали на момент смерті чи перебували на утриманні,  або ніхто з цих родичів не звернувся в піврічний термін за недоотриманою пенсією. В такому випадку ці гроші автоматично приплюсовуються до спадщини.

Щоб забрати недоотриману пенсію, яка ввійшла до складу спадщини, – заявник повинен пред’явити документи, які засвідчують його особу, свідоцтво про смерть пенсіонера, а також свідоцтво заявника про право на спадщину.

Важливі уточнення щодо виплат «військових» пенсіонерів

А от із виплатою недоотриманої пенсії «військовим» пенсіонером, то тут є певні нюанси. Детально про них ідеться в Законі України «Про пенсійне забезпечення осіб», звільнених із військової служби, та деяких інших осіб (це закон 2262).

Там, зокрема, зазначено, що «суми пенсії, які підлягали виплаті пенсіонерові із числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, та членів їхніх сімей, і залишилися недоотриманими у зв’язку з його смертю, не включаються до складу спадщини та виплачуються тим членам його сім’ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки та дружина (чоловік), а також члени сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. У випадку звернення кількох членів сім’ї належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

Варто зазначити, що зазначені суми виплачуються, якщо звернення по них надійшло не пізніше як через шість місяців після смерті пенсіонера. Закон 2262 не передбачає, що недоотримані суми пенсії після шестимісячного терміну входять до складу спадщини».

Якщо у вас виникли питання щодо нарахування і виплати пенсій – звертайтеся на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером:

0 (800) 503 – 753

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, пенсіонери, пенсійний фонд, пенсії
В тему