Життя

В Україні набувають популярності оселі, споруджені за технологіями предків

В Україні набувають популярності оселі, споруджені за технологіями предків

Відколи газ почав рости в ціні, а тепло в будинку стало дорогим задоволенням, українці взялися економити кожен кубометр блакитного палива та заміняти його на торф і дрова.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Втім температура в домівках залежить не тільки від кількості спалених дров, а й від того, наскільки тепло затримується в домі. Ось чому люди масово кинулися за мінеральною ватою і пінопластом, аби утепляти фасади будинків, горища й підвали.

А от бізнесмен Сергій Коваленков у помічники собі взяв коноплі. Ні, не ті, що вважаються наркотичним засобом, а ті, які з давніх-давен українці застосовували для виготовлення тканини, приготування олії і спорудження будинків.

Не все те краще, що дешевше

– Стебла конопель мають пористу, як губка, структуру. Тож якщо змішати подрібнені стебла з вапном і спеціальним сполучним матеріалом, виходить фактично ідеальна суміш для спорудження осель. Узимку в конопляному будинку дуже тепло, а влітку прохолодно, – розповідає Сергій Коваленков, який стоїть фактично біля витоків будівництва конопляних приміщень. – Такі стіни чудово регулюють вологість приміщення. Через лужне середовище й високу концентрацію в них вапна у стінах не заводяться гризуни, цвіль та грибки. А ще дім із конопель не псується, не горить, не містить жодного токсичного елемента і відтак цілком безпечний для здоров’я.

На запитання, наскільки дорого вже готові приміщення утепляти екологічно чистою сировиною, бізнесмен каже: матеріал із конопель видається дорожчим за, приміром, пінопласт чи мінеральну вату. Та коли приплюсувати геть усі витрати, то в результаті ціна утепленої стіни виходить майже ідентична.

Такий дім нагадує кабіну НЛО

Окрім спорудження типових (прямокутних чи квадратних) осель, дуже популярними стають купольні будинки, що за формою нагадують півкулю.

Така технологія прийшла до нас із Японії, де давно вже дослідили: форма півкулі допомагає максимально зберігати в оселі тепло. Крім того, спорудження такого дому вигідне тим, що витрачається на 25% менше будматеріалів завдяки економії на фундаменті, стінах і даху.

Ну, а кому важливо, аби в домі вільно циркулювала позитивна енергія (недарма ж у наших храмах замість стандартних дахів встановлюються саме куполи), то купольні будинки – оптимальний варіант.

За кордоном, додає Сергій Коваленков, дуже популярно споруджувати будинки на основі конопель. І не тільки тому, що це корисно для майбутніх мешканців оселі, а й тому, що це великий подарунок для природи. Адже під час свого росту коноплі вбирають велику кількість вуглекислого газу – того самого, який спровокував глобальне потепління і від надлишку якого вічна мерзлота перетворюється на воду. Щоб ви уявляли, один гектар конопель вбирає з повітря десять тонн шкідливих викидів. А ще не варто забувати, що вуглекислий газ вбирається також вапном, яке змішується з коноплями.

Одне слово, як не крути – все одно вигідно…

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, будинок
В тему