Життя

За вкрадений дітям кусень м’яса – 5 років в’язниці?

За вкрадений дітям кусень м’яса – 5 років в’язниці?

П’ять років тюрми за вкрадене м’ясо – про таку міру покарання клопочуть прокурори для 39-річного лучанина Ігоря Зеленського. У лютому цього року чоловік вкрав в «Там-Тамі» 2,5 кілограма м’яса. Його спіймали, і відтоді він перебуває у СІЗО в очікуванні вироку. Здавалося б, скоїв злочин – відповідай. Але, як каже його дружина Ірина, чоловік пішов на такий крок, аби прогодувати родину.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Лучанка Ірина Зеленська – дружина обвинувачуваного, кілька днів тому пережила важку операцію із видалення щитоподібної залози. Дуже виснажена і квола, помаленьку рухається і важко говорить.  Їй – 36 років, вона багатодітна мама. Після того, як чоловіка затримали, вона фактично залишилася без засобів для існування – родина із чотирьох осіб живе за 2,5 тисячі гривень на місяць. І це при тому, що Ірина потребує пожиттєвого прийому гормонів. Жінка у відчаї, тому і наважилася розповісти свою історію. Вона не оправдовує чоловіка, але й не може зрозуміти, чому йому хочуть призначити таку високу міру покарання. 

– Мій чоловік – наша єдина опора. Мої батьки не мають змоги допомогти мені, бо і тато, і мама мають інвалідність. З Ігорем ми одружилися у 2017 році, він є батьком нашого меншого сина. Дві старші доньки йому не рідні, але він дітей не ділить. Він якраз  планував удочерити їх, дбає за них, як за рідних, аби вони і одягалися не гірше за інших, і харчувалися. Він працював на кількох роботах одночасно, але і цього не вистачало, бо я постійно хвора і все лягло на його плечі, – розповідає Ірина.

Жінка додає, їхній з Ігорем син народився на 8 місяці вагітності. У нього були великі проблеми зі здоров’ям. Дитина була у реанімації, досі потребує постійного лікування і реабілітації.

– Я аж ніяк не оправдовую вчинку чоловіка, так робити не можна. Але він не вкрав ні спиртне, ні цигарки, а м’ясо дітям! Я не працюю, бо в декреті, ще й  захворіла – почала набиратися водою, була в лікарні, на нього лягло моє лікування, лікування сина теж, піклування про інших дітей. В нас дуже багато боргів. Зараз я пережила операцію із видалення щитовидки, ще потрібна операція на серці зі зміни клапана, я не знаю, де маю взяти гроші. Уявіть, на цю операцію мені зібрали гроші люди із під’їзду, – додає жінка.

Нині єдина допомога Ірини – її доньки – 8-річна Мілана і 13-річна Анастасія. Коли маму оперували, вони самі доглядали за братиком.

– Я не курю і не вживаю алкоголю. Не курить і дуже рідко може дозволити собі пива мій чоловік. У нього вже є судимість за крадіжку, напевно, тому йому зараз хочуть дати такий великий термін. Але образливо в тій ситуації те, що я судді показувала довідку з лікарні, що мене прооперували, що у мене важкий діагноз, що мені категорично протипоказані психічні і фізичні навантаження, але вона зовсім не взяла це до уваги.  Чому вбивці і корупціонери уникають покарання, зрештою, їх відпускають під домашній арешт, а мого чоловіка за вкрадене м’ясо зробили рецидивістом? – говорить Ірина.

Два тижні тому жінка змінила правозахисника чоловіка, оскільки попередній, за її словами, не надто переймався, який буде вердикт суду. Наразі інтереси Ігоря Зеленського на волонтерських засадах представляють дві адвокатки (вони співпрацюють із соціальним проєктом «Вирішуєш Ти», який надає підтримку жінкам). Ось як коментує ситуацію адвокатка Вікторія Доманська:

– 5 років ув’язнення за шматок м’яса – це дуже складна ситуація. З боку правосуддя випливає те, що особа неодноразово здійснювала крадіжки, тож заслуговує на відповідне покарання. З боку морального та соціального – він пішов на такий вчинок, бо утримує сім’ю з трьома дітьми, де найменший хлопчик хворий від народження і потребує постійного медичного догляду та лікування. Та важка хвороба його дружини, яка лише ускладнювалася з кожним роком, тож необхідно було витрачати великі суми на медикаменти, а сім’я жила на 2,5 тисячі гривень, які виплачувала держава. Тому важко судити цих людей. Ігор розкаюється та визнає свою провину, і, на думку захисту, він заслужив домашнього арешту замість утримання під вартою. Тим більше, що під вартою чоловік перебуває вже багато місяців. Тож ми звернулися з клопотанням до судді про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт в нічний час, для того щоб він міг доглядати за хворою дружиною та неповнолітніми дітьми. На жаль, суддя відхилила це клопотання. На нашу думку, слідство затягує справу, та, зважаючи на важкі сімейні обставини, ми вважаємо що у обвинуваченого є повне право перебувати в цей період зі своєю родиною, тим паче ситуація стосується життя та здоров’я неповнолітніх дітей.

На розгляд справи у суді, яка нещодавно відбулася, Ірина прийшла разом із трьома дітьми. Вони вперше побачили тата за багато місяців, а він… просто розплакався. Ірині ж після цього стало зле, уже вдома діти викликали їй «швидку». Жінка говорить, не хоче навіть думати, що буде і як житиме, коли чоловіка дійсно посадять на такий термін. Але від відчаю часто опускаються руки і зникає бажання жити…

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему

Останні матеріали