Життя

Натуральні мочалки для ванни господиня вирощує на городі

Натуральні мочалки для ванни господиня вирощує на городі

Останнім часом в Україні все популярнішою стає люфа – рослина, яку вирощують городники та дачники і з якої можна приготувати як смачні та вітамінні страви, так і зробити чудову, а головне – повністю натуральну мочалку. 

Детальніше про особливості вирощування люфи розповість знана господиня з міста Скала-Подільська Борщівського району Тернопільської області Валентина Міщук, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

– Пані Валентино, розкажіть трішки про те, яким повинен бути догляд за цією рослиною.

– Люфа стає все популярнішою, зокрема і тому, що догляд за нею невибагливий. Однак є певні нюанси, які обов’язково потрібно знати. Передусім слід пам’ятати, що люфа має доволі довгий вегетаційний період. Відтак висівати насіння раджу в кінці зими. Це насіння доволі тверде, і тому перед висіванням пропоную попередньо замочити. Для цього треба в невелику тарілку покласти складену в декілька шарів марлю.

Поверх розсипати насіння і полити теплою водичкою. Накрити ще одним шматком марлі і поставити посудину в теплому місці. Час від часу насіння слід зволожувати. Приблизно через півтора-два тижні з’являться ніжні сходи. Коли вони підростуть – висаджую  рослинки в горщики.

– Яким повинен бути ґрунт для цієї рослини?

– Щодо ґрунту, то раджу брати як для розсади огірків. Адже він містить саме ті мікроелементи, які потрібні для люфи. Після пересадки потрібно стежити за тим, щоб ґрунт постійно був злегка зволоженим. Також слід пам’ятати, що температура має становити в межах +20 – +22 градуси. Молоді рослини потребують достатньо кисню, тому приміщення слід 2 – 3 рази на добу провітрювати. Однак при цьому слід уникати протягів.

Приблизно за 3 тижні до висаджування рослин у відкритий ґрунт потрібно почати їх загартовувати. Для цього кожного дня виношу горщики з рослинами, в яких вже є 5 – 6 справжніх листочків на веранду, де трішки холодніше. Спершу на 4 – 5 хвилин, а з кожним наступним разом збільшую цей час. В останні дні перед висаджуванням залишаю їх ночувати на веранді. До речі, висаджувати розсаду лише тоді, коли нічна температура не опускатиметься нижче від +15. Зазвичай це середина травня.

– На що потрібно звернути увагу, вирощуючи люфу?

– З власного досвіду раджу серйозно підійти до вибору ділянки, де ростиме люфа. Вона повинна бути гарно освітленою. Ґрунт має бути родючий і легкий. Восени бажано внести в нього перепрілий перегній. Коли ж на ділянці ґрунт піщаний або ж важкий, то раджу викопати більшу посадкову лунку і наповнити її сумішшю перепрілого перегною, землі і компосту. Висаджувати рослини потрібно на відстані один метр одна від одної. Зазвичай люфа до того часу виростає заввишки до 80 –100 сантиметрів. І тому треба відразу встановити опори, по яких рослина буде витися. Або ж натягнути від опори мотузки.

– Чи потрібно вносити якісь добрива?

– Так, люфа гарно реагує на внесення добрив, тому в період активного росту варто полити її розведеним настоєм коров’яку,  а також настоєм зі стебел молодої кропиви. Також слід приготувати настій попелу з деревини листяних порід дерев. Для цього склянку попелу потрібно залити трьома літрами води. Ретельно перемішати і залишити на ніч. Наступного дня додати ще 7 літрів води, знову перемішати і можна поливати рослини.

Щодо поливу, то його частота залежить від погоди. Однак коли рослина починає цвісти, то її слід поливати частіше. Також варто час від часу обприскувати рослину – вона гарно реагує на такі процедури.

– Яким є подальший догляд за рослиною?

– У середині літа з’являється цвіт. Причому, спершу «жіночі» квіти, які є поодинокими. А тоді – «чоловічі». Останні зазвичай є дещо більшими за розміром і з’являються цілими «букетами». Плоди виростають із жіночих квітів, вони мають циліндричну форму. І, щоб вони були рівними та виросли якомога більшими, слід видалити частину зав’язей. Таким чином має бути не більше від 5 – 6 плодів.

Завдяки цьому вони отримуватимуть максимум вітамінів і корисних мікроелементів для активного росту і розвитку. Також слід підв’язувати стебла до шпалери. Тоді плоди будуть звисати і, відповідно, не деформуватимуться. Плоди виростають зазвичай до пів метра, хоча бувають і більшими. З настанням осені потрібно поступово скорочувати частоту і рясність поливів. Таким чином ми прискоримо дозрівання плодів.

– Що свідчить про зрілість плодів?

– Дізнатися, чи плоди достиглі, дуже легко – для цього потрібно потрясти плід: якщо з нього долинуть звуки шарудіння насіння, то це свідчить про те, що їх можна зрізувати. Шкірка на плодах є світлою, і її легко зняти. Середину, а це і є наша майбутня мочалка, слід ретельно очистити від насіння і помити в мильному розчині. Тоді – прополоскати в чистій воді. До кінчиків мочалки треба пришити тасьму і можна йти в сауну. Такі мочалки чудово очищують шкіру.

Ксенія Фірковська

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: природа, Україна
В тему