Життя

Після заслання в Сибіру жінка дожила до 100 років і щодня молиться за Україну

Після заслання в Сибіру жінка дожила до 100 років і щодня молиться за Україну

Свій день 100-річна бабуся розпочинає з молитви і горнятка ароматної кави.

Цими днями жителька села Манява, що в Богородчанському районі Івано-Франківської області, Ганна Монастирецька відсвяткувала ювілей – 100 років. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Попри поважний вік, бабуся і нині енергійна, активно користується ґаджетом і мріє погуляти на весіллі праправнучки.

– Я народилася у великій працьовитій сім’ї, – каже ювілярка. – Нас, дітей, в батьків було 12. Щоправда, вижило лише шестеро. Мій батько був вояком австро-угорської армії і дуже любив дисципліну і порядок в усьому. В нас було багато поля, худоби, тому всі діти змалку привчалися до роботи. Я ходила до школи, і мені дуже подобалося вчитися.

А коли виповнилося 19 років, то вийшла заміж за Михайла, свого односельчанина. Згодом у нас народилося двоє діток. Мій чоловік був вояком УПА, боровся за незалежність України. І за це його радянська влада засудила до десяти років ув’язнення.

Покарання Михайло відбував у далекому Сибіру. Туди ж вивезли і його дружину із малими дітьми. Важким було життя родини. Там подружжя втратило одну доньку. Там же народилася ще одна.

– Мама дуже рано залишилася вдовою, – каже пані Галина Бітківська, донька іменинниці. – Батька не стало в 1969 році. Він був великим патріотом України і дуже мріяв про щасливу долю нашої Батьківщини. Коли його не стало, то мама змушена була дуже важко працювати. Утримувала велику господарку, а ночами вишивала, шила нам одяг, пекла і варила. І донині ніхто із нас, її дітей, не спече такого смачного та ароматного хліба, як вона.

Здавалося б, нині бабуся вже може відпочити. Проте, за словами рідних, вона не може без роботи. Встає о восьмій ранку, молиться за рідних, друзів, за Україну та її захисників. Опісля – готує собі горнятко ароматної міцної кави, в яку інколи додає трішечки домашнього молока. А тоді береться за домашні справи.

Постійно знаходить собі якусь роботу в оселі, в саду чи на городі. А ще готує різні смаколики: смажені в клярі кабачки, молочні страви.

До речі, за своє довге і непросте життя жінка майже ніколи не була в лікарні. Жартує, що батьки передали в спадок міцне здоров’я. Коли ж заболить шлунок, а це трапляється дуже рідко, то може випити 20 грамів домашнього вина або горілки. Старенька залюбки передає життєвий досвід рідним. А родина в неї чимала – шість онуків, 8 правнуків і 3 праправнуки.

Бабуся активно користується мобільним телефоном, цікавиться подіями в селі, області та Україні. Кожного дня слухає радіо, читає газети і ввечері та вранці молиться за кращу долю України. За порадою до неї часто приходять з усіх куточків села – знають, що порадить, як для своєї дитини. А ще – вона мріє про те, аби в Україні закінчилася війна, минув коронавірус – і  погуляти на весіллі праправнуків.

Під час святкування ювілею іменинниця виспівувала десятки старовинних коломийок, ще й пританцьовувала. Тож присутнім важко було повірити, що їй – 100 років! Тим часом рідні бабусі Ганни переконані, що Господь дає їй довгі роки життя за її сильну віру, велику порядність і доброту до людей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: івано-франківськ, пенсіонери, день народження
В тему