Життя

Ураженій коронавірусом дитині лікарі 12 хвилин запускали серце

Ураженій коронавірусом дитині лікарі 12 хвилин запускали серце

Коронавірус, у полоні якого опинився весь світ, постійно мутує. Науковці вже виявили 30 штамів COVID-19. Та й організм кожної людини реагує на інфекцію по-різному.

Тож, аби кожен із нас мав уявлення, яким чином може відбуватися перебіг хвороби, подаємо вам розповіді українців різного віку і стану здоров’я, як вони долали недугу, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 

До хвороби додалося цькування сусідів

Чернівчанин Олександр став першим в Україні, хто переміг коронавірус. Чоловік разом із дружиною заразилися в лютому, коли вирушили у завчасно сплановану мандрівку до Італії. Опинилися якраз в епіцентрі зараження: Мілані, а потім – Бергамо.

Хоча не мали ні масок, ні антисептиків, але старалися уникати скупчень людей. Але під час авіаперельоту контакту було не уникнути, і вже там багато пасажирів були з явними ознаками коронавірусу. 27 лютого подружжя повернулося в Україну, а вже наступного дня в Олександра почала підніматися температура до 37,9. Наступного дня – ще вище й додалося першіння в горлі. Сімейний лікар спрямував бригаду «швидкої», яка була в захисних костюмах. У хворого взяли мазки – і за декілька днів повідомили: коронавірус. На той час у чоловіка вже розвинулася пневмонія.

Дружині Олександра, в якої не було симптомів хвороби і якій відмовили в ПЛР-тестах, сусіди влаштували бунт із вимогою перебувати в лікарні.

Увесь час, скільки Олександр лежав у лікарні, про нього піклувався старшого віку батько: купував ліки, приносив їжу (таким «благородним» учинком батько наражав на небезпеку не тільки себе, а й усіх тих людей, із якими він контактував поза лікарнею. А це ж і магазини, і аптеки, і громадський транспорт, і сусіди).

Через тиждень лікування чоловікові полегшало. Протягом 20 днів в інфекційному відділенні Олександрові ставили крапельниці, робили уколи, призначили антибіотики. «Бути першим – це страшно. Добре, що все вже позаду», – розповів після одужання чоловік.

 

Рятувалася вдома ліками, вітамінами і правильним раціоном

Олена Ганцяк із Києва захворіла на ковід у березні. Сімейний лікар, до котрої звернулася жінка, спершу вирішила, що то звичайна ГРВІ. Втім за наполяганням пацієнтки таки призначила експрес-тест, загальний аналіз крові і рентген. Всі вони дали хибний результат. Олені призначили «традиційне» лікування. Воно не допомагало.

І під час комп’ютерної томографії вдалося побачити, що легені мають вигляд «матового скла» – типової ознаки при коронавірусній інфекції. Аналізи на рівень насиченості крові киснем теж показали відхилення на 12%. Тож сімейний лікар одразу запропонувала госпіталізацію. А після відмови Олени лягати в лікарню призначила імунні препарати, медикаменти, що зменшують запальні процеси в бронхах та легенях і розріджують мокротиння. Крім того, Олена приймала  вітаміни С і D, плюс вітаміни групи В і пила багато води.

Коли стало легше, доповнила лікування магнієм, цинком, селеном. Аби організм усі свої ресурси спрямовував на одужання, жінка підібрала таке харчування, при якому максимально вживає овочі та фрукти, додала морську рибу, але вилучила з раціону страви із великою кількістю крохмалю: макарони, картоплю, «слизькі» каші (вівсянку, рис, ячку).

Із цукровим діабетом, ані кашлю, ні запалення

А от 70-річний Віктор із міста Нововолинська Волинської області захворів у квітні. Чоловік не уникнув госпіталізації, оскільки, крім коронавірусу, мав іще й цукровий діабет.

Як розповів волинянин, ковідом він заразився, коли разом із товаришем повертався із санаторію, а віз їх додому товаришів син, який працює на «швидкій» і в якого виявили коронавірус.

Попри поважний вік і наявність супутнього захворювання, Віктор переніс ковід без важких станів. Температура тіла піднімалася впродовж декількох днів  не вище ніж до 37,3.

Як і у випадку з чернівчанином Олександром, Віктору ставили крапельниці, приписали антибіотики. Кашлю в пацієнта не було. Тож на Великдень, який провів у лікарні, куштував і паску, і ковбаску (смаколики принесли родичі, бо сім’я пацієнта перебувала на самоізоляції).

«Страху було більше, ніж самої хвороби», – підсумував чоловік. А легке подолання недуги пояснює своїм позитивним мисленням і вмінням не брати нічого близько до серця.

 

ПЛР-тести помилилися двічі

А от 54-річний Роман зі Львова мав інший перебіг захворювання. Крім утрати нюху та смаку, не було інших симптомів. Рентген показав бронхіт. ПЛР-тестування провели двічі, але щоразу результати не підтверджували зараження. Лише за третім разом вдалося отримати позитивний результат.

Тож, коли чоловік потрапив урешті до лікарні, його стан був важким. На подолання коронавірусу знадобилися майже тридцять днів, із яких шість чоловік провів у реанімації.

 

Після обстеження дворічного пацієнта лікарі жахнулися

А дворічний Павлик із с. Боровки Чернівецької області через коронавірус опинився аж у реанімації Могилів-Подільської центральної районної лікарні (Вінницька область). У хлопчика діагностували найважчу форму коронавірусу. На щастя, перед Великоднем дитина перемогла хворобу. Це підтвердили три тести.

Аби таке диво сталося, декілька бригад лікарів добровільно пішли на самоізоляцію і весь цей час перебували поруч із маленьким пацієнтом. Але то було потім. А спочатку дитину з температурою 40 градусів доставили до інфекційного відділення.

Стан хлопчика був таким, що його несли на руках. Ні пульсу, ні здатності самостійно дихати.

12 хвилин медики запускали серце Павлика. А коли зробили рентген легенів, жахнулися: настільки ураженого органа в такої маленької дитини вони не бачили за всю медичну практику. Тому хлопчика негайно підключили до апарата штучної вентиляції легенів та розробили власний протокол лікування. А щоб дитина перебувала під цілодобовим контролем усіх необхідних спеціалістів (інфекціоніста, анестезіолога, медсестер і санітарок), 12 медиків лишили свої родини на ті три тижні, скільки знадобилося хворому для боротьби з недугою.

– Коли Павлик розплющив очі і вперше за 20 днів самостійно вдихнув повітря, ми всі не стримували сліз, – розповідають медики. Бо це була їхня спільна перемога.

Подякою  за  самопожертву  лікарів стало  не  тільки  одужання  дитини  (хоча хлопчик досі в лікарні на реабілітації), а й те, що жоден із працівників не заразився смертельною недугою..

Втім відкритим залишається питання, звідки дитина підчепила цю недугу. Адже ні мама з чотирма іншими дітьми, ні бабуся не мали ковіду.

На жаль, випадок із Павликом не став винятком із правил. Після нього в реанімації опинилася і 5-річна дівчинка з цієї ж Чернівецької області. Дитину теж довелося підключити до апарата ШВЛ, оскільки стан маленької пацієнтки був украй важким.

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Україна
В тему

Останні матеріали