17 Вересня 2021
Новини

Різдво Богородиці: яке диво передувало появі на світ Діви Марії

Різдво Богородиці: яке диво передувало появі на світ Діви Марії

Основа будь-якого виховання закладається найперше в сім’ї. Зразком для кожної християнської родини повинна бути Свята Родина: Пресвята Богородиця, праведний Йосиф Обручник та Господь Ісус Христос. У розповіді про них ми можемо знайти відповіді на багато питань щодо сімейних стосунків. А що 21 вересня християни відзначатимуть Різдво Богородиці,то саме з цього розпочнемо нашу розмову з викладачем Львівської богословської академії ПЦУ, протоієрей Іван Голуб.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Отче Іване, у християнському світі другою за вагомістю постатю після Ісуса Христа є Його мати, Діва Марія. Але насправді ми зовсім мало знаємо про життя Пречистої Богородиці.

– Так, у Біблії немає виразів «Матір Божа» чи «Богородиця». Маємо лише Біблійні вірші, присвячені Марії. Це, зокрема, старозавітні пророцтва про Діву, якій належить стати матір’ю Христа (згадати, приміром, слова пророка Ісаї. «Оце ж сам Господь дасть вам знак: Ось дівиця зачала, і породить сина і дасть йому ім’я Еммануїл» (Іс.7:14).

У Новому Завіті, в Євангеліях Марія кілька разів постає в розповідях про роки служіння Христа (коли Він звершує чуда у Кані Галілейській). В Євангелії від Луки Діва Марія згадується на ім’я 12 разів (епізоди про народження і дитинство Ісуса). Апостол Матвій згадує Марію на ім’я: п’ять із них пов’язані з дитинством Ісуса і лише одного разу (Мф.13:55) як матір дорослого Ісуса. Побіжно згадується Марія в Євангеліях від Марка (Мк.6:1-6 і Мк.3:31-35) та Іоана: Марія супроводжувала Ісуса, коли Він поклав початок чудесам Своїм в Кані Галілейській та коли Діва Марія стояла біля хреста Ісуса. В Діяннях мовиться, що Апостоли, Марія і брати Ісуса зібралися в світлиці після Вознесіння Ісуса (Лк.1,14).

Як з’явилася на світ Пречиста Діва Марія?

– Відразу зауважу, що батьки Марії в Біблії не згадуються. Згідно з християнською традицією, це були Іоаким та Анна. Жили вони в бідному Галилейському місті Назареті. Мали власне господарство і доходи з нього ділили на три частини: одну давали на храм Божий, другу – бідним, а з третьої жили самі. Майже 50 років тривав їх шлюб – у любові та злагода. Єдиним і чи не найбільшим їхнім смутком була відсутність дітей. У Старому законі бездітність вважалася карою за людські гріхи. Тож незважаючи на любов до Бога й вірне Йому служіння, Іоаким та Анна вважали себе недостойними ласки Божої, невтомно молилися і постійно приносили жертву Богові добрими ділами. А одного разу, коли Іоаким приніс у свято щедрі дари до Єрусалимського храму, тодішній архієрей Іосахар не прийняв ці дари через бездітність Іоакима. Ще ж один священник, Рувим, голосно звинуватив чоловіка: мовляв, це тебе за гріхи Бог карає бездітністю. Після такого Іоаким у розпачі пішов у гори на полонини, де паслися його отари, і протягом сорока днів плакав, молився та просив відвернути від себе караючу «десницю Божу».

Свята Анна, дізнавшись за привселюдний осуд її чоловіка у храмі, теж плакала, молилася. А коли у весняному саду побачила гніздо з маленькими пташенятами, заголосила до Бога: «Кому я подібна – ані птахам небесним, ані звірям земним. Усі вони втішаються виводками своїми. Навіть земля родить хліб для людей. А я одна бездітна на світі. Всі приходять у храм зі своїми дарами, всіх ушановують як батьків їхніх дітей, а я відкинута навіть від храму Бога мого. Господи Боже мій! Ти дав Сарі сина Ісаака в глибокій старості, ти дав Анні сина – пророка Самуїла, вислухай і моє благання-молитву. Ти знаєш Господи, як народ безчестить бездітність. Допоможи мені стати матір’ю, щоб ми могли дитя наше принести Тобі в жертву і славити Твоє милосердя!»

У ту мить став перед Анною ясний Ангел Божий і сказав: «Бог вислухав твою молитву і плач твій, і сльози дійшли до Нього, і ти будеш матір’ю благословенної дочки, через яку зійде благословення і спасення всьому світові. Ім’я їй буде Марія».

Втішена такою звісткою, Свята Анна дала обіцянку, що дитину свою посвятить на службу Богові, і поспішила до Єрусалима подякувати Господеві в храмі Його. В той же час Ангел Божий явився святому Іоакиму, який молився й постив на самоті. Ангел благовістив Іоакиму ту радісну звістку. А на знак правдивості своїх слів ангел звелів Іоакиму йти до Єрусалима і в храмі, при так званих «Золотих воротах», зустріти жінку свою Анну, що й сталося. Незабаром у них народилася дочка, яку назвали Марією, що в перекладі з давньоєврейського означає «гіркота».

До слова, під іменем Маріам Марія згадується в Корані. Вона стала єдиною серед жінок, яка згадує у священній книзі мусульман як праведна мати пророка Іси (Ісуса).

Іоаким та Анна стали батьками в пізньому віці. Як це вплинуло на дитинство та юність Марії?

– В отчому домі Пречиста виховувалася всього три роки. Весь цей час батьки навчали її молитися, бути доброю, покірною, любити Бога всім серцем і душею. А коли Марії виповнилося три роки, батьки на виконання божої обітниці віддали Її до храму, щоб там Вона служила Господеві.

У день введення Марії до храму Іоаким та Анна скликали в Назарет своїх родичів, знайомих, запросили багатьох дівчаток. Урочистим і гарним був той похід. По трьох днях прибули до святого міста і в торжественнім поході звернули вони в сторону храму Єрусалимського. Попереду йшли дівчатка, одягнені у кращі вбрання, із запаленими свічками. Далі батьки вели за руки преблагословенну Марію, за ними слідом ішла родина, знайомі та чимало людей із гуслями і та іншими ритуальними музичними інструментами, граючи і пританцьовуючи, звертаючи на себе увагу жителів міста.

Назустріч їм вийшли з піснями псальмів Давидових священики, що тоді по черзі служили у храмі. Вийшов і первосвященик Захарія, пророк і родитель св. Іоана Предтечі, якому дано було пізнати від Духа Святого, що до храму приходить майбутня Матір Божа, Яку він чекав у пишному вбранні на паперті храму, до котрого вели п’ятнадцять сходинок. Коли священики та левіти входили до храму на службу, на кожній сходинці вони співали по одному псальму із числа 15 псалмів, які в Псалтирі так і називаються «пісні степеней» (Пс.119-133).

На першу сходинку батьки поставили маленьку Марію, а далі вона пішла сама просто до первосвященника Захарії. Старозавітний Архієрей взяв «Отроковицю» за руку і, натхненний Духом Святим, привів Її до найголовнішої частини храму, в так зване Святая Святих, куди вносився Божий Кивот. Туди за законом було дозволено входити тільки одному первосвященику один раз в рік, притому з жертвенною кров’ю, яку він приносив за себе і людські гріхи (Євр.9,7). Дивувалися всі, хто був тут, а в церковних піснях сказано про це, що навіть ангели дивувалися, як Діва увійшла в Святеє Святих.

Впровадивши Пресвяту Діву в Святая Святих, прав. Захарія призначив їй тут постійне місце для молитви і під час перебування Свого в храмі Вона завжди входила туди, де навіть під страхом смерті було заборонено входити первосвященику.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Різдво
В тему