В центрі уваги

Жіночі секрети: як вилікувати ерозію?

Жіночі секрети: як вилікувати ерозію?

Це захворювання найчастіше протікає без симптомів і рідко викликає дискомфорт на ранніх стадіях. За статистикою, до 15% обстежень у гінеколога закінчуються діагнозом «ерозія шийки матки». Своєчасне припікання ерозії значно знижує ризик онкологічних захворювань. Як виявити і вилікувати неприємну проблему?

Справжня або хибна?

Під істинною ерозією медицина має на увазі стани, що виникли після травми. Виникає така ситуація вкрай рідко, захворювання не є небезпечним і виліковується за кілька тижнів. Хибна ерозія, або ектопія, виникає при запаленні циліндричних клітин епітелію, що мігрували з каналу шийки всередину матки. Вони не мають захисту від агресивного кислого середовища і запускають складний запальний процес.

Зовнішніми проявами захворювання зрідка є болі внизу живота, неприємні відчуття, нехарактерні або гнійні виділення з різким запахом. Самолікування в даному випадку вкрай небезпечне — пошкоджені клітини здатні мутувати і викликати передраковий стан. Ерозія часто провокує безпліддя, викидні, розвиток осередкової інфекції, запалення придатків, множинне ураження слизової і виникнення спайок.

Оцінити ступінь проблеми і призначити ефективне лікування може виключно лікар. Для діагностики необхідний огляд, кольпоскопія, аналіз клітин епітелію і гістологія біоматеріалу.

Як лікують ерозію?

Медикаментозні методи не приносять належного ефекту. В основному використовуються техніки, спрямовані на фізичне знищення уражених клітин. Головне завдання лікаря — не нашкодити.

Кріотерапія. Наднизькі температури рідкого азоту миттєво знищують схильний до ерозії шар епітелію. Терапія показана при початкових стадіях захворювання, зачіпає тільки верхній шар.

Радіохвильова терапія. Спрямовані хвилі випарюють рідину з клітин і викликають їх руйнування. Такий метод досить делікатний, не викликає опіків і не залишає рубців.

Лазерна вапоризація. Максимально ефективний спосіб, відрізняється точністю процесу, не пошкоджує здорові тканини, не викликає кровотечі. Процедура безболісна, триває недовго, не викликає ускладнень. Метод безпечний для збереження репродуктивної функції, пацієнтки швидко відновлюються і повертаються до звичного способу життя.

В київській клініці «Оксфорд Медікал» засоби терапії обирають індивідуально, враховуючи вік пацієнтки, стан епітелію, супутні захворювання та багато інших факторів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: медицина, жінки
В тему