Поради

Осінні канікули 2017: топ-15 книг дитині на відпочинку

Осінні канікули 2017: топ-15 книг дитині на відпочинку

Ще п'ять днів – і школярі йдуть на осінні канікули. Провести час із користю допоможуть книги. Ми розібралися, в якому віці які краще читати, і підготували невелику добірку з літературних новинок.

Наші експерти: дитячий і сімейний психолог Лариса Россол, психотерапевт Світлана Подліпська.

ВІД 5 ДО 7 РОКІВ

У дитини, яка тільки-но пішла в школу, з'являються страхи, пов'язані з конфліктами і суперечностями з однокласниками (напевно, в класі дружити з усіма не виходить). Тому книжки повинні виконувати психотерапевтичну функцію: заспокоювати і вчити знаходити вихід зі складних ситуацій. Кінцівка при цьому обов'язково повинна бути щасливою.

Крім того, в цьому віці дитина асоціює себе з персонажами книг, тому, щоб зацікавити малюка, вибирайте книги, де головний герой відповідає статі дитини.

«36 і 6 котів-детективів», Галина Вдовиченко

Команда котів в цій книзі розплутує «злочини», стаючи учасниками захоплюючих пригод. Але завжди в фіналі справедливість тріумфує.

«Була холодна й темна ніч», Тім Гопгуд

Герой книги – їжачок, який потрапляє в різні ситуації. Він не тільки знайде вихід з них,

але і познайомить дитину з цікавими фактами з географії, історії та інших наук.

«Зоряна, зоряна ніч», Джиммі Ліао

Героїня книги жила з дідусем і бабусею в горах, але їй довелося переїхати в місто до батьків. Їй тут все здається холодним і бездушним, мама з татом постійно сваряться, з однокласниками негаразди. Але все змінюється, коли в сусідній будинок переїжджає хлопчик, разом з яким всі труднощі не проблема.

«Про Вовку Морковкина», Валерій Роньшин

Вовка любить пригоди, і вони його знайдуть скрізь: то Дід Мороз нагряне в гості, то ангел-охоронець, то інопланетяни. Але в яку б халепу не потрапив непосида, він завжди знайде вихід, а заодно і нових друзів.

ВІД 7 ДО 9 РОКІВ

Цей вік – пік «чомучки», оскільки в школі дитина чує нові терміни і не завжди інтерес задовольняється вчителями та батьками. Тому один з варіантів для прочитання – кумедна енциклопедія з докладними ілюстраціями і короткими відповідями.

Також дитину цікавлять і життєві ситуації: як і чому люди поводяться так, а не інакше, до яких наслідків призводять погані вчинки (брехня, наприклад). Підбирайте розповіді, герої яких – реальні люди.

«Тваринопедія», Адрієнн Барман

У книзі-енциклопедії описані і проілюстровані близько 600 тварин. Автор «накопав» під кожну цікаві факти з життя.

«Пригоди Тараса в далекому космосі», Галина Манів

Головний герой заблукав в просторах космосу на своєму зорельоті і подорожує до різних планетах. Там він стикається з дивними інопланетянами і потрапляє в складні ситуації, з яких йому допомагають вибратися друзі-роботи.

«Розбишацький детектив», Діана Мельникова

Цікаві непосиди Леся і Сергій дуже люблять пригоди, а пригоди люблять їх. Знайти вихід зі складних ситуацій їм допомагає прагнення до справедливості.

«Метаморфози», Фредерік Клеман

Автор придумав і намалював гарні ілюстрації про чудесні метаморфози, які в живій природі трапляються щодня (з цибулини росте тюльпан, гусениця стає метеликом тощо). Дивовижні історії сприймаються як казки, хоча оповідають про справжнє життя комах і птахів, рослин і риб.

ВІД 9 ДО 12 РОКІВ

У цьому віці дитині властиво фантазувати, вигадувати власних, часто страшних, персонажів і розповідати про них іншим. Незвичайні істоти і «жахливі» історії допомагають їй опрацьовувати свої власні страхи, які з'являються на тлі вікових фізіологічних і психологічних змін.

Справитися з віковими кризами допоможуть книги-фентезі, де герої борються зі злом ззовні і власними поганими рисами – жадібністю, брехнею, лінню тощо.

«За синіми дверіма», Марцін Щигельський

12-річний Лукаш після пережитої автокатастрофи переїжджає жити до своєї тітки, де йому не подобаються ні сусідські хлопці, ні будинок. Одного разу в будинку він знаходить дивні сині двері, за якими захований інший світ – цікавий, що вабить і дуже небезпечний. Хлопчику доведеться рятувати наш світ, заручившись підтримкою колишніх «недругів».

«Фабр. Повстання жуків », Майя Г. Леонард

Життя хлопчика змінюється після таємничого зникнення в лондонському музеї його батька. Дитина потрапляє в будинок свого дядька, змінює школу, намагається завести нових друзів, і, природно, у нього не все гладко. Єдиний, хто його завжди розуміє, – величезний чорний жук-носоріг. Разом з ним Даркус має намір будь-що-будь відшукати тата, але йому може завадити божевільна вчений-генетик, яка задумала жахливий план знищення світу.

«Дар вогню», Катерина Соболь

В одному чарівному королівстві, крім звичайних людей, проживають дивовижні істоти: дереволюди, моторошна нічна варта, прекрасна крижана королева, лісовий блукач скупе Пальтечко, могутній чарівник Барс і ще безліч дивного народу...

«Лис Улісс і пастка для Землі», Фред Адра

У цій книзі героям належить рятувати землю від підступних інопланетян. Їх чекають загадкові зустрічі з космічними істотами, пошуки позаземного розуму і приголомшливі відкриття!

ВІД 12 РОКІВ

У школяра в цьому віці починається один з найскладніших періодів у житті – підлітковий, з супутніми фізіологічними і гормональними змінами. Дитині здається, що всі навколо її не розуміють, налаштовані вороже, і він один проти цілого світу.

Допоможуть розібратися в собі книги-розповіді про однолітків, які закохуються, вчаться впоратися з власними почуттями та емоціями, протистоять труднощам, пізнають себе і будують відносини з оточенням.

«Ти йдеш по килиму», Марія Ботева

Збірка оповідань про дружбу двох дівчаток, про підліткові бунти, дружні відносини і конфлікти, а також щиру підтримку. Читаючи книгу, дитина на прикладі героїв зрозуміє, як насправді виглядають з боку життєві ситуації, з якими вона стикається чи не кожного дня.

«Балада про зламаний ніс», Арне Свінг

Хлопчик-боксер зовсім не мріє про ринг, а бачить себе на сцені оперного театру. Подруга вирішує допомогти і прославити Барта, організувавши його сольний виступ на шкільному святі. Тут і починаються справжні складності. У цій книзі багато смішних і сумних моментів, дружби і любові.

«Маніфест, як стати цікавою», Холлі Борн

Підліток Брі мріє стати відомою письменницею, але видавництва відкидають її книги. Єдина людина, думкою якої вона дорожить, – це шкільний учитель літератури. Але одного разу він каже, що її романи нудні, а життя марудне. Незважаючи на шквал критики, дівчина не здається.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства
В тему