Життя

Богородиця: в 11 років осиротіла, а в 15-ть вийшла заміж за 80-річного Йосипа

Богородиця: в 11 років осиротіла, а в 15-ть вийшла заміж за 80-річного Йосипа

У попередньому номері газети ми в бесіді з викладачем Львівської православної богословської академії ПЦУ, протоієреєм Іваном Голубом говорили про диво, яке передувало народженню Діви Марії.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Бесідували також про батьків Пречистої. Адже праведні Іоаким та Анна дочекалися дитини аж у пізньому віці. За такий дар вони пообіцяли Господу віддати доньку на служіння Богу. І на виконання своєї обітниці Іоаким та Анна, щойно Марії виповнилося три роки, віддали єдину дитину на проживання та виховання у храмі.

– Як довго Марія жила при храмі в Єрусалимі?

– Майже дванадцять років. За цей час Вона навчалася читати Святе Письмо – Біблію, співати молитви-псалми та виконувати різну працю при храмі. Зі Святого Передання відомо, що коли Святій Діві виповнилося 15 років (в такий вік, за юдейським звичаєм, дівчата виходили заміж), первосвященики повідомили Марії, що вона більше не може лишатися при храмі та має обрати собі чоловіка. Втім Марії не було куди йти жити, бо Її батьків, праведних Іоакима та Анни, тоді вже не було серед живих (св. Іоаким помер, коли Марії було близько дев’яти років, а св. Анна – двома роками пізніше, коли Марії минуло 11 років). Крім того, будучи своїми батьками посвяченою Богу, Марія дала обітницю зберегти вічно Свою непорочність і залишатися Дівою.

– А як сталося, що Марія таки вийшла заміж?

– Священний Синедріон (а він в ті часи складався з 70 – 72 чоловіків) не мав права змусити Діву порушити обітницю. Аби вирішити, як бути далі, члени Синедріону зібралися в храм і старанно молилися, щоб Бог виявив їм Свою волю. Первосвященик увійшов за завісу з молитвою, і йому з’явився ангел Господній: «Захаріє, збери неодружених чоловіків з коліна Юдиного, дому Давидового, і хай вони принесуть жезли (палиці свої). Кому Господь покаже знамення, тому віддаси Діву для дотримання дівства Її».

Тоді первосвященик зібрав 12 благочестивих і стареньких мужів із роду Давидового до храму, узяв у них жезли, увійшов до Святилища і привселюдно молився. На всю ніч жезли були залишені в храмі. Наступного ж дня, коли первосвященик зі служителями храму і вибраними 12 мужами увійшли до храму, то побачили, що жезл Йосипа розцвів. А коли первосвященик почав роздавати жезли і подав останньому Йосипу, тоді всі побачили, що зверху злетів голуб і сів на його жезл.

– Чому саме Йосипові випала така честь?

– Йосиф, що був родичем Діві Марії, вів праведне життя і з нетерпінням чекав пришестя Месії. Він досягнув глибокої старості: в час укладання шлюбу з Марією йому було більш як 80 років. Йосип давно жив у вдівстві після смерті своєї дружини Саломії та мав шістьох дорослих дітей: чотирьох синів (Яків, Іосія, Симеон і Юда) і дві дочки (Марія і Саломія). На слова первосвященика, щоб прийняв до себе в опіку Діву Господню, Йосиф заперечував: мовляв, він старий, має дорослих дітей, а Марія така молода, що він буде посміховиськом у синів Ізраїлевих. На це первосвященик нагадав Йосифові долю Дафана, Авірона і Корея, як за опір їх Богові розійшлася земля і поглинула їх: «Бійся ж і ти, щоб не трапилося цього і з домом твоїм!» Тоді Йосиф підкорився волі Божій, Діва Марія була з ним обручена, точніше – доручена йому не для шлюбу, але для зберігання Її дівства. І, по суті, Йосиф став Її опікуном зі статусом чоловіка.

– Чи відомо, яким був сімейний уклад у цього обраного подружжя?

– Пресвята Діва Марія оселилася в домі Йосифа. Вона щиро та старанно допомагала йому в господарстві. Також займалася рукоділлям (пряла, ткала, шила). Яку б працю не доводилось їй виконувати – все робила з охотою. Була лагідна й привітна. Працюючи, співала улюблених молитов, а на дозвіллі любила читати Святе Письмо про дивні діла Господні. Із Святого Письма Вона знала, що уже перед чотирма тисячами літ Сам Господь Бог обіцяв прародичам, які згрішили, прихід Месії, Який мав їхніх нащадків відкупити з гріхів, коли сказав ті пам’ятні слова до змія-спокусника: «І Я покладу ворожнечу між тобою і між Жінкою, між насінням твоїм і насінням Її...» (Бут.3,15). Значить, Бог обіцяв послати Відкупителя задля спасіння людей. І в Святому Письмі, пророцтві Ісаї, був прямий натяк на те, що це буде Син Божий, і що Він має народитися від чистої Діви: «Послухайте, доме Давидів, – ...Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл, (що в перекладі є: З нами Бог)» (Іс.7,13-14; Мф.1,23).

Пресвята Діва дуже хотіла дожити до того часу, щоб Самій побачити Спасителя світу, і завжди ревно про те молилася Богу. Для Неї дім Йосифа був як храм молитовний, з якого Вона нікуди не виходила і ні з ким не розмовляла, лише з дочками Йосифа.

– Який характер мала Діва Марія?

– За переданням Діонісія Ареопагіта та Ігнатія Богоносця, святитель Амвросій Медіоланський у творінні «Про дівоцтво» писав про Матір Божу: «Вона була Дівою не тільки тілом, а й душею, смиренна серцем, обачна в словах, розсудлива, мовчазна, любителька читання, трудолюбива, цнотлива в мові.

Правилом Її було – нікого не ображати, всім бажати доброго, шанувати старших, не заздрити рівним, уникати хвастощів, правильно мислити, любити доброчесність. Коли Вона хоч би виразом обличчя образила батьків, коли була в незгоді з рідними? Коли погордилася перед людьми скромною, посміялася над слабкими, ухилилася від бідного? У Неї не було нічого суворого в очах, нічого необачного в словах, нічого непристойного в діях: рухи тіла скромні, хода тиха, голос рівний; так що тілесний вид Її був вираженням душі, уособленням чистоти. Всі дні Свої Вона звернула в піст: сну вдавалася тільки на вимогу потреби, але й тоді, як тіло Її відпочивало, духом Вона спала, повторюючи у сні читане, або розмірковуючи про приведення у виконання припущених намірів, або плануючи нові. З будинку виходила тільки в церкву, і то разом з рідними. Втім Вона хоч і була поза Своїм домом в супроводі інших, але найкращим вартовим для Себе була Вона Сама; інші охороняли тільки тіло Її, а Своїх вподобань Вона дотримувалась».

А от про те, яку зовнішність мала Діва Марія та чим займався Йосиф-обручник, аби прогодувати сім’ю, розповімо в наступному номері газети.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: церква
В тему