Життя

Чим українці вразили світ та які події 2020-го призвели до незворотних змін

Чим українці вразили світ та які події 2020-го призвели до незворотних змін

За підсумками 2020-го, найзаповітніша мрія українців – мир на Донбасі – так і не збулася: воєнні дії забрали життя 49 наших бійців. Так само не вдалося нам перемогти корупцію і покарати корупціонерів. Але найбільше 2020-й запам’ятається пандемією коронавірусу, що змінив фактично всі сфери нашого життя.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Державу – в телефон, а роботів – замість людей

Ще на початку 2020-го ми й уявити не могли, що через кілька місяців учні ходитимуть на уроки, не виходячи з дому, офісні працівники виконуватимуть роботу на своїх кухнях і балконах, а батьки-пенсіонери  зустрічатимуться з дітьми за посередництва ґаджетів.

Утім страх заразитися ковідом приніс і чимало плюсів. Так, Україна перша у світі почала переводити державу у смартфон (це називається діджиталізація). Тобто прямо у своєму телефоні ми тепер маємо паспорт громадянина України, закордонний паспорт, водійські права, можемо отримувати довідки, реєструватися як підприємці, подавати заяву на фінансову допомогу. Бо всі ці сервіси стали доступні в телефоні завдяки додатку «Дія».

Не менш вражаючі технологічні новинки отримали й інші сфери нашого життя. Так, щоб запобігти ймовірному зараженню коронавірусом, люди почали застосовувати роботів для патрулювання на вулицях, сортування товарів на складах, знезараження приміщень у ковідних шпиталях.

Українські розробники першими у світі створили програму для дистанційного медичного обстеження: лікар і пацієнт встановлюють контакт через відеозв’язок у телефоні, пацієнт спеціальне мініобладання прикладає до ділянки серця, і лікар на свій телефон миттєво отримує кардіограму хворого, частоту його дихання, температуру тіла й озвучує попередній діагноз.

А українка Анастасія Волкова розробила програму, яку у світі назвали аграрною революцією. Ця програма дозволяє за допомогою супутників і штучного інтелекту контролювати ситуацію на величезних сільськогосподарських угіддях. Зокрема – визначати якість ґрунту, рівень вологості, стан розвитку рослини. Після аналізу всіх цих показників штучний інтелект прогнозує ймовірну врожайність агрокультур і дає поради для усунення проблемних моментів. Цією програмою вже користуються близько тисячі компаній у 15 країнах.

Минулий рік запам’ятається й тим, що у Китаї запустили перше повітряне безпілотне таксі, а розробники успішно випробували вакуумні поїзди, які рухаються зі швидкістю тисяча кілометрів за годину!

Теракти, пожежі, отруєння і 44-денна війна

Крім технічного прогресу, запам’ятався 2020-й такими не менш важливими подіями, як вибори президента США, вихід Великої Британії зі складу ЄС, вибух 3 тис. т селітри у ліванському місті Бейрут, який забрав життя 220 людей, кількамісячні лісові пожежі в Австралії і Штатах, від яких постраждали більше від мільярда тварин.

Сколихнули світ теракти у Франції, під час першого з яких 18-річний уродженець Москви відрізав голову шкільному вчителю, а під час другого, який через два тижні стався у місті Ніцца, 21-річний ісламіст із Тунісу зарізав трьох людей прямо в католицькому храмі.

Натомість громадяни США вийшли з велелюдними мітингами через убивство поліцейським темношкірого порушника, який задихнувся під натиском коліна правоохоронця. Обурені американці влаштовували демонстрації, погроми та навіть штурмували Білий дім, через що Трампа навіть сховали у підземному бункері.

На відміну від України, де вже шість років триває війна на Сході, бої за Карабах зайняли всього 44 дні і закінчилися тим, що Азербайджан відвоював у Вірменії свої території, забрані ще в 1990-ті. Такий швидкий фінал вдалося досягнути завдяки тому, що Азербайджан підтримала Туреччина, а Росія не надала своєї підтримки вірменам.

Ще один програш Росії у 2020-му – отруєння опозиціонера Олексія Навального, якого вдалося врятувати німецьким лікарям. Буквально днями Навальний у телефонній розмові з російським військовим хіміком, назвавшись працівником ФСБ, отримав у прямому ефірі підтвердження: отруєння було замовлене кремлівською владою.

Другові Путіна Лукашенку теж непереливки. Після президентських виборів улітку 2020-го білоруси вимагають нових виборів. Мирні протести переросли в арешти демонстрантів, побиття та навіть загибель. Інавгурація Лукашенка відбулася таємно, а білоруси досі протестують.

А от шанувальники радянського кіноактора Михайла Єфремова запам’ятають 2020-й тим, що їхній кумир у стані алкогольного сп’яніння скоїв у центрі Москви смертельну ДТП і його етапували до виправної колонії, де Єфремов проведе сім із половиною років.

Рокіровки в уряді, переможці-небіжчики та суддівський скандал

Не обійшлося без сенсацій та скандалів і в українському політикумі. Подією-2020 можна вважати місцеві вибори, які продемонстрували перемогу старих місцевих еліт.

Щоправда, не всі вчергове обрані мери будуть працювати на благо містян: троє з них відійшли у засвіти. Серед найбільш відомих міських голів-небіжчиків – Геннадій Кернес: він виступав категорично проти карантинних заходів у Харкові, на день  міста прийшов без маски до людей, заразився коронавірусом і отримав такі ускладнення, врятувати від яких не змогли навіть найкращі лікарі Німеччини.

Не минув коронавірус і українського парламенту, де на ковід перехворів кожен шостий нардеп, включно зі спікером Разумковим.

Та якщо в українських містах очільники фактично не змінилися, то у центральній владі рокіровки відбулися суттєві. Так, главою Офісу Президента замість Богдана призначили Єрмака, прем’єра Гончарука замінив Шмигаль, в уряді фактично не лишилося «старих» міністрів, а в окремих відомствах керівники змінювалися навіть по декілька разів на місяць.

Серед вагомих політичних подій 2020-го експерти називають прийняття земельного закону і відхилення так званого закону Коломойського, яким забороняється повертати банки їхнім колишнім власникам.

Скандалом-2020 можна вважати свиню, яку українцям підсунули судді Конституційного суду. Своїм рішенням вони дозволили українським можновладцям (і собі також) брехати в деклараціях щодо своїх статків і не мати за це жодного покарання. Після цього зухвальства Європа була настільки шокована, що навіть пригрозила скасуванням безвізу для українців.

Ну, а конфузом-2020 називають нардепа Ківу, який під час сесії в Раді переглядав у телефоні голих дівчат, та урядовця Євгена Брагата, який запропонував для оплати комуналки продавати собак.

Чи кращим стане для нас 2021-й? Прогнози експертів, думки астрологів та версії нумерологів – у наступному номері газети.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Життя, Україна
В тему