В центрі уваги

Основні харчові алергени та їхні альтернативи у раціоні

Основні харчові алергени та їхні альтернативи у раціоні

Харчові алергени – це речовини, які можуть викликати у деяких людей нестандартну імунну відповідь, що призводить до алергічних реакцій. Найбільш поширеними харчовими алергенами є молоко, яйця, арахіс, горіхи, риба, молюски, соя, пшениця та кунжут. Однак, важливо відзначити, що індивідуальна реакція організму може відрізнятись. Розберемось, чим можна замінити ці алергенні продукти.

Як замінити алергенні продукти в раціоні

Реакції на одні і ті самі алергени в різних людей можуть відрізнятися. В когось після потрапляння певних речовин почнеться лише висип, а для когось цей продукт може стати небезпечним для життя. В будь-якому випадку, людина повинна бути весь час готова до реакції, бо деколи досить слідів продукту в їжі, щоб стан почав погіршуватись. На сайті aerius.com.uaрозміщена детальна інформація про надання першої допомоги при алергії, а в цій статті буде розглянуто, чим замінити продукти, які викликають алергію.

Якщо у людини діагностовано харчову алергію, вона повинна виключити алерген зі свого раціону, щоб уникнути побічних реакцій. На щастя, існує безліч замінників, що дозволяють забезпечити збалансовану та поживну дієту. Ось деякі потенційні альтернативи основним харчовим алергенам:

  • Молоко. Це досить сильний дитячий алерген. Замість коров'ячого молока можна використовувати рослинне молоко, таке як мигдальне, соєве, рисове, вівсяне або кокосове. Ці варіанти часто збагачуються кальцієм та вітаміном D, щоб забезпечити аналогічну поживну цінність;
  • Яйця. Для випікання можна використовувати замінники, такі як яблучне пюре, бананове пюре або лляне насіння, змішане з водою. Тофу або нутове борошно можна використовувати як альтернативу в рецептах, в яких яйця використовують як сполучну речовину;
  • Арахіс. Люди з алергією на арахіс можуть розглянути можливість використання як замінників арахісової пасти альтернативних спредів, таких як мигдальне масло;
  • Деревні горіхи. Існує велика різноманітність деревних горіхів, тому люди з алергією на певні горіхи можуть вивчити безпечні для них альтернативи. Наприклад, при алергії на мигдаль можна вживати волоські горіхи, пекан або фундук;
  • Риба та молюски. Для людей з алергією на рибу чи молюсків нежирне м'ясо, таке як курка, індичка чи яловичина, може бути чудовим джерелом білка. Рослинні білки, такі як квасоля, бобові, тофу, також забезпечують необхідні поживні речовини;
  • Соя. Особи з алергією на сою можуть вибрати альтернативні джерела білка, такі як квасоля, сочевиця, кіноа або замінники м'яса, виготовлені з грибів або пшеничної клейковини (сейтан).
  • Пшениця. Безглютенові злаки, такі як рис, кукурудза, кіноа, амарант або гречка можуть замінити пшеницю в раціоні. Для випікання доступні безглютенові борошняні суміші;
  • Кунжут. Людям з алергією на кунжут слід уникати кунжутного масла, тахіні та продуктів з кунжутним насінням. Натомість можна використовувати альтернативні олії, такі як оливкова, кокосова або соняшникова.

При заміні алергенних продуктів важливо уважно читати етикетки на продуктах, оскільки багато оброблених продуктів можуть містити приховані алергени. Консультація медичного працівника або дипломованого дієтолога може допомогти забезпечити збалансовану дієту.

Також людям з харчовою алергію слід завжди мати антигістамінні препарати. Наприклад, лікар може порекомендувати Еріус.

Еріус в допомогу при харчовій алергії

Еріус – це антигістамінний засіб, який застосовується для полегшення симптомів алергічних реакцій, таких як свербіж, нежить та почервоніння шкіри. Препарат знижує активність речовин, які відповідають за розвиток алергічної відповіді в організмі.

Еріус має низку переваг при застосуванні. Ось деякі з них:

  1. Швидка дія – вже через 20-30 хвилин після прийому препарату можна відчути полегшення симптомів алергії.
  2. Довготривала дія – ефект препарату зберігається протягом 24 годин, що дозволяє уникнути вторинних проявів алергії.
  3. Безпека – Еріус може прийматися як дорослими, так і дітьми віком від 6 місяців в сиропі, при цьому препарат не викликає сонливості та не впливає на здатність зосередитися та керувати транспортними засобами.

При виникненні алергії на алергенні продукти важливо дотримуватися спеціальної дієти та шукати альтернативи, які не викликають алергічних реакцій. Однак, у разі неможливості повністю виключити алергени з раціону або за наявності сильних симптомів алергії, варто звернутися за допомогою до лікаря та розглянути можливість застосування препарату Еріус для полегшення симптомів алергії. Він допоможе впоратися з неприємними проявами алергії та підвищить якість життя.

Література

1. Yu W, Freeland DMH, Nadeau KC. Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol. 2016 Dec;16(12):751-765. doi: 10.1038/nri.2016.111. Epub 2016 Oct 31. PMID: 27795547; PMCID: PMC5123910.

2. Arasi S, Cafarotti A, Fiocchi A. Cow's milk allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2022 Jun 1;22(3):181-187. doi: 10.1097/ACI.0000000000000823. Epub 2022 Mar 9. PMID: 35266897.

3. Hourihane JO. Peanut allergy. Pediatr Clin North Am. 2011 Apr;58(2):445-58, xi. doi: 10.1016/j.pcl.2011.02.004. PMID: 21453812.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему