Поради

Як бабусі та дідусі шкодять своїм онукам

Як бабусі та дідусі шкодять своїм онукам

Бабусі та дідусі піддають своїх онуків ризику, перегодовуючи їх та оберігаючи від надмірного фізичного навантаження. До таких висновків дійшли фахівці Відділення громадської охорони здоров'я Ради медичних досліджень в Університеті Глазго. Результати їхньої роботи опубліковані в журналі PLOS One.

Вивчивши дослідження на цю тему, експерти прийшли до висновку, що надмірна турбота з боку бабусь та дідусів призводить до того, що онуки у міру дорослішання починають страждати від зайвої ваги та серйозних захворювань.

«І бабусі, й дідусі, прагнучи догодити маленьким улюбленцям, можуть йти назустріч своїм кмітливим онукам, – каже Тем Фрай із Фонду розвитку дитини. – Вони дістають печиво при найменшому натяку на спалах гніву і, згідно з дослідженнями, в ролі батьків починають надмірно оберігати дітей».

За його словами, «бабусі й дідусі занадто бояться, що онук чи онучка можуть загубитися на вулиці, тому часто залишають їх під «домашнім арештом», обмежуючи їхню активність.

Дослідники також з'ясували, що багато людей похилого віку часто курять у присутності своїх онуків. «Якщо регулярно курити поруч із дітьми або пригощати їх чимось солодким, це збільшує ризик захворювання на рак у міру їхнього дорослішання», – стверджує доктор Стефані Чемберс, яка очолила дослідження.

Вона зазначає, що зараз в охороні здоров'я приділяється мало уваги тому, яку роль відіграють у вихованні дітей бабусі та дідусі. Тим часом, їм все частіше доводиться наглядати за онуками на тлі соціальних змін – таких, як збільшення кількості працюючих жінок і батьків-одинаків.

Медики, проте, визнали важливість близьких відносин між дітьми та їхніми бабусями та дідусями на емоційному рівні. «Вони хочуть кращого для своїх онуків, тому чим більшою кількістю інформації вони будуть володіти, тим позитивнішу роль у житті своїх онуків вони зможуть зіграти», – зазначила глава благодійної організації Grandparents Plus Люсі Пік.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему