Життя

Пройшов війну, став фінансистом і в 95 читає без окулярів та працює на городі

Пройшов війну, став фінансистом і в 95 читає без окулярів та працює на городі
Микола Якович у центрі фото

Микола Якович Фещенко – відома людина в місті Коростені і Коростенському районі, що на Житомирщині.

Вже більше від п’ятнадцяти літ він очолює районну ветеранську організацію, тож, як ніхто інший, добре знає турботи сільських людей похилого віку. Вони часто до нього телефонують, пишуть, а при нагоді спілкуються особисто, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Бо ж знають, що Микола Якович підкаже, як вирішити ту чи іншу проблему, в які двері стукати, щоб допомогли. А то й сам звернеться до представників місцевої влади або ж до керівників установ чи підприємств, щоб посприяли немічним ветеранам. Його авторитет сумніву не підлягає, а до думки ветеранського лідера завжди прислухаються.

 

Почав війну снайпером

Особлива доля випала цій непересічній людині. У далекому, 1924 році, він з’явився на світ у сільській родині. З юних літ гартувався працею, а ще з суворішими викликами довелося стати один на один у 1941-му. Микола Якович розповідає, що разом із товаришами добровольцем вступив до лав Червоної армії. Випало йому служити у снайперській роті. У важких запеклих боях за визволення Тернополя, отримав поранення. Тоді ж за хоробрість був представлений до нагороди.

Коли підлікувався у госпіталі, молодого й кмітливого бійця командування направило на курси мотоциклістів, після закінчення яких він служив в окремому розвідувальному батальйоні 7-го механізованого корпусу.

З усією військовою частиною Микола Фещенко з боями пройшов пів Європи, беручи участь в боротьбі за звільнення від нацистів Румунії, Угорщини, Чехословаччини. Під Прагою зустрів перемогу. То був дійсно найбільш очікуваний, найсвітліший день, але оповитий сумом за мільйонами загиблих.

З Європи перекинули в Японію

Перепочинок був недовгий. Отримали наказ завантажувати на залізничні платформи техніку і самим збиратися в дорогу на Далекий Схід. Молодий боєць разом із побратимами поїздами прямував через Білорусь, Росію, в далеке Забайкалля. І лише там їм оголосили про війну з Японією. Через монгольські піски, Великий Хінган добиралися до Порт-Артура, порту Дальнього. Перехід був надзвичайно важким.

Після участі у війні з Японією Микола Якович ще служив в армії. І демобілізований був аж у 1949 році.

 

На пенсії став активістом

Повернувшись додому, невдовзі одружився. Роздумуючи про подальше професійне життя, вирішив вчитися в Одеському фінансовому технікумі, згодом здобув ще і вищу освіту. Працював довгі роки у банківській сфері, в будівельних організаціях. І скрізь, де б не трудився, проявляв активну життєву позицію, був громадським активістом.

Тож, вийшовши на пенсію, став займатися ще з більшою енергією громадською роботою. У 2003 році бойові побратими, колеги довірили йому очолити ветеранську організацію Коростенського району. І саме тут проявилися якнайкраще його організаційні здібності, уміння знаходити спільну мову з різними людьми, а також готовність допомагати тим, хто потребує підтримки.

Микола Якович – активний учасник усіх загальнорайонних заходів. На багатьох йому надають слово. Іноді свою доповідь заздалегідь пише на аркушах. Його завжди слухають з інтересом. І часто-густо дивуються молодші від нього, що у віці дев’яносто п’яти років цей чоловік має стільки завзяття, і ще й читає без окулярів.

Усього себе присвячує Микола Якович громадській роботі. Кілька років тому відійшла у засвіти його дружина, з найближчих родичів має племінників з сім’ями, які його люблять і шанують. І ще цікаве про Миколу Фещенка. Він усе своє життя має захоплення – працювати на землі. Мешкаючи в міській квартирі, їздить на дачу, де працює на земельній ділянці. Адже справжньому захопленню роки не перешкода.

Оксана Климчук

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: житомир, Долі
В тему

Останні матеріали