Чим корисна кутя, а які зі страв святкового столу можуть нашкодити здоров’ю
Українці дуже люблять смачно поїсти. На свята доповнюють застілля хмільними напоями. А потім біжать до аптек і лікарів, аби поліпшити самопочуття.
Та чи можна святкувати без шкоди для здоров’я? І якщо так – які «секрети» варто застосовувати? Про це і не тільки нам розповість лікарка гастроентеролог-дієтолог Медичного об’єднання ЛМТГ Юлія ЗУБОК, - йдеться у газеті «Твій вибір»
– Юліє Василівно, основна страва на Різдво – кутя. Чим вона корисна, а кому може нашкодити?
– Розберімо компоненти цієї страви. Цільне зерно багате рослинним білком, клітковиною, мікроелементами: магнієм, цинком, залізом та вітамінами, зокрема групи В. Мак – це гарне джерело антиоксидантів, ненасиченого жиру, який дефіцитний у нашому раціоні. Горіхи – гарне джерело рослинного білка та ненасиченого жиру. Цукор чи мед – це додані цукри. Якщо всі компоненти додавати дозовано та не переїсти, то кутя корисна, поживна і не повинна нашкодити. Але при непереносимості глютену краще замінити зерно на нешліфований рис.
– Чи не надто важка для травлення трапеза на Святвечір: вареники, смажені картопляні пиріжки, печені пироги?
– Усе питання в звичності для нас такого раціону, ну, і в кількості, яку ми можемо з’їсти. Якщо про вареники, то до звичного борошна вищого ґатунку додайте цільнозернового в пропорції 1:2 – одержите з ним додаткове джерело клітковини. Картопляні пиріжки не смажте, а запечіть – дістанете менше калорій і не отримаєте шкоди від кінцевих продуктів глікації, які утворюються при смажені. Печені пироги додайте як десерт і зважайте на цукор.
Не забуваємо про достатню кількість овочів різної форми приготування. Сезонно – це квашенина, всі види капусти. І пам’ятаємо, що для травної системи та для здоров’я загалом корисніше пекти страви, а не смажити. Червоний борщ на святковому столі буде гарним прикладом приготовлених овочів, грибів.
– Як поєднувати страви святкової трапези, щоб полегшити їхнє перетравлювання?
– Формуйте свій раціон правильно! Половину нашої тарілки має становити клітковина (овочі, фрукти). Адже вона дає відчуття ситості, тим самим зменшуючи ймовірність переїдання. Четверту частину тарілки має складати білкова їжа (протеїни) – бобові, риба, якщо не в піст – м’ясо, птиця. І решту тарілки (тобто четверту її частину) формуємо з вуглеводів (каша, картопля, хліб).
– Традиційний раціон на Новий рік – олів’є, шуба. Як їх готувати, щоб не шкодили здоров’ю?
– Користь цих страв у наявності сезонних овочів, які є джерелом вітамінів. Оселедець теж корисний – для здоров’я судин, серця, печінки та кісток. Проте має мінус у вигляді надлишку солі та великої кількості олії. Тому враховуйте це, коли солите страви. А от майонез до салатів обирайте з невисоким відсотком жирності. В ідеалі – змішайте майонез із йогуртом 2,5 – 3% жирності та додавайте дозовано! Горошок, кукурудзу обирайте заморожені, бо в консервованих надлишок доданих цукрів і калорій.
– А що скажете про голубці чи запечені гуску/качку?
– Запечена птиця є гарною альтернативою смажених котлет із фаршу. Але шкірку з птиці краще не їсти. Бо в ній багато насичених жирів, які потрібно зменшувати в раціоні пацієнтів із підвищеним рівнем холестерину.
У голубці обирайте для фаршу нежирне м’ясо, поєднуючи з птицею і додаючи багато моркви та цибулі. Готуйте голубці на мінімальній кількості жирів. Звичний варіант сметани можемо міксувати з нежирним йогуртом, додати зелень, часник, аби відчути нові смаки і не перебрати з калоріями.
– За давньою2 українською традицією, багата вечеря має включати 12 страв. Та чи не краще для застілля в Новорічну ніч обмежитися салатом зі свіжих овочів, фруктами?
– Для організму вночі краще спати. А в Новорічну ніч, як виняток, – приготувати страви з мінімальною кількістю жирів і пам’ятати про баланс у плані формування своєї тарілки.
– Скільки можна без шкоди для здоров’я зберігати страви на столі?
– Звичайно, в ідеалі готувати та подавати на стіл страви невеликими порціями, аби мінімізувати можливу шкоду. Соуси варто додавати безпосередньо перед подачею на стіл. Дуже орієнтовний час безпечного зберігання страв – дві години на столі. Проте ми розуміємо, що цифра відносна. Адже термін безпечного зберігання страви залежить від того, коли вона приготовлена, яка температура в кімнаті та якою є якість продуктів.
– Чи полегшують травлення споживання хрону, гідрокарбонатної мінералки?
– Не всім і не завжди. При певних патологіях травної системи хрін та мінеральна вода навіть можуть зашкодити.
– Які напої порадите натомість?
– Воду з лимоном, замість солодких компотів – узвар із сухофруктів без додавання цукру і точно не солодкі газовані напої.
– Чи правда, що серед алкогольних напоїв найважче організмом переноситься шампанське?
– Через наявність «бульбашок» це вино справді може додатково механічно подразнювати шлунок, збільшуючи відчуття важкості, посилюючи симптоми печії (наприклад, у пацієнтів із гастроезофагальною рефлюксною хворобою).
– Під час застілля в якій послідовності краще вживати спиртне: від слабших до міцніших напоїв?
– Ліпше не пити взагалі. Адже немає безпечної дози алкоголю. Та вибір робить кожен сам. А якщо й пити, то пам’ятати про міру споживання.
– Чи меншої шкоди завдаватиме алкоголь, якщо перед трапезою прийняти активоване вугілля?
– Ні, все це міф. Потрапляючи до шлунка, алкоголь одразу засвоюється і проникає в кров, а через декілька хвилин із потоком крові – в мозок.
– Чи існують дієві засоби від похмілля?
– Єдиний дієвий – відмова від вживання алкоголю. Річ у тому, що етиловий спирт для організму – отрута, токсин. Тому головна мета нашої системи детоксикації – його знешкодити. Спирт під дією ферментів перетворюється на ацетальдегід, що є канцерогеном і спричиняє похмілля. Тому наступним дієвим механізмом боротьби з похміллям є мінімальна кількість вживання алкогольних напоїв, аби наші ферментні системи могли безпечно вивести токсин із організму.
– Але чому тоді після застілля хтось почувається нормально, а хтось дуже мучиться?
– Кожна людина може по-різному реагувати на одну й ту ж кількість алкоголю. Це залежить від стану печінки, нирок, активності системи детоксикації в цілому, а також від віку, статі, ваги, загального стану її здоров’я та вживання медикаментів. Багато ліків не сумісні з уживанням алкоголю, який знижує їхню ефективність і підвищує токсичність. Тому вибір за кожним із нас – уживати чи не вживати алкоголь. Моя функція не мораліста, а лікаря – поділитися знаннями.
– Дякую за поради.
Спілкувалася Оксана Бубенщикова
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.