Життя

Коханець підпалив хату з шістьма дітьми, а жінка психонула і… знайшла нового коханця

Коханець підпалив хату з шістьма дітьми, а жінка психонула і… знайшла нового коханця

Коли новина про пожежу в житомирському селі Мала Горбаша облетіла Україну, люди стали з усіх усюд перекидати гроші, аби допомогти багатодітній жінці подбати про житло до приходу морозів. Утім сім’я досі не може заселитися в нове помешкання. А земляки зізнаються: не дадуть Ганні жодної копійки. Чому?

«Вона в нас – жіночка гуляща»

Ганна Рижук у селі Мала Горбаша, що в Новоград-Волинському районі Житомирської області, зажила неоднозначної слави. Бо, хоча разом із чоловіком виховувала аж шістьох дітей, проте поваги не заслужила. «Вона в нас – жіночка гуляща», – зізнаються односельці.

Не так давно Ганна розлучилися зі своїм першим чоловіком. Тож саме на її плечі лягло виховання двох синів та чотирьох доньок. Старший серед дітей – 11-класник: хлопець толковий, у всьому допомагає. А молодші сини й доньки ще геть малі: найменшій дитині – всього п’ять років.

наймолодшій дитині - 5 років
наймолодшій дитині - 5 років

Чи то від самотності, а чи щоб мати в хаті господаря, Ганна прийняла до себе чоловіка. Як кажуть у селі – коханця. Проте чоловік виявився далеким від ідеалу хазяїна. Пив, ображав, ніде не працював. Аби мати гроші на горілку, обкрадав сусідів. Тож, утомившись від такого «господаря», Ганна вигнала коханця.

«Ще декілька хвилин – і не було б кого рятувати»

Коханця так зачепив «цей позор на все село», що він вирішив помститися. Улітку спалив багатодітній матері сарай. «А далі ти в мене згориш!» – попередив тоді Ганну.

Можливо, якби палія притягнули до кримінальної відповідальності, він би збагнув: будь-який злочин буде покараним. Проте горе-коханцеві все зійшло з рук. На його погрози теж не було належної відповіді ні з боку Ганни, ні тим паче від односельців чи правоохоронців. Думали: «Меле, п’яний, та й по всьому». Тож чоловік вирішив, що йому все дозволено. А тому 12 листопада, в черговий раз напившись до нестями, залив у пляшку легкозаймисту речовину, підпалив і жбурнув у хату, де мирно спали 32-річна жінка та шестеро її дітей.

Ганна Рижук
Ганна Рижук

На щастя, то вже була п’ята ранку. Старший із синів почув тріск вогню. Вийшов на вулицю. Побачив, що дах горить. Забіг у хату – і давай піднімати матір та молодших братів, сестер.

Як потім зізналася Ганна Рижук, спершу в неї була паніка. Вона не знала, що робити. Давай разом зі старшим сином виносити на руках сплячих дітей на вулицю. Тим часом на місце пожежі вже летіли рятувальники. Їм вдалося оперативно приборкати вогонь. «Якби люди в будинку не зреагували так швидко, то ще декілька хвилин – і не було б кого рятувати», – зізналися потім пожежники. Адже доки вогонь палахкотів на даху та стіні будинку, 32-річна жінка з дітьми могла би наковтатися їдкого диму.

Підпалив – утік – напився

Як тільки пожежу було ліквідовано, слідчо-оперативна група оглянула будівлю та виявила пляшку з легкозаймистою сумішшю. Сумнівів не було: будинок хтось навмисно підпалив.

родина Ганни Рижук
родина Ганни Рижук

Першим і єдиним підозрюваним став коханець, якого Ганна навідріз відмовилася приймати. Тож правоохоронці відразу кинулися на пошуки підозрюваного. Втім за ним і слід простиг.

Аж за декілька днів зловмисника таки вдалося затримати. Відразу він був настільки п’яним, що не міг нічого до ладу сказати. А коли протверезів – зізнався: хотів помститися коханці, але дітям заподіяти лихо не бажав. Після скоєного палій злякався і тривалий час переховувався у покинутих будинках.

У поліції кажуть: якщо провина палія буде доведена, йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до десяти років.

На вечірку вдягнула фату

Після пожежі, щоб малолітні діти не лишилися просто неба, всіх їх відвезли до Новограда-Волинського. Там же провели медичний огляд, аби перевірити, чи не постраждали діти через задимлення в будинку. І в лікарні під час огляду медики змушені були констатувати: діти отримали психологічну травму, а ще – мають вкрай занедбаний вигляд, навіть воші.

Після побаченого чотирьох дівчат і хлопчика залишили в райцентрі. А матері сказали: якщо хоче забрати дітей, мусить забезпечити їх належними умовами проживання.

будинок після пожежі
будинок після пожежі

Оскільки відбудувати спалену хату – надто дорого, жінка разом зі старшим сином-одинадцятикласником переїхала в дім свого першого чоловіка. А ще, кажуть у селі, після повернення з Новограда-Волинського Ганна завела собі нового коханця. Шлюб із ним узаконювати не стала, але вечірку-весілля організувала. Ще й, подейкують у селі, вдягнула фату для чергового нареченого.

Аби хату першого чоловіка привести до ладу, Ганна разом зі старшим сином щось там мурують, майструють. Тож є сподівання, що вже найближчим часом матір зможе забрати з райцентру п’ятьох своїх дітей. А ще люди просять Ганну взятися за голову, перестати гуляти, бо хтозна, до чого можуть призвести ревнощі п'яних кавалерів.

Ксенія Покровська

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: розлучення, пожежа
В тему