Поради

Захворювання нирок. Який сік пити?

Захворювання нирок. Який сік пити?

Основне завдання нирок – фільтрувати кров і видаляти токсини з організму. Дослідження підтвердили, що підвищене споживання калію і рідини запобігає утворенню каменів у нирках. Тож які соки краще пити, аби нирки були здоровими?

Хворі на ниркові недуги змушені дотримуватися дієти, яка стосується не тільки твердої їжі, але і пиття. Після того, як лікар допоможе визначити щоденний раціон харчування, пацієнт задається ще одним питанням: які соки корисні для нирок?

До вибору напоїв потрібно поставитися не менш уважно, ніж до твердої їжі. Головне, щоб сік містив вітамін А та володів сечогінними властивостями. Окремі види напоїв здатні розчиняти камені, гнати пісок і ефективно очищати відразу кілька органів, тоді як інші лише нашкодять організму.

Тож, які соки корисні для нирок?

Велика проблема полягає в тому, що люди п’ють недостатньо води. З цієї причини, а також через неправильне харчування і генетичні проблеми, можуть з’явитися камені в нирках. Частіше на сечокам’яні хвороби страждають в розвинених країнах. Це пов’язано з тим, що там населення споживає більше білка, рафінованих вуглеводів, жирів, солі та менше клітковини.

Захворювання нирок дещо частіше трапляється у чоловіків, ніж у жінок, але ця хвороба може виникнути в будь-якому віці. Біль виникає раптово і локалізується в поперековій області. Часто супроводжується нудотою та блюванням. Основний симптом – ниркова колька.

Захворювання нирок характеризується такими симптомами:

  • підвищена втома та апатія;
  • біль у спині;
  • проблеми зі шкірою (екзема або висипи);
  • гормональні проблеми;
  • набряки;
  • часті інфекції сечовивідних шляхів.

Проте, попередити ниркові захворювання можна, споживаючи щодня свіжовичавлені соки. Які саме?

Журавлинний сік

Журавлина – найефективнфший природний засіб для лікування сечових шляхів. Журавлинний сік бореться з інфекціями, допомагає усунути бактерії, які накопичуються в сечовому міхурі і уретрі. Крім того, журавлина знижує рівень оксалату кальцію, речовини, яка утворює камені і пісок у нирках.

Пити журавлинний сік рекомендують по 2 – 3 столових ложки три рази на день. При запальних процесах в нирках рекомендується журавлинний сік заїдати медом, причому меду треба з'їдати стільки ж, скільки було випито фрешу.

Буряковий сік

Буряк відомий своїм благотворним впливом на печінку, але так само він корисний і для нирок. Буряк містить бетаїн, який славиться протипухлинною дією, має антиоксидантні властивості і підвищує кислотність сечі, що допомагає усунути фосфат кальцію, який накопичується в нирках. Проте, пити буряковий сік при ниркових захворюваннях потрібно в міру та у суміші з іншим овочами. Його можна компонувати з морквяним та огірковим соком, та випивати по дві склянки невеликими порціями протягом доби. Через кілька діб камені почнуть дробитися, а пісок в нирках розчиниться.

Морква

З каменями у нирках відмінно бореться морквяний сік, який багатий на каротин. Найкраще змішувати морквяний сік з іншими фруктовими та овочевими нектарами. При збої в роботі нирок корисно пити концентрований морквяний сік по 2 – 3 склянки на день протягом двох-трьох місяців.

Багато користі вашому організму принесе коктейль з ріпи та моркви у співвідношенні 1:2. Ріпа володіє сильним сечогінним ефектом. Фахівці рекомендують приймати такий напій по 1,5 склянки на день в 6 прийомів, з інтервалом у 4 години.

Також до морквяного соку можна додати сік редиски та селери. Співвідношення для такого коктейлю 200 мл, 50 мл і 150 відповідно. Використовувати для лікування ниркових хвороб можна тільки свіжий травневий редис.

Лимонний сік

Лимон підвищує рівень цитрату в сечі, який запобігає виникненню каменів у нирках. Достатньо вичавити лимон, розвести сік кип'яченою водою і пити напій протягом дня. Корисно для нирок вичавити сік лимону в чашку, розбавити теплою водою і пити вранці на голодний шлунок.

Оздоровлює нирки і хрін. Звичайно, сам корінь не підходить для вживання всередину, але він прекрасно поєднується з лимоном. Коктейль з подрібненої м'якоті хрону і лимонного соку має сильну антибактеріальну і сечогінну дію. Пропорції для приготування ліків такі: на кожні 150 г кореневища беруть 2 – 3 середніх лимона. За бажанням цитрусові можна замінити журавлиною або малиною. Суміш приймається по 0,5 ч. л. на голодний шлунок двічі в день.

Корисний сік для нирок з лимону та яєчного білка. Протягом двох тижнів на голодний шлунок треба пити напій з 1-го вичавленого лимона і сирого яєчного білка. Потім слід зробити 10-денну перерву і повторний курс лікування.

Спаржа

Сік спаржі дуже сприятливо позначається на стані організму при захворюваннях нирок, включаючи камені. Для поліпшення смакових характеристик в нього додають трохи меду (на склянку рідини – столова ложка меду). Ефект досягається завдяки високому вмісту каротину і вітамінів групи В, калію.

Березовий сік

Про корисні властивості березового соку, мабуть, знає кожен. Незамінний цей напій і при хворобі нирок. Березовий сік використовується для лікування нирок і в чистому вигляді, і в поєднанні з іншими інгредієнтами. Без домішок він споживається по 1 склянці на добу. Особливістю цього напою є його знезаражувальний, сечогінний і протизапальний ефект. При появі ниркових спазмів або виявленні каменів у нирках рекомендується пити коктейль з березового соку, петрушки і меду. Пити такий лікувальний засіб слід по 2 – 3 ч. л. на день.

Сік кавуна

Як вилікувати нирки? Їжте побільше кавуну! Кавун на 92% складається з води, а це допомагає видалити пісок з нирок. Ця ягода – відмінне джерело калію, – мінералу, який розчиняє камені в нирках. До соку можна додати трохи меду. Напій слід готувати зі свіжих та стиглих плодів, тобто в період з серпня по жовтень.

Обліпиха

Який сік корисний для нирок? В суміші з медом, водою і настоянкою з м’ятних листків вживають сік обліпихи. Зберігати ліки можна в холодильнику, а добова норма дорівнює 1 склянці.

Фруктові та ягідні соки

Фрешів з кислим смаком краще не вживати. Хорошим помічником при проблемах з нирками є сливовий сік. Йому притаманний сильний сечогінний ефект.

Коктейль з суниці чи полуниці – також корисний сік для нирок. Ягоди пересипають цукром. На кожен кілограм ягідок потрібно 100 г цукрового піску. Наповнені ємності ставляться в холодильник. Коли почне виділятися сік, його зливають і приймають по півсклянки до їжі (за 20 хвилин).

Смачні і корисні ліки готують з чорної смородини та малини. З ягід вичавлюють сік, який відразу ж готовий до вживання в чистому вигляді.

Обов’язково включіть в щоденний раціон яблучний сік. Досить випивати на день всього склянку напою, щоб отримати лікувальний ефект. Корисним буде відвар з яблук.

Пити такі нектари потрібно не поспішаючи та маленькими ковточками, тоді вони принесуть максимум користі. Ці та інші соки лікарі рекомендують пити через трубочку, аби запобігти контакту рідини із зубною емаллю.

Проте, перед вживанням будь-якого напою варто проконсультуватися з лікарем. Він не лише визначить, який сік смакуватиме вашим ниркам, але і у якій кількості його варто вживати.

Підтримувати здоров’я нирок дуже важливо, і натуральні соки будуть в цьому прекрасним помічником.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему