Життя

Чому покинув науку, чим не сподобалося крісло нардепа та навіщо ховав від ЗМІ доньку і дружину Славко Вакарчук

Чому покинув науку, чим не сподобалося крісло нардепа та навіщо ховав від ЗМІ доньку і дружину Славко Вакарчук

14 травня 45 років тому в закарпатському місті Мукачевому народився хлопчик, якого сьогодні знає весь світ, який став народним артистом України та двічі обирався депутатом Верховної Ради.

Як ви вже здогадалися, сьогодні поговоримо про шлях до успіху Святослава Вакарчука, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

Аспірант із двома вищими освітами

Батьки Славка – Іван та Світлана Вакарчуки – були інтелігентами. Мама працювала вчителем математики. Тато був відомим діячем науки, ректором Львівського університету і навіть міністром освіти, за каденції якого ввели Зовнішнє незалежне оцінювання.

Коли Славко ще був маленьким, батьки переїхали до Львова. Там він закінчив зі срібною медаллю школу № 4 із поглибленим вивченням англійської. Тоді ж у музичній школі опанував ази гри на скрипці та баяні.

Відразу хлопець не планував присвятити життя сцені. Тож, як і батько, здобув одну вищу освіту (спеціальність – теоретична фізика), потім і другу – економіста-міжнародника.1996-го вступив до аспірантури Львівського національного університету. А далі...

Далі – рок-музика, якою ще 1990-го хлопець захопився під час поїздки до Канади (за шкільною програмою обміну), таки перемогла над наукою. Спершу Слава став одним із учасників рок-гурту «Клан тиші», який через два роки перейменували на «Океан Ельзи». А коли пісні, написані та виконані Вакарчуком, набули популярності, колектив переїхав до Києва. Записав дебютний альбом «Там, де нас нема». І відтоді – з 1998-го – почнеться зірковий шлях Славка, який постійно переплітатиметься з громадською діяльністю та політикою.

 

Мріяв стати кіборгом у політиці

1999-го «Океан Ельзи» виступав на підтримку кандидата в Президенти Леоніда Кучми. 2004-го Слава Вакарчук активно підтримував Помаранчеву революцію та її лідера Віктора Ющенка. 2007-го він уперше обирається депутатом Верховної Ради. Втім уже через рік, у грудні 2018-го, добровільно складає повноваження, пояснюючи: «У парламенті важка енергетика. Єдине спокійне місце, де почуваєшся вільно, – це буфет. Там усе, як у нормальному житті. Навіть депутати там стають іншими: сосиски й адигейський сир із медом роблять із ними диво».

Розчарувавшись у політиці, Славко Вакарчук повністю занурився в музику. Експериментував зі стилями та форматами пісень. Гастролював. Випускав диски. Але, щойно в Україні назріла нова міна сповільненої дії, – знову опинився на Майдані, виступами «Океану Ельзи» підтримуючи учасників Революції гідності 2013 – 2014 років.

Розуміючи необхідність не лише вимагати змін у країні, а й самому ці зміни творити, Слава у 2015-му за програмою розвитку глобального лідерства вступає до Єльського університету. Ще через рік у Стендфорті – одному з трьох найкращих у світі університетів – вивчає економіку, право, державотворення і політичні процеси. А після цього береться за активну громадську роботу, яка, вочевидь, мала стати майданчиком для його політичного злету.

Курсуючи Україною, Слава виступає перед молоддю. Ділиться своїм баченням, як потрібно реформувати державу. Він не боїться критикувати владу. І, коли йому у січні 2016-го вручають Орден Свободи, гостро заявляє:

«Пам’ятаєте захисників Донецького аеропорту – кіборгів? Нам потрібні кіборги в політиці! Сьогодні країну врятують тільки ті, кому будуть ставити пам’ятники після смерті, а не ті, хто будує собі золоті пам’ятники при житті. Чому наші політичні очільники обирають особисте перед державним, спокій і страх за власне майбутнє міняють на політичні компроміси? Де посаджені злочинці? Де реальна зміна правил гри? Взагалі – де зміни в країні? Я дуже хотів би завершити словами, що країна чекає змін, але правда в тому, що країна від влади вже нічого не чекає. Люди не вірять владі. Не тому, що влада погана. Тому, що влада така, як всі. А сьогодні нам потрібні люди, здатні на подвиги, надлюди».

Подібні слова Вакарчук буде повторювати ще сотні разів, коли 2019-го проводитиме свою передвиборну кампанію як лідера політичної сили «Голос». І люди йому повірять, оберуть команду «Голосу» до українського парламенту. Втім що на війні, що у Верховній Раді, кіборги виявляться не всесильними. Адже їм на противагу Путін виставить п’яту колону Кремля.

 

Має дружину та дорослу доньку

Попри те, що Святослав Вакарчук ніколи не виносив на загал особистого життя, нам усе-таки вдалося дещо розвідати на цю тему.

Так, іще в 1990-х Слава зустрів людину, яка до тепер є його коханням, музою, другом і колегою, – Лялю Фонарьову.

На момент їхнього знайомства жінка вже мала досвід шлюбу зі стилістом Володимиром Тарасюком, сама виховувала доньку Діану, яка народилася 1993-го. Працювала стилістом, для чого перед тим  навчалася в Лондоні та два роки за фахом працювала у Британії.

Після повернення до України Ляля Фонарьова стала стилістом (а якщо брати ширше, то іміджмейкером) Олександра Пономарьова та учасників «Океану Ельзи». Певний час працювала фотографом гурту. Разом зі Славою вона пройшли весь той нелегкий шлях до вершин слави. І нині Ляля є арт-директором гурту.

Втім до недавнього часу Вакарчук навіть фотографій не публікував із дружиною та донькою.

Таку утаємниченість він пояснював просто: «Не хочу, щоб моє особисте життя ставало надбанням громадськості. Я дуже ціную почуття, наш внутрішній зв’язок, і не хочу до нас нікого пускати». А на запитання, чи стосунки з Лялею поєднані штампом у паспорті, доволі різко відповів: «Усі шлюби укладаються на небесах. І я більше нічого не хочу говорити. Це наша внутрішня справа, ми самі розберемося».

Втім 2015-го пресою таки просочилися чутки, що Слава із Лялею одружилися, церемонія відбувалася у Львові, а на весіллі були тільки найближчі люди. Артист, звісно, нічого про це не коментував. Але згодом на фотографіях було помічено, що Ляля носить обручку на безіменному пальці правої руки.

Аж під час передвиборної кампанії 2019-го Святослав Вакарчук нарешті показав світові своїх дівчат – опублікував спільне фото й зізнався: якби не сім’я – не зміг досягнути всього того, що має, чим пишається і що робить його щасливим. А на запитання, у чому ж секрет міцних і тривалих стосунків, відповів: «Гармонійна сім’я – та, де немає головного. Або ролі міняються залежно від сфери життя. Єдина річ, яку не можна ділити, – виховання дітей. Тут відповідальність абсолютно рівноцінна».

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: шоу-бізнес, Політика, Україна, святослав вакарчук
В тему

Останні матеріали