Життя

Виростила велетенську агаву, яка розквітає лише раз у житті

Виростила велетенську агаву, яка розквітає лише раз у житті

Розкішною агавою, яка росте у будинку Оксани Перепечі, залюбки милуються і родичі, і друзі.

Ще б пак – великі, м’ясисті, прикореневі листки, по краях яких є колючки, утворюють розетку велетенської рослини, яка сьогодні займає майже половину кімнати, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Нині у світі налічуються понад 300 видів агави, – розповідає квітникарка з міста Луцька. – Назва рослини походить від імені дочки давньогрецького правителя і означає «прекрасна, неперевершена, неймовірна». Батьківщиною цієї рослини є тропічні ліси Південної Америки. А місцеві жителі використовують агаву для виготовлення каната, а також деяких видів товстих тканин. Окрім цього, ацтеки застосовували свіжий сік агави для лікування багатьох захворювань і називали її «рослиною здоров’я». Сьогоднішня медицина також використовує цілющі властивості цієї рослини для лікування.

Зокрема, з листя агави синтезують кортизон і прогестерон. У Бразилії та Мексиці з цукрового сиропу деяких видів агави і нині готують пульке, традиційний алкогольний напій, а з серцевини рослини – текілу. А ще –по всьому світу ця красива рослина завойовує все більше і більше прихильників. Тому горщики з агавою можна побачити як у кімнатах приватних будинків, так і в офісах. Пригадую, коли маленька агава з’явилася у моїй оселі, я спершу не знала, як правильно доглядати за нею, і боялася, що вона виявиться дуже примхливою. Однак згодом переконалася, що агава вкрай не вибаглива, і тому доглядати за нею можуть навіть квітникарки-початківці.

Передусім потрібно правильно вибрати місце, де стоятиме горщик із агавою. Це має бути гарно освітлена кімната, яку необхідно систематично провітрювати, а з настанням теплої пори року горщик можна винести у сад або на балкон. Для гарного росту і розвитку треба стежити за тим, аби в теплий період року температура була в межах плюс 23 – 28 градусів, а ось у холодний – від плюс 5 до плюс 10. Причому в кінці осені горщик з агавою варто поставити у сухе і прохолодне приміщення, яке повинно дуже гарно освітлюватися. Адже при нестачі світла рослина почне витягуватися і втратить вигляд.

– Висаджуючи агаву, потрібно підібрати гарну ґрунтосуміш, яку можна придбати у квітковій крамниці, або ж приготувати власноруч, – каже Оксана. – Для цього знадобляться глинисто-дерновий ґрунт, листяний і великий річковий пісок. Усі ці компоненти треба брати у співвідношенні 3:1:1. Також у субстрат бажано додати трішки кісткового борошна, подрібненого деревного вугілля та трішечки вапна. Річ у тім, що такі добавки дуже корисні для знезараження ґрунту та підвищення його родючості. Окрім цього, повинен бути гарний шар дренажу. Пересаджувати молоді рослини слід кожного року, беручи щораз більший горщик. А дорослі – раз у три-чотири роки. Поливати агаву потрібно раз або двічі на тиждень – в міру підсихання земляного кому.

Полив повинен бути рясним, однак при поливі треба стежити за тим, щоб  вода в жодному разі не потрапила у центр розетки. Надлишок вологи у холодну пору може завдати рослині чимало проблем. У такому разі вона починає гнити біля кореня, листки в’януть і втрачають свій колір. Якщо таке трапилося, то потрібно зрізати верхівку рослини і заново її укорінити. Коли ж влітку на листочках з’являються сухі коричневі плями, то цим агава сигналізує про катастрофічну нестачу вологи, і тоді необхідно збільшити полив. Агава добре реагує на внесення у ґрунт добрив для сукулентів.

Вони не містять хлору і багаті на калій та фосфор. Тому з травня по вересень варто раз на місяць здійснювати підживку. Неймовірним видовищем є цвітіння агави – із розетки «вистрілює» чималий квітконос, який росте близько трьох місяців, а після цього на ньому розквітають тисячі жовтих квіточок. Тому у ці дні агава подібна до квітучого дерева. Розквітає вона після десятого року життя, однак при неналежних умовах може взагалі не розквітнути. Загалом випадки цвітіння цієї рослини в домашніх умовах є рідкісними. На жаль, вона розквітає лише один раз у житті і після цього гине. Однак після себе залишає дуже багато відростків – «діток», з яких легко можна виростити нові рослини. Розмножити агаву можна зі стеблових відростків, які потрібно акуратно відділити від рослини-матері, присипати товченим вугіллям, залишити на 10 – 12 годин при кімнатній температурі, а тоді висадити у вологий пісок. Полити такі відростки треба через три доби після посадки.

Зазвичай вони швидко пускають малесенькі корінчики, і згодом їх можна буде пересадити в окремий горщик. Також агаву можна виростити і з насіння. Для цього в кінці зими – на початку весни насіння висівають у субстрат на глибину до півтора сантиметра. При цьому слід стежити, аби температура повітря була в межах плюс 20 – 25 градусів. Насіння проростає протягом семи-восьми днів, і, коли з’являться перші сходи, які є дуже ніжними, їх потрібно акуратно пересадити у малесенькі горщики діаметром шість сантиметрів. Через рік «домівка» має мати у діаметрі вісім сантиметрів. У жодному разі не можна відразу висаджувати рослину у великий горщик!

Зрідка агаву можуть уразити різноманітні захворювання та шкідники. Тому якщо на листочках з’явилися бурі або чорні плями, то це свідчить про появу грибкових захворювань. Для боротьби із ними потрібно придбати спеціальні фунгіциди на основі міді. З паразитів найбільш небезпечними для цієї рослини є щитівки і трипси. Виявлених шкідників треба акуратно зняти змоченим у пиві ватним тампоном. А рослину обробити спеціальним препаратом. Як варіант – «Актеллік», 20 крапель якого слід розвести у літрі води.

Ксенія Фірковська

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: природа, народна медицина
В тему