В центрі уваги

Для чого потрібна пудра для обличчя та як обрати ідеальну для себе?

Для чого потрібна пудра для обличчя та як обрати ідеальну для себе?

Призначення пудри для обличчя – доповнення до тонального крему, маскування недоліків, як оксамитовий матовий фініш і останній штрих ідеального макіяжу. А також у якості самостійного засобу, якщо задача не приховувати нерівності, а прибрати жирний блиск, захист обличчя, запобігання втраті вологи.

Які ж властивості мають бути в пудри, щоб вона могла забезпечити всі ці потреби? Яка пудра для лиця підійде, щоб макіяж тримався якомога довше, а яка підійде для ідеальної фотосесії?

Які ж бувають пудри?

Найперша відмінність пудри – її призначення. Є універсальні пудри, а є з прицільною дією. Та й за своїм складом всі пудри схожі. Перелік активних компонентів якісної пудри невеликий: мінерали і/або тальк, емоленти, рослинні екстракти, вітаміни. Чого там не повинно бути, так це крохмалю, силіконів, парабенів, спирту, нейлону та ланоліну – речовин, які в складі пудри можуть подразнювати шкіру та викликати алергійні прояви.

  • Пудра базова, або основа, легко лягає на обличчя, робить шкіру матовою, гладенькою, добре маскує недоліки. Можна використовувати одразу на денний крем. Таку пудру косметологи рекомендують власницям нормальної шкіри.
  • Моделююча пудра маркується різними назвами: хайлайтер, бронзер, шиммер. Її призначення – скульптуринг або ж моделювання ідеальної форми обличчя. Для кожного типу обличчя буде своя схема нанесення. Якщо потрібно «зробити» обличчя відпочившим, хайлайтер наноситься на ділянку під очима (можна поєднати з консилером), щоб візуально зменшити відстань між очима – на перенісся, щоб зробити лоб вище – на бічні поверхні лоба, це зона над бровами. Проте така пудра не підійде для проблемної шкіри, підкреслить не лише переваги, але й недоліки.
  • Розсипчаста пудра для фінішу практично непомітна при нанесенні завдяки дрібнодисперсним часточкам, які не склеюються між собою. Її головне завдання – закріпити макіяж. Тому наноситься виключно на тональну основу. Добре додає матовості Т-зоні. Підходить для закріплення макіяжу на будь-якому типі шкіри. Проте її незручно постійно носити з собою: може розсипатись.
  • Розсипчаста світловідбивна пудра для фінішу – це таємна зброя б’юті-блогерів та професійних візажистів. На вигляд вона біла, проте на обличчі – прозора. Накладають таку пудру на макіяж, і навіть зверху на інші пудри, як міцний фініш. Створює ефект бездоганного молодого обличчя. Єдиний вагомий недолік – не можна використовувати для фотокамери зі спалахом. Через свої світловідбивні властивості буде виглядати на фото, немов плями від борошна.
  • Пудра з антисептичною дією спеціально створена для допомоги проблемній шкірі з видимими запальними процесами. Підходить також для застосування після чисток та пілінгів. У її складі антисептичні та протизапальні компоненти. Наноситься така пудра ватним диском чи паличками. Не підходить для нормальної здорової шкіри: швидко пересушує її. Використовується не щодня, а курсами, як лікувальний засіб.

За формою пудри також відрізняються:

  • Розсипчаста пудра має порошкоподібний вигляд і фасується у коробочки. Саме через це її краще тримати на туалетному столику вдома. Наноситься така пудра пухнастим м’яким пензликом. Головна перевага – можливість нанести максимально тонко. За що її так люблять стилісти та візажисти.

  • Компактна пудра - спресована у футляр із дзеркалом пудра для обличчя. Як правило, йде в комплекті зі спонжем чи пензлем. Підходить для коригування макіяжу. Зручно носити з собою. Завдяки щільному покриттю наносити її потрібно акуратно, аби не створити ефект надто напудреного обличчя.

  • Пудра в кульках. В комплекті, як правило, кульки різних кольорів: блакитні, рожеві, зелені, прозорі, жовті. Здатна відбивати світло і надавати шкірі сяючого, рівного вигляду. Щоб опанувати мистецтво нанесення красивого макіяжу з її допомогою, знадобиться деякий час і навички. Не дуже зручна для зберігання у сумочці, як і розсипчаста. Її альтернатива – компактна пудра–мозаїка.
  • Крем-пудра поєднує властивості пудри і тональної основи. Її щільне покриття допомагає замаскувати недоліки та почервоніння. Лягає рівно, добре пристосовується до тону обличчя. Проте жирній і комбінованій шкірі не підійде: підкреслить жирний блиск.
  • Запечена пудра для лиця. Особливість такої пудри в запіканні складників при температурі 60°C. Завдяки цьому структура виходить більш тонкою. Має вологу текстуру, завдяки цьому довше тримається і надає шкірі свіжого вигляду.

Сонцезахисна пудра існує?

Головна підказка: шукайте у складі пудри діоксид титану, оксид цинку і заліза. Це потужні натуральні речовини мінерального походження, які захищають шкіру від UVA/UVB-променів, вкриваючи її найтоншим шаром мікро-лусочок і відбивають сонячне світло. Тобто захищають шкіру на фізичному рівні. Як правило, вони входять у будь-яку пудру класу «еліт» в якості обов'язкових складників. Як, наприклад, у компактні пудри Compact Powder Lambre.

Оксид заліза також виконує роль фарбуючого тонкодисперсного пігменту, захищає шкіру від ознак фотостаріння та пошкодження.

Оксид цинку і діоксид титану, окрім високого рівня захисту від випромінювання, роблять пудру стійкою до води та поту, допомагають довше триматися на шкірі. Оксид цинку також має заспокійливий, регенеруючий вплив на шкіру.

Така пудра стане чудовою альтернативою тональній основі під час відпуски до країн зі спекотним кліматом. Шкіра буде виглядати доглянутою, матовою, без жирного блиску, не буде втрачати вологу і при цьому буде захищена від палючого сонячного проміння. Головне – не забувати оновлювати покриття кожних дві години.

Перед покупкою - тестуємо

  • Продезінфікуйте руки і протріть сухою серветкою.
  • Накладіть обраний відтінок на ніс чи скули. Колір пудри має повністю зливатися з кольором обличчя. Якщо плануєте наносити пудру на тональну основу, зробіть так і при тестуванні. Бажано обирати обидва засоби одного бренду і тону.
  • Перш ніж накладати наступний зразок, ретельно витріть вологою, а потім матуючою серветкою попередній.
  • Обираючи розсипчасту пудру, віддавайте перевагу засобу з якнайдрібнішими часточками. Це забезпечить рівне покриття.
  • Купуючи пудру в кульках, звертайте увагу на однорідність, цілісність кульок.
  • Тестуйте пудру і при денному, і при штучному освітленні. Яскравість та відтінок ламп може впливати на візуальне сприйняття тону обличчя.
  • Якщо пудра не укомплектована епонжем чи пензлем, придбайте їх самостійно. Пензлі для пудри мають бути пухнасті, м’які, з однорідним ворсом. Перевірте, щоб ворс не осипався і не вилазив. Спонж має бути однорідним, пружним, м’яким і щільним. Це забезпечить легке, рівномірне накладання пудри.

Як правильно наносити пудру

Кілька нескладних правил допоможуть забезпечити стійкий, рівний макіяж, органічний з тоном обличчя, а також запобігти пересушуванню шкіри.

  1. Пудра наноситься лише на крем чи базу під макіяж і тональний крем. І ніколи – на «незакрите» обличчя. Одна з властивостей пудри – підсушувати, прибирати зайвий шкірний жир. То ж, якщо накласти пудру на незахищену шкіру, це підкреслить вже існуючі лущення та сухі ділянки, ляже нерівномірно. А сухій та чутливій шкіри це загрожує загостренням ситуації – ще більшим подразненням і зневодненням.
  2. Пудра для обличчя наноситься за допомогою спонжу чи пензля легкими коловими рухами. Перед накладанням потрібно струсити надлишки пудри. Це забезпечить рівномірне покриття.
  3. Підбирайте пудру в тон чи на один тон світліше шкіри або ж тонального крему.
  4. Якщо шкіра схильна до жирності, перед накладанням пудри промокніть її матуючою серветкою. Так пудра ляже рівномірно, протримається довше і забезпечить шкірі оксамитову матовість.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: макіяж, Україна, Поради
В тему