Життя

У 16 років вийшла заміж, а в 24, будучи вагітною четвертою дитиною, овдовіла

У 16 років вийшла заміж, а в 24, будучи вагітною четвертою дитиною, овдовіла

А свого другого чоловіка зустріла в Єгипті

6 років тому село Ветли, що на Любешівщині, сколихнула моторошна новина. Молодого прикордонника на полюванні застрелив його кум. З необережності. Вдовою залишилася 24-річна Тетяна із трьома маленькими дітьми, яка на той час носила під серцем четверте маля. Тоді молода жінка  думала, що  її життя закінчилося…

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Про загибель чоловіка сповістила чорна хустина

«Подзвоню тобі о восьмій вечора», – сказав того дня Віктор дружині, будучи з друзями на полюванні. Як виявилося, це були його останні слова. Коли чоловік не зателефонував у обіцяний час, її охопили неприємні відчуття, але тоді вона все скинула на вагітність. Аж раптом молода жінка побачила, як з шафи випала чорна хустина. «Дивно», – подумала Тетяна, бо  взагалі не пригадує, коли її одягала,  і вона точно не лежала скраю. Підняла її і поклала назад у шафу. Вирішила зателефонувати чоловіку сама, але той уже був поза зоною. Тому узяла діток і лягла спати. Про смерть чоловіка дізналася лише вранці. Її мама Надія одразу знала про трагедію, але доньці не розповіла. Боялася, бо ж та вагітна і могло трапитися все, що завгодно. Як виявилося, Віктор із кумом та іншими друзями випливли човном на полювання на диких качок. Не варто описувати цей жах у деталях, але так трапилося, що кум з необережності вистрелив йому в голову. Його мізки були розкидані по всьому човні…

Коли Тетяна почула звістку про загибель чоловіка, наче земля пішла з-під її ніг. Вона вийшла за Віктора заміж ще фактично дитиною – у 16 років. Але жодного разу про це не пошкодувала. Він був надзвичайно добрий і хазяйновитий, ніколи нікому не відмовляв у допомозі. Звів будинок, все там робив своїми руками. І так поспішав усе там чимшвидше довершити, але не судилося… Не існує таких слів, аби можна було передати біль і відчай молодої жінки. Але поряд з нею завжди була її мама, сестри та брати. Завжди хтось із рідних ночував з нею, щоб вона не лишалася сама.

Винному у вбивстві вибачили…

Винний у вбивстві за ґрати не сів. Бо Тетяна йому вибачила – вони ж сусіди та ще й куми. Тим більше, ненавмисно він так зробив. Та й чоловік слізно обіцяв допомагати родині – і фінансово, і по господарству. Хоча насправді допоміг лише грошима на пам’ятник.

Роки минали. Тетяна ростила своїх діток. Біль помаленьку вщухала. Але про те, що вона знову когось покохає, вийде заміж і народить дитину, навіть не думала. Але поїздка на відпочинок до Єгипту змінила все її життя.

В Єгипті Тетяна познайомилася з місцевим хлопцем, який працював у готелі. Обмінялися номерами телефонів, а по приїзду додому увесь рік переписувалися. Коли молода жінка знову поїхала туди ж на відпочинок, він запропонував їй одружитися. «Я подумаю», – відповіла тоді Тетяна. Хамада Гед – так звати героя нашої розповіді з Єгипту, одразу розказав своїй матері, що зустрів дівчину з України, що до нестями закохався в неї і хоче одружитися. Не приховав і того, що у неї четверо дітей. Матір одразу підтримала сина в його виборі, чого не скажеш про рідних Тетяни.

Повернувшись додому в Україну, вона невдовзі дізналася, що вагітна. Але нікому про це не розповіла. Молоду жінку можна зрозуміти: поліське село завжди славилися нехорошою ознакою – місцевим хліба не давай, лиш би був привід попліткувати…  Вагітною працювала в магазині своєї мами, приймала ягоди, піднімала важке. Лише приблизно за місяць до пологів її ненька дізналася, що донька вагітна.

– Я знала, що вони переписуються, говорять по телефону. Але я їй постійно казала, що нащо він тобі треба. Я боялася, що якщо вона знову поїде туди, то там вже і лишиться, і покине дітей. Я до останнього не знала, що вона вагітна. Але поки новий зять приїхав, ми вже нашого хлопчика охрестили і навіть хрестини справили, – розповідає Надія, мама Тетяни. У Ветлах вона місцева бізнесменка, має свої магазини, крутиться і допомагає своїм дітям.

Коли Хамада вперше приїхав у Ветли, їхній спільній дитині було уже пів року. Через коронавірус поїздка значно відтягнулася.  Коли вперше побачив сина – заплакав від емоцій та радості.

– Не боявся того, що у Тані четверо діток? – запитую у Хамади.

– Зовсім ні. Діти – це не погано. Якщо чоловік кохає по-справжньому, то буде любити жінку і її дітей, якщо не кохає по-справжньому, то він не буде з нею, навіть якщо вона взагалі без дітей…

Він спілкується російською, але не досконало. Зате англійською розмовляє вільно.

– Нічого поганого не хочу казати про ваших людей, але вони не люблять, коли двоє разом  і кохають одне одного. А я просто хочу добре жити з моєю дружиною і нашими дітьми. Їх усіх я люблю однаково, – говорить Хамада.

Зятя з Єгипту всі запрошують «побухати»

Йому – усього 24 роки. Але виглядає він значно старшим. Високий, кремезний, зі щирою усмішкою. Народився у популярному серед туристів Шарм-ель-Шейху. Його мамі 42 роки.

Коли хлопець вперше приїхав в Україну, якраз була зима. Але холод його не злякав, до зміни температур він адаптувався дуже швидко. Але коли прийшла весна і з’явилися комарі, а їх на Поліссі завжди «хмарами», був шокований. Що вже казати про сліпаків, від них він спочатку просто втікав. А ще Хамада принципово не їсть свинини і абсолютно не вживає спиртного. «Коли я приїхав, усі чомусь хотіли мене напоїти, всі запрошують «побухати». Я не розумію, чому. Я їм пояснюю, що я не п’ю, і їм раджу не пити», – розповідає Хамада. Такий спосіб життя перейняла і його дружина Тетяна. «Бо жінка має бути так, як чоловік», – каже вона. І хоч старша вона за нього на 7 років, але ця різниця у віці абсолютно не помітна.

– А вам можна одружуватися з українками, інша віра все-таки? – запитую у Хамади.

– Між Україною та Єгиптом немає проблем. Ці країни не ворогують. Хоч ми і мусульмани, але нам можна одружуватися з українками. Не можна лише з ізраїльтянками.

А ще Хамада молиться 6 разів на день. Перед кожною молитвою повністю миється, чистить зуби, вуха. Дружині допомагає з усім. Разом готують їсти. «Наші мужики так не допомагають жінкам своїм, як він. Тільки приїхав – порізав усі дрова. Садить, сапає – все на городі робить. Дружині своїй перепрацьовуватися не дає», – розповідає про нового зятя пані Надія.

 

У селі пліткували, що родить темношкірого

З єгипетською свахою пані Надія познайомилася і спілкується лише по вайберу. Правда, одна зовсім не розуміє української, інша – арабської. На мигах показують одне одному, що люблять, і посилають повітряні поцілунки. Отак і спілкуються.

– Коли Таню кесарили, то вони всі на колінах стояли і молилися в телефон, а коли хлопчика дістали, то Хамада  приклав до його вушка мобілку, то вони продовжували молитися і дякували за його появу на світ, – розповідає пані Надія.

У Луцьку закохані офіційно одружилися. Хамада  купив обручки. В них в Єгипті чоловіки не носять жовтого золота, лише біле. А от жінкам купують з жовтого золота. Носять обручки на лівій руці – бо це біля серця. Привіз він і печатку для сина – її купила бабуся у Єгипті.

– Всяко люди у селі говорили, я стільки всього перенесла! Казали, що Таня родить темношкірого. Та й тепер злі язики плещуть, особливо ті, яких жаба давить. А зять мій мамою мене назвав,  ще не бачивши, як тільки по телефону говорили. В мене є 4 зяті, то жоден мамою не називає. Коли він вперше приїхав, я на нього напала, кажу, навіщо ти приїхав?  А він так спокійно: «Мамо, у мене тут сім’я… І тоді я змирилася. Люблю його як рідного сина… – завершує пані Надія.

Живуть у любові і злагоді. Тетяна і Хамада завжди й усюди разом. Уже 10-місячний Ізмаїл розуміє, коли тато говорить до нього арабською, розуміє і маму, яка говорить до нього українською.

«Бог їй дав такого хорошого чоловіка за все те, що вона перенесла», – робить висновок мама Тетяни.

Найбільша помилка людей – боятися того, що скажуть інші. Тетяна і Хамада не зважали на чужу думку і стали щасливими!

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему