Поради

Убивця ХХІ століття: як вберегтися від серцево­судинних хвороб

Убивця ХХІ століття: як вберегтися від серцево­судинних хвороб

В Україні 64% смертей спричинені саме серцево-судинними захворюваннями. Приблизно така ж ситуація і в світі. Причому в останні роки прослідковується стійка тенденція, що інсульти та інфаркти все частіше трапляються в молодих людей.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Тож про те, що провокує розвиток серцево-судинних хвороб та як їм запобігти, – у розмові з Юрієм Валецьким, доктором медичних наук, професором, знаним лікарем-терапевтом із Луцька.

Що провокує розвиток цих захворювань?

– Факторів чимало. Передусім – це підвищений артеріальний тиск – патологія, яка може ніяк не проявляти себе протягом тривалого часу. Тому здоровій людині потрібно раз на три місяці вимірювати тиск, і якщо він підвищений, то звернутися до лікаря. Підвищеним прийнято вважати тиск 140 на 90 і більше. Коли підвищений артеріальний тиск, серце отримує більше навантаження і з часом починає збільшуватись у розмірах. Розвивається серцева недостатність: з’являються задишка, набряки на ногах. Також підвищений артеріальний тиск може призвести до інсульту та інфаркту. Я часто наголошую, що інфаркт та інсульт стаються не раптово, до нього люди йдуть роками і навіть десятками років.

Юрію Миколайовичу, що ще має вплив?

– Неабияку роль відіграє харчування – зловживання солодощами та жирною їжею тваринного походження, трансжирами. Має значення і недостатність в раціоні свіжих овочів і фруктів. Недоліком нашого часу є малорухливий спосіб життя. Раніше люди більше ходили, а тепер хто за кермом, хто в громадському транспорті, хто взагалі вдома дистанційно працює.

Негативний вплив має куріння, яке дає судинозвужувальний ефект і пришвидшує частоту скорочень серцевого м’яза. Алкоголь теж вражає серцево-судинну систему. Клітини серця дуже чутливі до алкоголю, і тому його споживання може призвести до артеріальної гіпертензії, інсульту, інфаркту. Також негативно впливає високий рівень глюкози в крові, а цукровий діабет уражує судини серця, мозку, організму в цілому і провокує інфаркти та інсульти.

А що порадите робити для профілактики?

– Раз на рік здавати аналіз на визначення рівня глюкози в крові та холестерину. Холестерин залежить від спадковості, обміну речовин і харчування. У разі підвищеного його рівня в наших судинах відкладаються атеросклеротичні бляшки, які звужують просвіт судини. Як наслідок – погіршується кровопостачання серця, мозку та інших органів. А недостатнє постачання кисню призводить до розвитку інфаркту чи інсульту. Цей аналіз слід проводити раз на рік, і якщо холестерин підвищений, то приймати призначені лікарем препарати.

На що ще радите звернути увагу?

– На спосіб життя, на наші думки. Бо ж вчені дослідили, що позитивні думки сприяють нашому імунітету, тобто покращенню опірності до хвороб. Дуже корисно робити хороші вчинки. Це приносить задоволення і позитивно впливає на здоров’я. Повинен бути якісний, повноцінний сон. Оптимально – з 22 години і не менше від восьми годин. У нас же люди часто лягають спати мало не опівночі або й пізніше. Слід подбати про достатню рухову активність. Нема змоги відвідувати басейн чи тренажерну залу – можна просто ходити по 7 – 10 кілометрів на день на свіжому повітрі. Повірте, такі прогулянки дуже корисні для нашого здоров’я. Вранці варто робити ранкову гімнастику. При сидячій роботі слід періодично розминатись, обирати сходи замість ліфта. Однак збільшувати фізичну активність треба поступово. Хочу наголосити, що наявність однієї хвороби збільшує ризики виникнення іншої. А підступність багатьох недуг у тому, що до певного часу вони можуть себе нічим не проявляти.

Часто лікарі нарікають, що пацієнти звертаються по допомогу надто пізно. Чому так?

– Бо в Україні загалом та на Волині зокрема дуже низька санітарна грамотність населення. Зацікавленість у власному здоров’ї має виходити від самої людини. І вона має дбати про нього. Культури здоров’я слід вчити з садочка. От, приміром, мами стараються розгодувати дитину. Мовляв, чим повніший син чи донька, тим краще. Але зайва вага – це збільшення навантаження на серцевий м’яз, зростання ризику розвитку патологій ССЗ, навантаження на суглоби та хребет. А схуднути не так легко! Тому належну санітарну грамотність повинні мати і педагоги, і батьки. Причому показувати власним прикладом, бо діти не лише багато часу проводять вдома, але й в освітніх закладах також. Чим раніше ми почнемо вживати заходи з профілактики захворювань, тим більше шансів, що вони нас оминуть або розвинуться значно пізніше. Щоправда, частина людей все ж починає розуміти важливість власного здоров’я. Все частіше на профілактичний огляд приходять молоді люди віком 20 – 30 років. І я стараюсь, виходячи зі способу їхнього життя, статі, віку, професії, спадковості та інших їхніх особливостей, підібрати ті обстеження, які варто пройти саме їм. Є чимало жінок, які працювали в Італії чи Іспанії і приходять на прийом для профогляду. Мовляв, на чужині регулярно здавала аналізи на рівень глюкози, холестерину (адже там так прийнято), а тут, в Україні, вже рік чи два і не здавала.

Переконаний, що виховання культури здоров’я має бути державною політикою. І на білбордах повинні бути не логотипи партій чи фото політиків, а заклики подбати пройти обстеження. Бо здоров’я – це найцінніший дар. Його легко втратити і дуже важко, а подекуди і зовсім неможливо, повернути.

Спілкувалася Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Здоров'я, Поради
В тему

Останні матеріали