Життя

Коли нас вакцинують від ковіду, за яку ціну і чим уже щепилися від коронавірусу українські можновладці

Коли нас вакцинують від ковіду, за яку ціну і чим уже щепилися від коронавірусу українські можновладці

Попри запевнення експертів, що коронавірус із часом почне слабшати, в реальності ситуація кардинально інша. Бо він не лише не слабшає, а й мутує, через що світ знову на локдауні, а людям заборонено вільно пересуватися навіть у межах своїх країн.

Ось чому такі великі сподівання людство покладає на вакцинацію. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Російський «Спутнік» нікому не потрібен

Наразі передові лабораторії світу розробили, випробували та ввели в дію вісім видів вакцин.

Найбільш популярна серед них – німецько-американська «Пфайзер», яка дає 95% ефективності, але мусить зберігатися за 70 градусів морозу. Друга за популярністю – «Модерна» – американська вакцина, яка має 94% ефективності, але їй для зберігання достатньо 20 градусів морозу. Ще не пройшла всі випробування, проте вже дозволена для використання оксфордська «Астра Зенека».

У цих препаратів у конкурентах вакцини виробництва Китаю та Індії. А от російський «Спутнік» (хоч як його рекламує на своїх телеканалах кум Путіна, Медведчук) – це вакцина, яка так і лишається не потрібною нікому, навіть своїм громадянам. Світові науковці розкритикували цей препарат. Навіть Путін відмовився щепитися вакциною, яку назвав чи не найкращою у світі. Тому Спутніком скористатися наважилися всього 0,68 % росіян, а також поодинокі жителі Аргентини і Гвінеї (Африка).

Найкраща ситуація – в Ізраїлі

Вакцини, які пройшли необхідні випробування та довели свою ефективність, – поки що на вагу золота. Майже весь обсяг рятівних препаратів наперед закупили найбагатші країни світу. Держави ж середнього та низького статків мають і далі хворіти й рахувати кількість померлих від коронавірусу.

Найкраща ситуація зі щепленнями – в Ізраїлі, де препаратом «Пфайзер» вакцинували кожного четвертого жителя країни, а до кінця березня планують охопити всіх своїх громадян віком 16+.

На другому місці – Об’єднані Арабські Емірати, де щеплення отримав кожен п’ятий громадянин країни. Загалом у світі понад 40 мільйонів людей (насамперед лікарі) отримали ін’єкцію.

А от в Україні ж ситуація не райдужна. В черзі за вакциною ми – серед останніх у Європі. Хоча наші багатії і тут зуміли продемонструвати, хто в Україні – небожитель, а хто – простий смертний. Доказ цьому – нещодавній скандал. За неофіційними даними, до Києва з-за кордону (найбільш імовірно – з Ізраїлю) було нелегально доставлено «Пфайзер». Вакцину вже отримали впливові політики та члени їхніх родин. За рятівні ін’єкції можновладці платили по 2,5 тисячі євро (майже 70 тис. грн). А от простим українцям вакцинація буде доступною за рік-другий.

Китайський препарат може бути неефективним

Аби пришвидшити процес, Україною планується закупка 1 млн 913 тис. доз китайської вакцини, яку розробила лабораторія з 20-річним досвідом роботи. Ціна однієї дози – 500 грн. Таким чином щеплення зможуть отримати 950 тис. українців.

Та чи дасть їм вакцинація гарантований захист?

Спочатку говорилося, що китайський препарат дає 78% ефективності. Потім зайшла мова про 60%. Утім Туреччину такі цифри не злякали. Вона закупила 3 млн доз із запланованих 33 мільйонів. Тамтешні телеканали заявили, що китайська вакцина дає 90% ефективності. Позаминулого тижня країна вже почала проводити щеплення. І серед перших, кому ввели ін’єкцію прямо у прямому ефірі, став президент Ердоган.

Україна ж вирішила поспостерігати, як себе проявить китайська вакцина на організмі турків та бразильців. І якщо її ефективність буде нижчою за 70%, купувати препарату не буде.

Остерігайтеся підробок!

Однак і найбільш ефективний «Пфайзер» ми навряд чи ми зможемо широко застосувати. Адже наші медзаклади не мають у достатній кількості холодильного обладнання, де підтримується температура мінус 70 градусів.

Тим часом російський «Спутнік» уже поданий в Україні для реєстрації. А СБУ розслідує справу щодо незаконного ввезення, зберігання й застосування отруйних ліків під виглядом вакцини «Пфайзер».

Тому наразі не відомо, що краще: чекати офіційної кампанії з вакцинації від коронавірусу чи рятувати себе самому в нелегальний спосіб.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, вакцинація, Надзвичайні події, Україна
В тему