В центрі уваги

Співробітництво з США, закон про авто на «єврономерах» підписаний та інше: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Співробітництво з США, закон про авто на «єврономерах» підписаний та інше: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

ПОЗИЦІЯ ПАРТІЇ

Олександр Корнієнко: Маємо переосмислювати бачення села та посилювати його взаємодію з креативною економікою

Наша візія розвитку українського села – вписати його у систему сучасної економіки. Про це заявив голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко під час круглого столу «Сільський розвиток в контексті земельної реформи та децентралізації».

«Треба переосмислювати бачення села, відшукувати додаткові шляхи взаємодії держави та сільських територій, мотивувати креативну економіку співпрацювати з селом. Є потенціал «подружити» його з IT, креативними індустріями, сферою розваг. Село може запропонувати креативній економіці й креативному класу те, що ще довго не зможуть запропонувати великі міста: рекреацію, своєрідний «детокс» та можливість жити в іншому часовому режимі, ніж креативний клас живе у місті», – наголосив очільник політсили.

За його словами, завдяки співпраці з креативною економікою село матиме величезний потенціал розвитку та стане по-новому затребуваним. Але, щоб цей потенціал реалізувався, йому потрібна сучасна інфраструктура гостинності й комфорту життя, транспортних сполучень, якісного інтернету. Над створенням цих умов уже працює центральна влада, наголошує Корнієнко.

Він також назвав законопроєкти, ухвалення яких має допомогти місцевому самоврядуванню ефективніше працювати в майбутньому.

«Перш за все – це нова редакція закону про місцеве самоврядування. Остаточне вирішення питання з освітніми закладами, друга черга медичної реформи. Нова редакція закону про службу в органах місцевого самоврядування. Працюємо над пакетом приватизаційних законів, в межах яких мала приватизація почне давати 10% до бюджету ОТГ від тих підприємств, які продає держава. Це мотивуватиме місцеву владу шукати інвесторів, допомагати продавати збиткові об’єкти. Також стане одним із інструментів наповнення місцевих бюджетів», – каже Олександр Корнієнко.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін під час круглого столу наголосив на необхідності зміни принципу розподілу ПДФО в громадах, яке наразі є несправедливим до маленьких громад та сільських територій.

«Зараз ПДФО нараховується за місцем реєстрації підприємства. Сільська територія, яка надає послуги його працівникам, чия інфраструктура перебуває під навантаженням і поступово знищується – не отримує нічого за те, що велике підприємство, яке зареєстроване у великому місті, розміщує на його території нові потужності. Натомість податки сплачують містам-мільйонникам. Це несправедливо і це потрібно терміново виправляти», – наголосив депутат.

Крім того, Віталій Безгін розповів про важливість ухвалення урядового законопроєкту №4200 про реформу ДФРР. Він передбачає окрему квоту на проєкти громад та сприятиме розвиткові сільських територій. Фактично вона замінить інфраструктурну субвенцію, якої наразі немає.

ПОЗИЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

США посилюють підтримку України в боротьбі за відновлення територіальної цілісності – Володимир Зеленський після зустрічі з Ентоні Блінкеном

Сполучені Штати Америки прекрасно проінформовані про ситуацію на Сході й біля українських кордонів та активно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України, заявив Президент Володимир Зеленський після зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Києві.

«Було зроблено багато кроків, щоб зупинити ескалацію, яка могла відбутися нещодавно біля наших кордонів, з боку тимчасово окупованої частини Донбасу та тимчасово окупованого Криму», – наголосив глава держави.

Володимир Зеленський подякував за збільшення військової, технічної та фінансової підтримки України з боку Сполучених Штатів.

Глава держави також повідомив, що під час зустрічі з Ентоні Блінкеном порушував питання щодо підтримки з боку США прагнення України отримати план дій щодо членства в НАТО, а також – питання безпеки в Чорному та Азовському морях.

Крім того, на зустрічі з держсекретарем обговорювалося питання протидії реалізації проєкту «Північній потік-2», яке є дуже чутливим для України. Володимир Зеленський відзначив спільність позиції зі США в цьому питанні та подякував американській стороні за потужну санкційну політику щодо цього проєкту.

Зі свого боку Ентоні Блінкен підтвердив непохитну підтримку Сполученими Штатами суверенітету й територіальної цілісності України. Він розповів, що під час візиту до Києва вшанував пам’ять тих, хто віддав свої життя, захищаючи українську демократію.

«Ми бачимо, що на кордоні з Україною зараз є концентрація російських військ, найбільша з 2014 року. Ми підтримуємо вас, ваші партнери й союзники також підтримують вас. І ми звертаємося до Росії, щоб вона перестала застосовувати агресію проти України. Ми разом з партнерами працюємо над тим, щоб Україна могла захистити себе від агресії Росії», – наголосив Держсекретар.

Ентоні Блінкен зауважив, що США продовжують ретельно стежити за ситуацією на українсько-російському кордоні, адже Росія лише частково відвела свої війська.

«Ми високо цінуємо ту виважену позицію, яку продемонструвала Україна під час цих провокативних дій», – додав він.

Держсекретар США повідомив, що обговорив з Президентом України Мінський процес щодо врегулювання ситуації на Сході України, зокрема те, яким чином можна сприяти цьому дипломатичному процесу. Ентоні Блінкен заявив, що Україна має відновити свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом.

Україна не хоче війни, але для миру повинна мати сильну й боєздатну армію

Наразі завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на форумі «Україна 30. Безпека країни» у Києві.

Глава держави зауважив, що, згідно з дослідженнями, безпека входить до трійки найважливіших для українців цінностей разом із свободою та справедливістю. Також безпека – це головна умова існування держави та її незалежності.

«Одним з головних пунктів моєї програми є безпека людини й безпека країни. Його забезпечення як невід’ємного елементу складної соціальної системи, з усіма її потребами, інтересами й можливостями, покладено в основу політики національної безпеки України», – зазначив Президент.

Він нагадав, що у вересні 2020 року затвердив Стратегію національної безпеки і оборони України, в основі якої – найвищі соціальні цінності: людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недоторканність і безпека, а найвищим пріоритетом держави визначено відновлення миру, територіальної цілісності та суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах: стримування, стійкість та взаємодія, на яких зосереджено зусилля та ресурси України.

«Передусім ми продовжуємо стримувати російську агресію та нарощуємо свій бойовий потенціал. Як і будь-яка цивілізована країна, Україна не хоче війни, але для миру, як би парадоксально це не звучало, вона повинна мати сильну й боєздатну армію. Адже саме вона є запорукою стабільності, гарантією спокою й того, що ні в кого не виникне думка забрати щось у нашої держави легко й без жодного пострілу», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, серед пріоритетів Стратегії національної безпеки – посилення оборонних і безпекових спроможностей, міжнародної підтримки, політичного, економічного та правового тиску на агресора.

«А головний пріоритет – це боєздатні Збройні Сили України. Підготовлений військовий резерв і ефективна територіальна оборона у поєднанні з іншими органами сектору безпеки й оборони здатні захищати країну на землі, на морі, в повітрі та – що зараз дуже актуально – у кіберпросторі», – зазначив глава держави.

У межах політики стримування Володимир Зеленський наголосив на важливості забезпечення національної стійкості – готовності держави й суспільства до реагування на будь-які загрози та небезпеки.

«Наразі завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО, зокрема щодо безперервності урядування та надання критичних державних послуг, стійке енергозабезпечення; дієву реакцію на неконтрольоване переміщення великої кількості осіб; стійкі ресурси забезпечення водою, продовольством; реакцію на масові втрати; стійкі системи цивільної комунікації та цивільного транспорту. Для дієвості та досягнення цих цілей ми маємо тісну взаємодію з Представництвом НАТО в Україні», – повідомив Президент.

У межах політики взаємодії, за словами глави держави, сформовано потужну систему забезпечення національної безпеки, основу якої становлять взаємопов’язані державні та недержавні інституції, громадянське суспільство, громадяни та інші суб’єкти, покликані вирішувати завдання національної безпеки у визначений законодавством спосіб.

Президент наголосив, що Стратегія полягає в системному та цілісному підході до політики безпеки, а не тільки в концентрації на військовому компоненті.

«Ми завершуємо розробку інших документів стратегічного планування, зокрема щодо енергетичної, інформаційної, екологічної, економічної, зовнішньополітичної та кібербезпеки України», – повідомив він.

Володимир Зеленський додав, що безпекова система України є складовою більших за масштабом безпекових систем, зокрема глобальної системи міжнародної безпеки, основними архітекторами якої є ООН і НАТО, та європейської системи безпеки, що сформована за провідної ролі Європейського Союзу, НАТО, ОБСЄ та країн регіону.

«Належність до згаданих систем вищого рівня не лише формує низку тісних зв’язків між учасниками, а й створює умови для підтримання взаємодії в розв’язанні спільних безпекових питань та надає додаткові можливості для реагування на загрози», – наголосив глава держави.

На його переконання, розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, зокрема США, а також прагматична співпраця з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України, покладені в основу нашої стратегії взаємодії.

Володимир Зеленський також укотре наголосив, що стратегічним курсом України є набуття повноправного членства в ЄС і НАТО.

«Для цього передбачається досягти у максимально стислі строки достатньої взаємосумісності Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки й оборони з відповідними структурами держав Альянсу й отримати запрошення та приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО», – заявив Президент.

На думку Володимира Зеленського, реалізація положень Стратегії національної безпеки і оборони країни сприятиме формуванню нової системи гарантування національної безпеки, спроможної захищати державний суверенітет і територіальну цілісність України від усього комплексу можливих загроз.

Володимир Зеленський підписав закони щодо пільгового розмитнення автомобілів з європейськими номерами

Ці закони, ухвалені Верховною Радою 15 квітня 2021 року, тимчасово спрощують механізм розмитнення імпортованих з Європи автомобілів, а також сприяють захисту довкілля від шкідливих викидів.

Згідно з документами, вживані автомобілі з європейською реєстрацією, старші п'яти років, які були ввезені на територію України до кінця 2020 року, оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку.

Сума акцизного податку залежатиме від віку автівки, об’єму та типу двигуна й не залежатиме від її вартості.

Базова ставка коливатиметься від нуля до 150 євро, і в більшості випадків вартість розмитнення не перевищуватиме однієї тисячі євро.

Такі автомобілі тимчасово звільняються від оподаткування ввізним митом.

За пільговим механізмом може бути розмитнений один автомобіль однієї категорії одного власника.

На пільгове митне оформлення дається 180 днів з моменту набрання чинності законами. Учасники АТО/ООС матимуть змогу скористатися пільговим розмитненням протягом 270 днів.

Під дію цих законів не потрапляють транспортні засоби, які не відповідають екологічним нормам «Євро-2» й вище, походять з держави-окупанта (держави-агресора) або ввезені з тимчасово окупованої території України.

 

ПАРТІЙНЕ ЖИТТЯ

Обрано керівників партії в областях

 Юрій Соболевський очолив політраду Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу». Також він є голова партійного осередку в області та першим заступником голови – керівником виконавчого апарату Херсонської обласної ради.

Головою Політради та партійного осередку «Слуги Народу» в Полтавській області обрано заступника голови фракції «Слуга Народу» у парламенті та заступника голови бюджетного комітету парламенту Олександра Трухіна.

 

НОВИНИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

На розгляд парламенту винесуть законопроєкт про територіальну оборону

Концепція створення ефективної моделі територіальної оборони перебуває на фінальній стадії узгодження. Про це розповів член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

«За всі роки війни з 2014 року не було ухвалено закон, який би чітко визначив завдання, організацію, управління, формування, соціально-правовий статус військовослужбовців і добровольців сил територіальної оборони. Після того як народні депутати парламенту IX скликання почали працювати, на базі Комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки утворили робочу групу із напрацювання закону про територіальну оборону», – зазначив Веніславський.

За його словами, до робочої групи залучили представників усіх силових відомств та військових формувань України – СБУ, Нацполіції, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ЗСУ, Держспецзв’язку. Водночас свою концепцію формування територіальної оборони розробляє РНБО за дорученням Президента.

«На моє переконання, це великий плюс для фінального концепту законопроєкту про територіальну оборону. Сьогодні ми перебуваємо на фінальній стадії узгодження системних речей між двома законопроєктами, і я переконаний, що найближчим часом знімемо всі суперечності», – вважає Веніславський.

Депутат прогнозує, що за цей закон проголосують всі проукраїнські фракції у парламенті.

«Сподіваюсь, що на цій сесії ухвалимо його за основу, а в ідеалі й в цілому. Ми отримаємо законодавче регулювання для ефективного формування та діяльності територіальної оборони, яка буде потужним психологічним стримуючим чинником для агресивних намірів будь-яких країн», – заявив Веніславський.

 

НОВИНИ УРЯДУ

 

Україна планує отримати цього року 40 млн доз вакцини проти COVID-19

Україна вже отримала 2,2 млн доз вакцини. Наступні поставки очікуються в найближчий тиждень. Всього досягнуто домовленості про постачання більше ніж 40 млн доз на цей рік.

Китайська вакцина Sinovac проти COVID-19, яку використовують в Україні, на 98% захищає від смерті, на 96% – від госпіталізації та на 94% – від симптоматичних випадків інфекції. Про це свідчать результати дослідження в Індонезії, де відстежували дані 128 290 медичних працівників в столиці країни Джакарті з січня по березень 2021 року.

Уряд прийняв постанову про створення Бюро економічної безпеки

Кабінет Міністрів на своєму засіданні проголосував за постанову про створення Бюро економічної безпеки.

Напередодні парламент прийняв закон про Бюро економічної безпеки. Нагадаємо, що створення єдиного цивільного органу, відповідального за боротьбу з економічними злочинами – обіцянка, з якою йшов на вибори Президент України Володимир Зеленський і партія «Слуга Народу».

Ми переконані, що розслідування економічних злочинів – це прерогатива аналітиків, а не силовиків. Бізнес має раз і назавжди забути про існування людей в масках і з автоматами, які приходять на підприємства для проведення процесуальних дій. Це все залишиться в минулому як і практика кошмарити бізнес силовими підрозділами.

Аналітична діяльність бюро буде здійснюватися через доступ до баз даних органів державної влади, а не як раніше – через виїмку документів і серверів, що фактично паралізувало роботу підприємств. А самі працівники аналітичних підрозділів не матимуть повноважень на застосовування поліцейських заходів.

Пенсіонери і надалі зможуть отримувати пенсії через Укрпошту

Уряд продовжує стратегію щодо нарахування пенсій у безготівковій формі, проте там де немає банківської інфраструктури, пенсіонери продовжуватимуть отримувати гроші за допомогою Укрпошти. Це забезпечить комфортність щодо доставки коштів і в той же час сприятиме верифікації в отриманні пенсій.

Український експорт зріс від початку року

Експорт української продукції за перші 4 місяці цього року зріс на майже 20%. Тобто на 3 млрд доларів більше, ніж це було минулого року. Головними торговельними партнерами України залишаються Європейський союз та КНР. Постійна увага до підтримки наших експортерів дає свій результат.

План надходжень до бюджету перевиконано на 5 млрд гривень

У квітні податкова та митна служби виконали свої плани по надходженнях на 108,6%. Це на 5 млрд грн більше, ніж очікувалося. Вкрай позитивною є тенденція по доходах зі сторони митниці, де за квітень було отримано майже на 8% більше, ніж очікувалося. Загалом, з початку року бюджет виконується на 103,2%.

В 2021 році видано вдвічі більше кредитів на житло, ніж минулого року

Обсяги виданих іпотечних кредитів населенню у січні-березні 2021 року зросли більш ніж у два рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року й становили 1,4 млрд гривень.

За програмою «Доступна іпотека» видано 240 кредитів на 200 млн грн (план на 2021 рік – 5 тисяч доступних іпотечних кредитів для українських родин).

Доступна іпотека – це також одна із наших передвиборчих обіцянок. За два роки нам вдалося знизити ставку на іпотечні кредити з понад 20% до 7. Це означає, що ще більше український сімей зможуть придбати власне житло.

Підприємці отримали 40 млрд грн дешевих кредитів за програмою Зеленського 5-7-9%

Вже 15 тисяч бізнесів скористалися програмою, а загальний об’єм доступних кредитів склав майже 40 млрд грн. Вперше малий та середній бізнес отримав доступ до такого дешевого ресурсу для підтримки та розвитку власної справи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: слуга народу, Україна, Політика
В тему