Відео

«Качєтися єйцями»: показали унікальну великодню забаву, яку зберегли в селі на Поліссі (відео)

«Качєтися єйцями»: показали унікальну великодню забаву, яку зберегли в селі на Поліссі (відео)

Які крашанки в унікальному селі Волинського Полісся називають «хрущами», а які – «мацюками»?

Про унікальну великодню традицію, яка дожила до наших днів у селі Люб’язь Любешівського району, повідав місцевий житель, фахівець із рекреації в Національному парку «Прип’ять–Стохід», учасник АТО Василь Корець.

Відео традиційної розваги люб’язьких дітлахів у Великодні свята Василь опублікував у своєму Facebook. На цих кадрах показана автентична гра, яка дійшла до сучасності тільки в цьому куточку Волинського Полісся: хлопчаки і дівчатка із азартом скочують крашанки із насипаної гірки піску, і кожен старається поцілити у крашанку суперника. Підбите фарбоване яйце переможець забирає собі як трофей. 

Назва давньої розваги поліською говіркою звучить як «качєтися єйцями». Причому, зі слів Василя Корця, за тривалий час свого існування ця гра виробила власну термінологію: кожен учасник майбутньої баталії заздалегідь дослідним шляхом («кумаючись» із ріднею) визначав найміцніше яйце з-тих, що до свят нафарбувала мати. І величають таку витривалу крашанку «муцюк». У свою чергу підбита називається «хрущем». Особливо цінуються в «арсеналі» хлопчаків гусячі та індичі «муцюки» за їхню міцну шкаралупу.

Нехитрі правила цього «яєчного поєдинку» Василь колоритно описав у соцмережі ще у 2016 році: 

«Хтось перший, притримуючи, кладе яйце на гірку і відпускає. Воно котиться по гладкому полі і десь спиняється. Наступний гравець робить те саме, але має поцілити попереднє яйце. Якщо втрапив – «пускаєш» іще раз і забираєш собі яйце, ні – пускає наступний. Побиті яйця (хрущі) котяться погано, тому важливо мати хороше і тверде яйце (муцюк). Ще важливо, щоб яйця були міцно зварені. Можна користуватися не тільки курячими, а й іншими яйцями. Але якщо в тебе «вибили» гусяче, ти маєш віддати два курячих. А індиче яйце було дефіцит, бо воно міцніше. Кожен мав своє особливе яйко. Таку собі особливу зброю. Ним дорожив. Тому, пустивши яйце, замінював його на майданчику на гірше – часто хрущ. Замість гусячого ставили два курячих».

І зауважив: такого не бачив більше ніде, крім малої батьківщини

Подивитись, як дітвора «качається яйцями», сходилося все село. Адже таке видовище і веселе, і азартне. Дорослі, спостерігаючи за дитячими веселощами, балакали між собою і, бувало, випивали по 100 грамів, закусюючи підбитими крашанками, яких у дітвори назбирувалося у великій кількості.

Головне фото – фотографки Ольги Дарчич-Корець 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство
В тему